E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİsrail'in Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırılarda can kaybı 20 bine yaklaştı---

İsrail'in Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırılarda can kaybı 20 bine yaklaştı

İsrail'in Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırılarda can kaybı 20 bine yaklaştı
20 Aralık 2023 - 14:21 borsagundem.com

İsrail ordusunun 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde öldürülenlerin sayısı son 24 saatte 214 artarak 19 bin 667'ye çıktı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in 74 gündür devam eden saldırılarına ilişkin bilgi verdi.

İsrail güçlerinin, son 24 saatte Gazze'nin tüm bölgelerinde katliamlar işlediğini vurgulayan Kudra, son saatlerde 214 kişinin daha yaşamını yitirdiğini, 300 kişinin ise yaralandığını belirtti.

                 

Kudra, İsrail saldırılarında 7 Ekim'den bu yana öldürülen Filistinlilerin sayısının 19 bin 667'ye, yaralıların sayısının da 52 bin 586'ya yükseldiğini ifade etti.

Enkaz altında hala binlerce kişi var, hastanelerde ise hizmet durdu


Çok sayıda kişinin ise hala enkaz altında olduğuna dikkati çeken Kudra, saldırılar nedeniyle hastanelerde hizmetin durduğunu, sağlık sektörünün çöktüğünü vurguladı.

Binlerce hasta, kadın, çocuk ve yaralının tedavi olamadığının altını çizen Kudra, İsrail'in dünyanın gözü önünde Gazze'de işlediği katliamları gören uluslararası toplumun sessizliği karşısında şaşkın olduğunu ifade etti.

Fransa, Dışişleri mensubunun öldüğü koşullara ilişkin İsrail yönetiminden açıklama bekliyor


Fransa, İsrail'in Gazze'ye saldırısında Fransız Dışişleri Bakanlığı mensubunun öldüğü koşullara ilişkin İsrail yönetiminden bir an önce açıklama beklediğini bildirdi.

İsrail Cumhurbaşkanı: "Esirlerin serbest bırakılmasını sağlamak için yeni bir insani araya hazırız"


İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İsrailli esirlerin serbest bırakılmasını sağlamak için Gazze Şeridi'nde yeni bir "insani ara"ya hazır olduklarını belirtti.

Herzog, İsrail'deki yabancı ülkelerin büyükelçileriyle bir araya geldiği toplantıda gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

İsrail saldırılarında çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 20 bine yakın kişinin öldürüldüğü Gazze'de halkla değil Hamas ile savaştıklarını iddia eden Herzog, bölgeye insani yardımların artması için çaba harcadıklarını ileri sürdü.

Herzog, son iki haftada Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası yardım kuruluşları aracılığıyla Gazze'ye günde 100 ila 125 arasında insani yardım tırının girdiğini söyleyerek bunun 3 katına çıkarılabileceğini aktardı.

İsrail ile Hamas arasında yeni bir esir takası mutabakatı olasılığına da değinen Herzog, "İsrail'in, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla yeni bir 'insani duraklamaya' ve ilave insani yardıma hazır olduğu gerçeğini yineleyebilirim." ifadesini kullandı.

BM Komiseri Türk, Gazze'de ateşkes çağrılarına "kulak verilmesini" istedi

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ve Filistin'deki duruma değindi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dikkati çeken Türk, "İnsan hakları ve insani gerekçelerle yapılan ateşkes çağrıları gün geçtikçe daha yüksek sesle dile getiriliyor ve bu çağrılara kulak verilmeli." ifadesini kullandı.

Türk, Gazze'de "hastaneler, okullar ve dini tesisler gibi sığınak işlevi gören sivil altyapıya yönelik saldırıların bildirildiğini" aktararak, "Savaş hukuku ihlallerine ilişkin iddialar derhal ve eksiksiz bir şekilde soruşturulmalıdır. Bu tür eylemlerden sorumlu olanlardan hesap sorulmalı ve adalet yerini bulmalıdır." çağrısında bulundu.

Saldırılar nedeniyle neredeyse 2 milyon insanın yerinden edildiğini söyleyen Türk, "(İnsanların) Gazze'de gidebilecekleri hiçbir yer kalmadı." dedi.

Türk ayrıca İsrail ile Gazze arasındaki Kerem Şalom Sınır Kapısı'ndan gelen yardımların "ihtiyaç sahiplerinin yalnızca küçük bir kısmına yettiğini" aktardı.

Gazze'nin kuzeyinde "yaklaşık 100 bin sivilin aralıksız bombardıman sebebiyle hareket edemediğine" dikkati çeken Türk, "Bir cehennemde sıkışıp kalmış durumdalar." ifadelerini kullandı.

