E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİsrail Merkez Bankası'ndan savaşın ekonomik etkilerine dair rapor!---

İsrail Merkez Bankası'ndan savaşın ekonomik etkilerine dair rapor!

İsrail Merkez Bankası'ndan savaşın ekonomik etkilerine dair rapor!
24 Ekim 2023 - 16:28 borsagundem.com

Orta Doğu'da artan gerilim, İsrail Merkez Bankası tarafından ekonomik büyüme için bir risk olarak görülüyor. Banka yetkilileri, savaşın maliyetinin yılın son çeyreğinde ülkenin ekonomisini etkileyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.


İsrail merkez bankası, Gazze'deki çatışmanın tırmanmasından kaynaklanan riskler nedeniyle ekonomik büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti.

Revize edilen tahminlere göre gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH), savaşın ülkenin büyümesi üzerinde baskı oluşturması nedeniyle her iki yıl için bu yıl yüzde 2,3 artacak. Bankanın Temmuz ayındaki yüzde 3'lük tahmininde geri çekilme dikkat çekti.

Görünüm, çatışmanın İsrail ekonomisine asıl darbeyi yılın dördüncü çeyreğinde vuracağını varsayıyor.

Düzenleyici, politika yapıcıların şekelin 11 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından onu desteklemeye odaklanması nedeniyle faiz oranlarını değiştirmemesine rağmen, daha geniş bir savaşın politikasını daha da etkileyeceği konusunda uyardı.

SAVAŞA GÖRE PARA POLİTİKASI

Merkez bankası gösterge faiz oranını 2006 sonundan bu yana en yüksek seviye olan yüzde 4,75'te tuttu.

Banka, "Piyasaları desteklemeye devam etmek amacıyla faiz patikası ve ek para politikası; savaştaki gelişmelerin yanı sıra ekonomik aktivite ve enflasyon dinamiklerine ilişkin veriler de dikkate alınarak belirlenecek." dedi.

İsrail güvenlik güçleri ile Gazze'deki Filistinli silahlı gruplar arasındaki çatışmanın alevlendiği 7 Ekim'den bu yana İsrail şekeli her geçen gün değer kaybediyor.

SAVAŞIN MALİYETİ DE AĞIR OLACAK

Düzenleyici, büyük bir enflasyon riskini temsil eden şekeldeki değer kaybının yanı sıra, tüketicinin mal ve hizmet talebini kısıtlayacak büyük bir ekonomi kesintisi konusunda uyardı. Seferberlik sonrası işgücü sıkıntısı ve altyapının tahrip olması nedeniyle hem talebin hem de arzın kısıtlı kalması bekleniyor.

Savaşın maliyetini de hesaba katan İsrail, hükümetin savaş zamanı için büyük bir teşvik programı planlaması nedeniyle bu yıl GSYİH'nın yüzde 3,5'ine ulaşmasını beklediği bütçe açığı tahminlerini de yukarı doğru revize etti.

Orta Doğu'daki savaş sonrası yatırımcıların iki güvenli limanı

 

Emtia piyasasında savaş etkisi

 

JPMorgan CEO'su Dimon, İsrail-Hamas savaşını değerlendirdi

 

Hamas-İsrail savaşı Türkiye’yi ne kadar etkiler? Ahmet Yavuz Paşa yanıtladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum25 Ekim 2023 02:23

    Bu natenyahu ve savunma bakanı laheyde yargılanacak mı abd nin dış işleri bakanı ve devlet başkanı da verdikleri destekten dolayı yargılanmalı 1) çocuk yaşlı ve sivil ölümlerinden 2) hastane okul ve sivil yaşam alanlarına saldırıdan ve alt yapıya saldırmasından 3) fosfor bombası ve diğer değişik kullanılması yasaklı bombalar kullanmasından 4) kendi sivil halkını uzunnamlulu silah dağıtmasından

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL24 Ekim 2023 18:50

    Sanki bunlar bu savaşın maliyet  parasını vermiyorlar ki.İsrail ABD ve diğer dünya ülkelerinin sahibi olup, sanal ortamda trilyonlarca doları basıp bu savaşın maliyetini tüm dünya ya.İsrail in kasasından 1 şeker bile para çıkmıyor bile.