E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİşte taşeronun belgesi---

İşte taşeronun belgesi

İşte taşeronun belgesi
29 Mayıs 2014 - 06:10 borsagundem.com

Soma Kömür İşletmeleri’ne ait belge taşeronluk sistemini gözler önüne serdi. Belgeye göre olay günü kurs görmüş gibi işaretlenen işçilerin çoğu öldü

Manisa’nın Soma ilçesinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait kömür ocağında 301 kişinin hayatını kaybettiği facianın ardından başlatılan soruşturmada aralarında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik’in de olduğu 8 kişi tutuklandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı üç ekip halinde 16 müfettişle, hem kazanın olduğu madende, hem de diğer madenlerde inceleme başlattı.
Facianın hemen ardından, madende taşeronluk sisteminin uygulandığı, ancak bu sistemin resmiyette olmadığı ama kağıt üzerinde var olduğu ileri sürülmüştü.

Milliyet'te yer alan habere göre bu iddia hem şirketin yöneticileri, hem bakanlık yetkilileri, hem de taşeronluk yaptığı ileri sürülen kişilerce reddedildi. Ancak, Soma Kömür İşletmeleri’ne ait ortaya çıkan iş sağlığı ve iş güvenliği yetiştirme mesleki eğitimi kurs takip yoklama çizelgesinde, taşeronların varlığı ortaya çıktı. Yoklama çizelgesinde, işçilerin bağlı oldukları kişilerin taşeronların isimleri, ‘firma’ bölümünde yer aldı.

MÜFETTİŞLER İNCELİYOR

Soma Kömür İşletmeleri’nde incelemelerde bulunan iş müfettişlerinin belgelere el koydukları öğrenildi. Belgelerdeki incelemelerde, taşeronluk sisteminin varlığının tespiti halinde gerekli yasal soruşturmaların da yapılacağı öğrenildi. İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel de, işçilerden gelen taşeronluk iddialarının araştırıldığını açıklamıştı. Öte yandan Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, 2 müfettiş hakkında başlatılan idari soruşturmanın ardından savcılığın adli soruşturma açılması için izin talep ettiğini bildirdi.

MALVARLIĞI İSTENDİ

Bu arada facianın ardından ocağı işleten Soma Kömürleri AŞ  aleyhine, ölen işçilerden Mustafa Kocabaş’ın ailesi tarafından açılan tazminat  davasında mahkeme, bakanlık, bankalar ve tapudan, şirketin alacakları, hesaplarındaki para, menkul varlıkları ve gayrimenkullerinin kaydını istedi.


 
Belgedeki listede yer alan ve başına çarpı işareti konulan isimler hayatlarını kaybetti.

KURS SAATİNDE Mİ ÇALIŞTIRILDILAR?

Hayatını kaybeden işçilerin bir bölümünün, o gün iş sağlığı ve iş güvenliği kursu görmüş gibi belgede işaretlendikleri dikkat çekti. İşçilerin, olay yaşandıktan sonra arkadaşlarını kurtarmak için mi madene girdikleri yoksa, kursu sadece kağıt üzerinde mi gördükleri ise araştırmalar sonrasında ortaya çıkacağı bildirildi. Madende çalışan bazı işçiler, kurs gören kişilerin, zaman zaman madende çalıştıklarını da ileri sürdü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)