E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİsveç'in NATO üyeliği TBMM'de kabul edildi---

İsveç'in NATO üyeliği TBMM'de kabul edildi

İsveç'in NATO üyeliği TBMM'de kabul edildi
23 Ocak 2024 - 23:07 borsagundem.com

İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlandı. Kanun 23.00'da kabul edildi.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından dış politikasında değişikliğe giderek NATO'ya üyelik başvurusu yapan İsveç, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden onay alarak NATO'ya kabul edildi.

346 oy kullanılırken, AK Parti, CHP, MHP, Gelecek ve DEVA 'evet' oyu verdi. İYİ Parti, DEM, TİP, Saadet ve Yeniden Refah 'hayır' oyu verdi. 287 'evet' oyu verilirken, 55 'ret' oyu kullanıldı.

Böylelikle 1 yılı aşkın süredir devam eden adaylık durumu Türkiye adına sona erdi.

İsveç'in NATO üyeliğinin tamamlanması için önündeki tek süreç Macaristan'ın onayı. Macaristan'da parlamentonun şubat ayında açılacağı ve oylamanın yapılacağı bekleniyor.

ABD'den tebrik

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffrey Flake, TBMM'nin İsveç'in NATO'ya kabulüne karar vermesini takdirle karşıladığını bildirdi.

Flake, "Türkiye'nin NATO'ya bağlılığı, sarsılmaz ortaklığımız açıkça ortaya koymaktadır" dedi.

TBMM süreci 16 Kasım'da başlamıştı

Türkiye, İsveç ve NATO'nun üçlü görüşmesi sonrası yapılan açıklamada, Türkiye'nin, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokollerini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sevk edeceği, İsveç'in de Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinin canlandırılması konusundaki çabaları destekleyeceği bildirilmişti.

İsveç'in NATO'ya üyeliğine ilişkin protokol, Dışişleri Komisyonu'nda 16 Kasım'da gündeme gelmişti. Toplantıda karar çıkmazken, komisyondaki görüşmelerin belirlenecek yeni bir tarihte devam edeceği belirtilmişti.

Katılım Protokolü Meclis Dışişleri Komisyonu'nda 26 Aralık'ta kabul edilmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )24 Ocak 2024 11:03

    ABD görland adasını garanti altına aldı böylece. orada buyuk madenler, değerli afrikadaki gibi taşlar çıkıyor. aşırı derecedek gaz petrol bilinmeyen bir çok maden mevcut. buralarda hep abd-rusya gerilimi olmuştur. ABD askeri olarak buralarda tutunabilir belki ama isveç kadar bu soğuk iklimlere uyan savaşabilecek kabiliyetli devlet yoktu. ABD bu riskide üzerinden atıp rusyaya karşı çok önemli bir güç elde etti. her asker ve ordu iklim koşulları farklı nato rusyaya karşı büyük güç elde etti. avrupa ülkeleride aynı biçimde  birbirlerine güven tazeledi. Türkiye içinde iyi bence, nato dağılırsa, 2.3.4. vb. farklı ittifaklar natoya rakip olabilirdi.

  • vatandaş24 Ocak 2024 10:27

    Ülkemiz parya durumuna düşürüldü dün haşa denileni bugün huzurla kabul eden bir yönetimimiz var kasamız tam yakır enflasyon hiper %200 den aşağı değil ülke göçmen kaynıyor ipini koparan bu ülkeye girdi sosyal felaket kapıda bu yüzden allah sonumuzu hayır etsin tek çözüm bı sistemin ve destekçilerşnin bir daha gelmemek üzere gitmeleri. Fakat muhalefet diye bir şey olmayınca ortalık onlara kaldı. Gözleri işıldayanların hiç sesi çıkmıyor

  • Berber Bekri 24 Ocak 2024 10:00

    Bırak İsveç i İsrail NATO ya başvursun o bile NATO üyesi olabilir diye düşünüyorum..

  • dedektif24 Ocak 2024 08:14

    70 yaş üstüne siyaset yasaklanmalı dün ne diyorlardı bugün ne yaptılar 70 yaşüstünden işlem yapmak için noterde bile tapu da bile sağlık raporu istiyorlar lakin devlet yönetimi serbest...

  • Ahmet 24 Ocak 2024 07:19

    Adamı böyle meletirler işte

  • maarif24 Ocak 2024 08:53

    ayıp oluyor, cumhur ittifakının gurunu okşama öyle. adamları kıllıktan koyunluğa terfi ettirdin bir olayda

  • Ver24 Ocak 2024 06:59

    Bu can bu bedende sonucccc

  • ALİ KODUŞ24 Ocak 2024 00:04

    ABD f 16 parçalarını ve uçakları vermez ise ne olacak.şapa oturdurlar ise ne olacak söylermisiniz.

  • E.g.23 Ocak 2024 23:20

    ÜLKEMİZE İSVEÇ'E NATO'YA DÜNYAMIZA HAYIRLI OLSUN DÜNYAMIZI DAHA GÜVENİLİR/GÜVENLİ BİR HALE GETİRSİN

  • xyz24 Ocak 2024 00:04

    Bekle canım 100 000 askerimizi kim şehit etti nato etmedi mi.PKK ve YPG kim kurdu kim silahlandırıp korudu ve üzerimize salmaktadır.

  • Kaçkar KAPLANI23 Ocak 2024 23:20

    Bu gün tekrar bir panik yaptırıp heyecanlı yatırımcılara sattırdılar. Yarın ve sonraki günler, bu gazla toplarlar. Sonra yine bir pürüz çıkartıp ele verme başlar. Bizim borsada heyecan bitmez.

  • Bik23 Ocak 2024 23:10

    Madem ki onaylanacak bu kadar hava yapmaya ne gerek var ki!