Türk, uluslararası toplumun "ateşkes" talep ettiğine değinerek, rehinelerin serbest bırakılması gerektiğini ve iki devletli çözüm için çaba gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesi'ni hizmet dışı bıraktığını duyurdu


Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail ordusunun saldırıları, kuşatması ve sağlık çalışanlarını alıkoyması nedeniyle El-Ehli Baptist Hastanesi'nin hizmet dışı kaldığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze kentinde sağlık hizmeti veren tek hastaneyi hizmet dışı bıraktığını belirtti.

Kudra açıklamasında, "Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi (İsrail'in) hedef alma, kuşatma ve çok sayıda sağlık çalışanını, yaralıyı ve yerinden edilen kişiyi alıkoyması nedeniyle hizmet dışı kaldı." ifadelerini kullandı.

El-Ehli Baptist Hastanesi, İsrail'in Şifa Hastanesi'ni kuşatıp baskın düzenleyerek hizmet dışı bırakmasının ardından Gazze kentinde faaliyet gösteren tek hastaneydi.

Filistin Kızılayı, 14 Aralık'ta, İsrail tanklarının hastaneyi kuşattığını ve şiddetli çatışmalar nedeniyle sağlık ekiplerinin yaralılara ulaşamadığını duyurmuştu.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kudra, daha önce yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinde sağlık sektörünü ortadan kaldırarak 800 bin kişinin yerinden edilmesini ve binlerce yaralı, hamile, çocuk ve kronik hastalığı bulunan kişinin sağlık hizmetlerine erişimini engellemeyi amaçladığını söylemişti.

İsrail ordusunun El-Ehli Baptist Hastanesi'ne 17 Ekim'de düzenlediği saldırıda 471 kişi hayatını kaybetmiş, 28'i ağır 342 kişi yaralanmıştı.

İsrail ordusunun Gazze'de bir binayı bombalaması sonucu çok sayıda kişi öldü
İsrail ordusunun, Gazze kentinde bir binayı bombalaması nedeniyle çok sayıda Filistinli öldü ve yaralandı.

Görgü tanıkları, muhabirlere yaptıkları açıklamalarda, İsrail ordusunun Gazze kentindeki Er-Rimal Mahallesi'nde bir binayı hedef aldığını söyledi.

Çok sayıda Filistinlinin öldüğünü, birçok kişinin yaralandığını aktaran görgü tanıkları, yıkılan binanın enkazında kalanların olduğunu belirtti.

İsrail savaş uçakları ve topçu atışlarıyla Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine yönelik yoğun bombardımanını sürdürüyor.

Başta kuzeyi olmak üzere Gazze Şeridi'ne karadan giren İsrail güçleri ile Filistinli direnişçiler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

İsrail güçlerinin Cenin kentine düzenlediği baskında yaraladığı Filistinli hayatını kaybetti


İsrail ordusunun geçen hafta işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlediği baskında yaraladığı Filistinli kadın yaşamını yitirdi.

Filistin Devlet Televizyonunun haberinde, İsrail güçlerinin Cenin kenti ve Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği baskında yaraladığı bir kadının öldüğü belirtildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in Gazze'ye yoğun saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te öldürülen Filistinlilerin sayısı 302'ye yükseldi.

İsrail ordusu, 12 Aralık'ta Cenin kenti ile Cenin Mülteci Kampı'na baskın düzenlemiş, 3 gün süren baskında 12 Filistinliyi öldürmüş, 20 evi bombalamış ve çoğunu sorguladıktan sonra serbest bıraktığı 700 Filistinliyi gözaltına almıştı.

İsrail ordusu, Batı Şeria'da özellikle Cenin ve Nur Şems mülteci kamplarında altyapıyı tahrip etmeye devam ediyor. Burada sık sık baskın düzenleyerek sokakları kazıyor, su, telefon, kanalizasyon ve elektrik ağlarına zarar veriyor.

Baskın gerçekleştirdiği bölgede meydanları ve anıtları da hiçbir sebep göstermeden yıkan İsrail ordusu, ayrıca dükkanları, evleri ve araçları da kullanılamaz hale getiriyor.

İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlediği saldırılarda en az 50 Filistinli öldürüldü

İsrail ordusunun, Gazze kentindeki er-Rimal Mahallesi'nde bulunan iki binayı bombalaması sonucu 50 Filistinli öldürüldü, çok sayıda kişi yaralandı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail ordusu, Gazze kentinin er-Rimal Mahallesi'ndeki 2 binayı hedef aldı.

Sağlık ekipleri, İsrail'in bombardımanında yıkılan binaların enkazından en az 50 kişinin cenazesi ile 12 yaralıyı çıkardı.

