E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasalarıİş dünyası liderleri neden Bitcoin’e yatırım yapıyor?---

İş dünyası liderleri neden Bitcoin’e yatırım yapıyor?

İş dünyası liderleri neden Bitcoin’e yatırım yapıyor?
12 Mart 2021 - 15:00 borsagundem.com

Bitcoin ve diğer kripto paralara yönelik şüpheler henüz ortadan kalkmasa da iş dünyası liderleri Bitcoin’e yatırıma yöneliyor. Kripto paralar, dijital bir altın gibi, değer koruma aracı olabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto paraların varlıklarını ne kadar sürdüreceklerine yönelik şüphelerin temelinde, paranın bir takas aracı ve değer koruma aracı olarak rolünün oluşturduğu çerçeve yer alıyor. Bitcoin’e eleştirel yaklaşanlar, kripto paranın dengesizliğine ve para transferlerindeki hareketinin kısıtlı olmasına dikkat çekiyor. Ancak iş dünyası liderlerinin Bitcoin’e yatırım yapmak için oldukça iyi nedenleri var.

Değiş tokuş aracı olarak, kripto paralar kredi kartları ve geleneksel para birimlerine kıyasla kullanışsız ve transferlerin mevcut platformlar aracılığıyla gerçekleştirilmesi zaman alıyor. 

PayPal ve Visa sırasıyla saniyede 193 ve 24,000 işlem gerçekleştirebilirken, Bitcoin saniyede yalnızca 7 işlem gerçekleştirebiliyor. Dahası, bir takas aracı olarak benimsenebilmesi için paranın hem geniş kitlelerce güvenilir kabul edilmesi ve kitlesel kullanıcıları olması gerekiyor.

Financial Times’ın haberine göre, bugün Bitcoin her iki standardı da karşılayamıyor. Eleştirilere göre kripto paraların değeri çok oynak ve kurumsal liderlerinin planlama ve operasyon kabiliyetlerini engelliyor. 

JPMorgan tarafından yayınlanan bir rapora göre, “Bitcoin’in üç aylık volatilitesi ve fiyat hareketleri, altınla kıyaslandığında %87’ye %16.” Ancak bu tür para birimleri güvenilir bir değer koruma aracı olabilir ve özellikle de gelişen ekonomilerde birçok soruna çözüm sunabilir. Kripto paralar park edilen paraya bir alternatif oluşturuyor.

Geleneksel para birimlerinin aksine, enflasyon riskini taşımıyorlar ve bu nedenle de gerçek anlamda alım gücünü koruyabiliyorlar. Bu şekilde, devalüasyon riskini de engelliyorlar. Aynı zamanda siyasi olarak volatil ortamlarda istikrar ve şeffaflık da sağlıyorlar. Kripto paralar insanlara ciddi oranda daha düşük maliyetle para gönderme imkanı sunuyor. İşlem ücretleri ise geleneksel metodlara göre %50 ila %90 daha düşük olabiliyor. Açıkça görülüyor ki kripto paraların bir değer koruma aracı olarak gösterdiği fonksiyon, altına benzer bir şekilde dikkat çekici.

Ancak kripto paraların bir takas aracı olarak yapısal sorunlarını çözüp çözemeyeceği merak konusu. Kimileri yeni bir küresel finansal sistemin inşasının başladığını söylüyor. Çin en büyük ticaret ortağı, yabancı doğrudan yatırımcı ve hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelere kredi sağlıyor. Aynı zamanda ABD hükümetinin de Japonya’dan sonra ikinci en büyük kredi sağlayıcısı.

On yıllık genişlemenin ardından Çin geri çekilmeye başlamış olsa da, Çin hükümeti, sanal bir yuan oluşturdu ve kendi dijital paralarını destekliyor. Bu dijital para, diğer kripto paraların aksine merkez bankası tarafından üretiliyor, kontrol ediliyor ve hem Bitcoin’e hem de dolara rakip olabilir. ABD Merkez Bankası (FED) de son dönemde dijital dolar fikrini değerlendirdiğini açıkladı. Önde gelen küresel ekonomilerin dijital para birimlerini destekliyor olması, iş dünyası liderleri için yeni para birimi platformlarını görmezden gelmeyi imkansız kılıyor.

