E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİran'la ABD arasında anlaşma---

İran'la ABD arasında anlaşma

İran'la ABD arasında anlaşma
11 Ağustos 2023 - 01:04 borsagundem.com

ABD ve İran, 5 ABD vatandaşının ev hapsi karşılığında birçok İranlı tutuklunun salıverilmesine olanak sağlayacak. Bu gelişme ABD'li sanıkların İran'dan ayrılabilmesi için önemli bir umut olduğu şeklinde yorumlandı

ABD ve İran'ın anlaşması sonucu İran tarafından gözaltına alınan beş ABD vatandaşı Tahran'daki hapishaneden ev hapsine nakledildi. ABD'nin de buna karşılık birçok İranlı tutukluyu salıvereceği ve İran'ın erişemediği bir kısım fonuna erişim sağlama izni vereceği belirtildi.

İran tarafından gözaltına alınan beş ABD vatandaşı Tahran'daki Evin hapishanesinden ev hapsine, bir otele nakledildi. Sanık ABD'lilerin avukatı, bu gelişmenin ABD'li sanıkların İran'dan ayrılabilmesi için önemli bir umut olduğunu söyledi.

ABD VE İRAN ANLAŞTI

Avukat Jared Genser, İranlı ABD'liler arasında 51 yaşındaki işadamı Siamak Namazi ve 58 yaşındaki Emad Shargi'nin yanı sıra İngiliz uyruklu 67 yaşındaki çevreci Morad Tahbaz'ın da yer aldığını söyledi. Dördüncü ve beşinci ABD vatandaşının kimliği henüz açıklanmadı.

Reuters'a açıklama yapan bir kaynak, beş sanığın İran'dan ayrılması izninin verilmesinin eylül ayını bulabileceğini belirtti. İran'ın bu anlaşmadan hemen kazançlı çıkmayacağını belirten kaynak, ABD'nin bloke koyduğu bir kısım İran'a ait fonların blokesini kaldırabileceğini bildirdi.

Söz konusu blokenin İran'ın Güney Kore'de bulunan 6 milyar dolarlık fonu olduğu belirtilirken, ABD'li sanıkların İran'dan ayrılmasının ardından fonun aktive edileceği ve birçok İranlı mahkumun da serbest bırakılacağı bildirildi.

Kaynaklara göre, İran'ın Güney Kore'deki yaklaşık 6 milyar dolarlık varlığı Katar Merkez Bankasındaki bir hesaba aktarılacak.

Hesabın, Katar hükümetince kontrol edileceği ve İran'ın yalnızca ilaç ve gıda gibi insani yardım malzemeleri için satıcılara ödeme yapmak üzere paraya erişebileceği belirtiliyor.

MİLYARLARCA DOLARLIK İRAN VARLIĞI SERBEST BIRAKILACAK

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Ali Bakıri, ABD ile yürütülen tutuklu değişimine ilişkin müzakerelerde yaşanan gelişmelere dikkat çekerek, İran’ın dondurulmuş varlıklarının ve ABD’de tutuklu bulunan çok sayıda İran vatandaşının serbest bırakılacağını kaydetti.

Bakıri, ABD ile tutuklu takasına ilişkin, eski adı Twitter olan X sosyal medya platformu hesabından yaptığı paylaşımda, “Amerika'nın birkaç yıldır hukuksuz bir şekilde el koyduğu milyarlarca dolarlık İran varlığının serbest bırakılması süreci başladı.” ifadesinde bulundu.

İki ülkenin karşılıklı tutukluları serbest bırakacağına işaret eden Bakıri, “İran, Amerika'nın yükümlülüklerine bağlı kalması için gerekli garantiyi aldı. Amerika'da yasadışı bir şekilde alıkonulan çok sayıda İranlının serbest bırakılması bu kapsamdadır.” bilgisini verdi.

Pakistan'da 'ABD komplosu' tartışmaları

 

ABD'nin temmuz bütçe açığı 221 milyar dolar

 

İran'dan ABD'ye 'tankerlerine el koyarız' uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)