E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİran'da 16 yıllık ahlak polisi birimi kaldırıldı---

İran'da 16 yıllık ahlak polisi birimi kaldırıldı

İran'da 16 yıllık ahlak polisi birimi kaldırıldı
04 Aralık 2022 - 15:49 borsagundem.com

İran yönetimi, ülkeyi saran protestoları önlemek için art arda kararlar alıyor. Zorunlu başörtüsünde değişiklik hazırlığını duyuran İran Genel Başsavcısı Muntazeri'den bu kez de bomba açıklama geldi: Ahlak polisini kaldırdık

İran'da 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Mahsa Emini'nin ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra 16 Eylül'de ölümünün ardından başlayan protesto gösterileri Tahran yönetimine geri adım attırıyor. İran Genel Başsavcısı Muhamed Cafer Muntazeri, ahlak polisi biriminin kapatıldığını açıkladı.

İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, "Hibrit Savaşın Boyutlarının Açıklanması" konulu toplantıda konuştu.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) göre; Yargı Erki'nin ülkede meydana gelen son gösterileri tüm yönleriyle değerlendirdiğini dile getiren Muntazeri, Ahlak Polisi biriminin kapatılmasına ilişkin bir soru üzerine, "Ahlak polisinin Yargı Erki ile hiçbir ilişkisi yoktur. Ahlak polisi, geçmişte nerede kurulduysa orada kapatılmıştır." dedi.

Ülkenin geneline yayılan ve rejim karşıtlığına dönüşen gösterileri "hibrit savaş" şeklinde niteleyen Muntazeri, 8 yıl süren İran-Irak Savaşı'ndan daha kapsamlı bir savaşla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Muntazeri, "İran-Irak Savaşı ile kıyaslanamayacak boyuttaki hibrit savaşın, siyaset, sahte ve yalan haber yayma, siber, kültürel ve diplomatik savaş, diğer ülkelerle ilişkileri bozma, dini ve etnik azınlıkların arasını açma ve ekonomik yaptırımları artırma gibi birçok yönü var." ifadelerini kullandı.

Ülkede "isyan" hareketine sebebiyet verenlerin üzerine kararlılıkla gidileceğini kaydeden Muntazeri, İran aleyhine girişimlerden ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İsrail ve bazı Arap ülkelerini sorumlu tuttu.

İran Emniyet Teşkilatına bağlı olarak kurulan ahlak polisi, ilk olarak 2006 yılında görevine başladı. Başlangıçta kılık kıyafet kurallarına göre "uygunsuz" giyinen kadınları uyaran birim, daha sonra söz konusu kadınları gözaltına almaya da başladı.

Emniyet Teşkilatından ise henüz konuyla ilgili açıklama yapılmadı.

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyelerince gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı.

Zorunlu başörtüsü üzerine yasal düzenleme

İngiltere, Fransa ve Almanya'dan İran'a kınama

İran'daki durum kritik

İran milli takımından Dünya Kupası'nda protestoculara destek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)05 Aralık 2022 07:28

    05/12/1934 Tarih...Kadınların seçme ve seçilme hakkı. Hakkının tarihini bilmeyen, haklarına sahip çıkamaz. Erkekler mi sahip çıksın  ? dile getirmek sizden artık... Kime teşekkür ederseniz edin...

  • Mucise Reis ;)05 Aralık 2022 07:27

    Türk Kadını haklarını verenlere dualarını minnetini unutma. Türk milleti kadını erkeği ile bugunlere geldi, vatanı yurt yaptı. yurt topraklarını evi ... tabiki en modern hakları hukukları almak kadınlarımızında hakkı. kadınlar ha ettiği yeri öyle yada böyle alacaktır. Sivil toplum kuruluşları, sivil toplum örgütleri, gönüllü kadın dernekleri... vb. birlieşip güçlendikçe, en alt katmandan muhtar, belediye, kaymaka, vali, büyülşehir belediye, vb. vb. siyasi alana kadar hukuksal yaptırımlar ile başarılı konumlarına kadar çıkacaktır. dünyada sivil toplum örgütleri bu yüzden önemli. bir yerdeki hata, anında düzeltilip hukuk uygulanabiliyor. sosyal medya bu işlerin hızlanmasında en büyük etken. İran da ise, sıfır hakkı olanlar sadece biraz hak peşinde koşuyor. Türk kadını haklarına sahip çık, kıymetini bil. anayasal güvence, onun bunun ağzından çıkan cümlelerden daha büyük haktır unutma.

  • baran05 Aralık 2022 09:23

    Türkler de hiç bir zaman aşırı şekilci tanımlamalı kayda sokan ambalajcı bir yönetim şekli olmamıştır.  Öyle olsaydı ne Balkanlar da ne Kuzey Afrika da tek bir Hristiyan kalmazdı!  İngitere nin İspanya nın Güney Amerika da Batı Hint adalarında bırak dinlerini dillerini dahi unutturuştur. Osmanlı bunun için Osmanlıdır. Ayrıca Osmanlı da ya da başka Türk devletlerinde hiç bir zaman Ruhban sınıf olmamıştır.  Hayvanat bir şeyleri öğren artık.

  • HAKUKUTİKUKEKTE04 Aralık 2022 21:08

    ne olduda sonda bu adım attınız tuhaf. baktınız sonuç vahi,me gidiyor belki burdan yırtarız mı dediniz. iran dini yaratıcıyı temsile demez ancak gurupo v emnfaatleir temsile dbeilir.

  • Bik04 Aralık 2022 16:56

    "Sümerlere kadar uzanır. Pagan inanca sahip Sümer toplumunda kendilerini Tanrıya adayan tapınak fahişeleri, diğer kadınlardan ayırt edilebilmek için çarşaf ve peçe takarlardı."  2. Abdülhamid 1892 yılında İstanbul'da çarşaf ve peçeyi kaldırmış. 

  • HAKUKUTİKUKEKTE04 Aralık 2022 21:09

    işin özünü anlamayan ancak sening ibi bir boş lafları sallar.

  • emekci04 Aralık 2022 16:06

    milletlerini komple münafık yaptılar. günah işleyen tövbe eder cennete gider de, münafıkların yeri kafirlerin de altı