2020’nin aralık ayında, MicroStrategy’nin bilançosunda 1,8 milyar dolar Bitcoin bulunuyordu. 

Bazı kurumsal liderlerin de benzer hamleler yapma ihtimali yüksek, zira Bitcoin’in fiyatının yükseleceği düşünülüyor. Bu durumda ise şirketler büyük karla satış yapacak. Yine de diğerleri, Bitcoin’le işlem yapmak isteyen müşteri tabanına ya da tedarik zincirine uyum sağlamak için Bitcoin alımı yapmaları gerektiğini düşünecek. Yapılacak alımın miktarını ise müşterilerinin talepleri belirleyecek.

Ancak Bitcoin’in şirket bilançolarında yer almasının üçüncü bir nedeni daha var: Riski azaltmak. Bir şirketin liderleri Bitcoin’in uzun vadede başarılı olacağına inanmasa bile, kendilerini rakiplerinin karşısında geride görmek istemezler. Bitcoin değer koruma aracı olarak yükseldiği takdirde, rakip bir şirketin bilançosundaki Bitcoin’lerin artış göstermesi, diğer şirketleri risk altında bırakabilir. Bu durumda bugün Bitcoin alımı yapmak, akıllıca bir risk yönetimi olur. Kurumsal liderler için Bitcoin yatırımı yapmamanın riskleri, yapmanın risklerinden çok daha fazla.

1,9 trilyon dolarlık teşvik tek başına yeterli değil

 

Altında tepkinin güçlenmesi için güçlü direnç!

 

Borsalarda yükselişe öncülük edecek hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Dolarizasyona engel13 Mart 2021 13:19

    Dövizli müşteri garantisinden Devlet kurtarılsa bile, kur artışına darbe vurur.Bunun için bir hesapla GARANTİ ÖDEMESİNİ TLye çevirilsin.AVM Kira kontratı dövize değil TLye endeksli olsun.

  • Ali13 Mart 2021 06:45

    Beş den emekli olurken fon gelirlerinden stopaj var yüzde 2 fon yönetim ücreti senelik haraç gibi bunlar kadirilsin yüzde 25 devlet katkısı istemem.altin fonu almaktansa altın alıp biriktirmek daha karlı .

  • Ulutaş ulu13 Mart 2021 06:15

    Once şu mensa yoluna getirin. Adalet hak. Ulutaş imana getir

  • Mağdur memsazede n u12 Mart 2021 21:02

    Yeni halka arzlar yeni yolunacak kazlar kottan attığınız sirketler ve yılları birikimi paraları uçup giden k yatirimcilar la ilgili ne var pakette hukuki yapı değişikliği varmı? Önce gel gel sora şeytan aldı götürdü denmiyecekmi?

  • Murat12 Mart 2021 18:33

    Yeni halkaarzlar istemiyoruz.Halka açık şirketleri iyi kontrol edin küçük yatırımcıları dolandırmasınlar.

  • Ekonomi bilim kurulu kurulsun12 Mart 2021 17:23

    Merkez bankası başkanlarını görevden almayacağını onlara karışmayacağını, ekonomi için bilim kurulu kurup onların kararı ne derse o olacağını, aile üyelerini yönetime almayacağını dese.. Birsürü bürokratik klasik devlet yönetimi açıklamasından etkili olur diye tahmin ediyorum. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Gökhan12 Mart 2021 16:45

    Bunlar daha önce anlatılanların tekrarı değil mi, kayda değer pek bir şey yok gibi...

  • Uyan12 Mart 2021 16:41

    Allah türk vatandaşına sabur versin .....boş laf karin doyurmuyor....hepsi boş bir kuruntu...keske herşey dediğin gibi olsa ama....güvenim kalmadı....berat kadar başına taş düşsün

  • Millet12 Mart 2021 16:37

    Geçti bor un pazarı,

  • Yorum12 Mart 2021 16:19

    Turizme tek kelime etmedi hadi bakalım iki yıl Turizm geliri olmasın bakın neler olacak