E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıIrak'ın kuzeyinden petrol akışı yeniden başlıyor---

Irak'ın kuzeyinden petrol akışı yeniden başlıyor

Irak'ın kuzeyinden petrol akışı yeniden başlıyor
04 Nisan 2023 - 14:31 borsagundem.com

Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin kararı sonrası durdurulan Ceyhan Limanı'na petrol akışının yeniden başlayacağı bildirildi

Irak'ın Türkiye aleyhine Uluslararası Tahkim Mahkemesin'de açtığı davayla ilgili 25 Mart'ta çıkan karar sonrası Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından durdurulan Türkiye'ye petrol ihracatının yeniden başlayacağı açıklandı.

Euronews'in haberine göre Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi, Irak yönetiminin başvurusu üzerine Türkiye'yi Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile yaptığı petrol sevkiyatı anlaşmasından dolayı geçen ayın sonunda kararını açıkladı. 

Irak, tahkimin kararını "Türkiye 1,4 milyar dolar tazminat cezasına çarptırıldı" şeklinde duyururken Türkiye'den farklı bir açıklama geldi. 

1,4 milyar değil, 400 milyon dolar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Irak'ın beş talebinden dördünün reddedildiğini, Türkiye'nin taleplerinin ise büyük çoğunluğunun kabul edildiğini ve Irak'ın tazminat ödeyeceğini duyurdu. Bakanlık açıklamasında herhangi bir miktar verilmedi.

Yenişafak'ta 31 Mart'ta çıkan Yahya Bostan imzalı haberde ise kararla ilgili şu bilgiler veriliyor: 

"Gelinen noktada tahkim, Bağdat ve Ankara’yı kısmen haklı buldu. Verilen kararda Bağdat’ın 33 milyar dolarlık talebi karşılanmadı. Irak’ın beş ihlal başvurusundan sadece biri kabul edildi. Türkiye’ye 1,4 milyar dolar fatura çıktı. Mahkeme Irak’ı da bölgede güvenliği sağlayamadığı ve hattın bakımlarını yapamadığı gerekçesiyle haksız bularak tazminata mahkum etti. Günün sonunda Türkiye’nin hanesine yazılan tazminat tutarı yaklaşık 400 milyon dolarla sınırlı kaldı."

IKBY temsilcisi Bağdat'a gidiyor

Mahkeme kararının ardından IKBY, bölgeden Türkiye'ye petrol akışını durdurdu. Bağdat yönetimi ile IKYB yetkilileri arasında yapılan görüşmelerin ardından sevkiyatın yeniden başlayacağı kaydedildi.

IKBY Yabancı Medya İlişkileri Sorumlusu Lawk Ghafuri, Twitter hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulundu.

Ghafuri, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani'nin Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Ceyhan Limanı üzerinden petrol ihracatının devamı konusunda nihai anlaşmayı imzalamak üzere başkent Bağdat'a gideceğini duyurdu.

IKBY’li yetkili, "Kürdistan Bölgesi'nin Ceyhan üzerinden petrol ihracatı bugün yeniden başlayacak." ifadesini kullandı.

Barzani'nin açıklaması

IKBY Başbakanı Barzani de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Irak Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatının yeniden başlamasına ilişkin anlaşmamızı sonuçlandırmak için Bağdat'a gidiyorum." ifadelerine yer verdi.

Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesinin Türkiye ve Irak arasındaki petrol ihracatı konusunda verdiği karar sonrası 25 Mart'ta Irak'tan Ceyhan Limanı'na petrol akışının durdurulduğu bildirilmişti.

Kerkük-Ceyhan hattı üzerinden petrol sevkiyatının durması, Kuzey Irak'ta petrol üretimini vurdu

"Irak  bütçesi de sorunlu hale gelir" 

IKBY Başbakan Danışmanı Bevar Hınsi de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak bütçe yasa tasarısına göre IKBY hükümetinin günlük 400 bin varil petrol göndermesi gerektiğini belirterek, "O nedenle eğer IKBY'den çıkan petrol sevk edilmezse Irak bütçe tasarısı da sorunlu hale gelir." ifadelerini kullanmıştı.

Irak, Türkiye’ye petrol ihracatını durdurdu

 

Enerji Bakanlığı'ndan tahkim açıklaması: Irak tazminat ödeyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi04 Nisan 2023 18:08

    Bu nasıl iş anlamadım. Irak , kendisinden habersiz petrolünün satıldığını iddia ederek tahkimden Türkiye aleyhine .1,4 milyon tazminata hak kazandığını söylüyor ,bizimkiler ise 400 milyon dolar Irak bize ödeyecek ,diyor hangisine itibar edeceğimi şaşırdım