Enkaz altında kalan kayıp en az 50 kişi için arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

Çok sayıda Filistinlinin öldüğünü, birçok kişinin yaralandığını aktaran görgü tanıkları, yıkılan binanın enkazında kalanların olduğunu belirtmişti.

İsrail savaş uçakları ve topçu atışlarıyla Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine yönelik yoğun bombardımanını sürdürüyor.

Başta kuzeyi olmak üzere Gazze Şeridi'ne karadan giren İsrail güçleri ile Filistinli direnişçiler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

İsrail, Gazze'nin kuzeyinde bir askerinin daha öldürüldüğünü duyurdu


İsrail, 7 Ekim'den bu yana saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde bir askerinin daha öldürüldüğünü açıkladı.

İsrail ordusunun resmi sitesinde konuya ilişkin açıklamaya yer verildi.

Açıklamada, Gazze'nin kuzeyinde öldürülen İsrail askerinin adının Maoz Finkstein (25) olduğu kaydedildi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim'den bu yana öldürülen İsrail askerlerinin sayısını toplam 464 olarak açıkladı.

İsrail ordusundan sabah saatlerinde yapılan açıklamada ise, Yedek Binbaşı Daniel Yacov Ben Harosh ile Yedek Yüzbaşı Rotem Yoseff Levy'nin Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki çatışmalarda öldürüldüğü duyurulmuştu.

Filistin Esirler Cemiyeti: İsrail, 17 Filistinli esirin cenazesini alıkoyuyor


Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail hapishanelerinde ya da gözaltı merkezlerinde işkence gibi çeşitli nedenlerle hayatını kaybettikten sonra cenazeleri alıkonulan Filistinlilere ilişkin bilgi verildi.

İsrail'in 17 Filistinli esirin naaşını​​​​​​​ alıkoyduğu belirtilen açıklamada, bunlardan en eskisinin Enis Devle isimli Filistinlinin 1980'den bu yana alıkonulan cenazesi olduğu kaydedildi.

Diğer cenazelerin 2018'den bu yana alıkonulduğuna işaret edilen açıklamada, aralarında Gazzelilerin de bulunduğu 7 Ekim'den sonra işkence sonucu hayatını kaybeden 6 Filistinli esirin cenazesinin de halen İsrail makamlarının elinde olduğu aktarıldı.

Filistin Esirler Cemiyeti Basın Sorumlusu Emani Serahine ise İsrail ordusunun Gazze'ye başlattığı kara saldırısı sonrasında alıkonulan ve öldürülen Filistinlilerin cenazelerinin de İsrail'in elinde bulunduğunu belirtti.

Serahine, İsrail'in Gazze'den alıkonulan Filistinlilerin sayısı, durumu veya hayatta olup olmadıkları hakkında bilgi vermediğini aktardı.

İsrail makamlarının, İsrail askerleri tarafından öldürülen ya da hapishanede ölen Filistinlilerin cenazelerini, "herhangi bir esir takasında pazarlık konusu yapmak için" alıkoyduğu belirtiliyor. İsrail, ailesine teslim etmediği Filistinlilerin naaşını ise "Rakamlar Mezarlığı" adı verilen ve üzerinde isimler yerine yalnızca sayıların bulunduğu mezarlara defnediyor.

Söz konusu mezarlıkta, 1967 yılından bu yana çeşitli şekillerde yaşamını yitiren 250'ye yakın Filistinlinin naaşının olduğu ifade ediliyor.

İsrail'in Gazze'yi işgalinde 7 Ekim sonrası


Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim'de kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 8 bini çocuk, 6 bin 200'ü kadın olmak üzere, 19 bin 667 Filistinli öldü. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 131'i karadan işgal sürecinde olmak üzere 463 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım'da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani arada" 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 301 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda devam eden çatışmalarda 24 Lübnanlı sivil, 113 Hizbullah mensubu ile 5 İsrailli sivil ve 6 İsrail askeri öldü.

Gazze'de silah zoruyla abluka altında yerinden edilen 1,9 milyon Filistinli, barınma, gıda, temiz su, ilaç ve sağlık hizmetlerinden yoksun şekilde yaşam mücadelesi veriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’deki katliamların önüne geçeceğimiz günler yakındır

 

Fransız milletvekili: Gazze'de suç işleyen Fransız asıllı askerler yargılanmalı

 

Gazze'de insani ateşkes için baskı devam edecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet Özbir20 Aralık 2023 15:03

    filistinliler neredeyse 40 yıldır çocuklarının eline taş verip israilli asker taşlattı. o çocuklar da büyüyünce erkek gibi savaşan değil, çocuklarının karılarının ardına saklanıp israile füze atmaya devam etti. sonuç bu işte