E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporlarıİngiltere ve ABD verileri tedirginliği artırıyor---

İngiltere ve ABD verileri tedirginliği artırıyor

İngiltere ve ABD verileri tedirginliği artırıyor
02 Ağustos 2016 - 13:36 borsagundem.com

A1 Capital, günlük raporunda piyasadaki gelişmeleri ve beklentileri değerlendirdi

PMI dataları ile başladığımız haftanın ilk işlem gününde gelen verilerin bir kısmı beklentileri karşılarken bir kısmı küresel piyasalardaki riski yeniden açık tutmaya hazırlanıyor gibi duruyor. Asya tarafından ve yurt içinden gelen PMI verilerinin detaylarını akşam bültenimizde sizinle paylaşmıştık. Özellikle İngiltere ve Amerika’dan gelen rakamlar ise tedirginliği artıyor. Brexit sürecinden sonra Birleşik Krallık’ta işlerin iyi gitmediğini ve ekonomiye yönelik tedirginliğin önümüzdeki dönemde artma ihtimalinin yüksek olduğunu görüyoruz. Bu sabaha ise Asya piyasalarından gelen önemli bir veri ile başlangıç yaptık. Avustralya Merkez Bankası faiz oranını %1.50’ ye çekti. Veri sonrası özellikle AUD/USD paritesinde gevşemeler yaşandı. Ekonomik takvimde yer almayan Shinzo Abe’nin mali teşvik paketi ile ilgili açıklamaları ise bugünün gündemine damga vurabilir. Yine İngiltere’den açıklanacak olan PMI rakamları dün gelen verilerin ardından oldukça önem arz ediyor. Amerika ise kişisel tüketim giderleri ve kişisel gelir dataları ile bugün piyasalara eşlik ediyor olacak. Özellikle netleşmeyen Abe’ nin konuşmasının Asya tarafında sert fiyat hareketlerine sebep olabilir, dikkatli olmakta fayda var.

ALTIN

Haftaya yükselişle başlayan Altın için dün ABD tarafından ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi Verisi’ni takip ettik. Beklentiyi karşılayamayan veri sonrası Altın’da yukarı yönlü hareketler gözlemledik. Dün en yüksek 1354 seviyelerini test eden Altın şu saatlerde 1348 desteğinin üstünde işlem görmekte. Bugün veri açısından sakin bir takvim sahibiz. ABD tarafından Kişisel Gelir ve Gider Verileri ile Kırmızı Kitap açıklanacak. Hareket ettiği yukarı yönlü kanalda 1348 seviyesinde bir desteği bulunan Altın, bu seviyeden aşağı sarkması durumunda sırasıyla 1342 ve 1333 seviyelerini görmek isteyebilir. Kanalın alt çizgisinden aldığı güçle mevcut 4 saatlik dilimde yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 1352, 1357 ve 1364 direnç seviyeleri olarak belirlenebilir.

USDTRY

Dolar Türk Lirası hızlı toparlanma yaşıyor. Dün açıklanan PMI rakamlarının beklentinin üzerinde gelirken, ihracat rakamlarında gerileme görüldü. Mehmet Şimşek’ in açıklamaları doğrultusunda 2016 büyüme seviyesinin aşağı yönlü revize edildiğini takip ettik. TL varlıklarında ki toparlanmanın gün içerisinde devam etmesi doğrultusunda 2.9770 desteği yeniden test edilebilir. Satışın devamında takip edeceğimiz fiyat 2.97 olabilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 2.9980 direncinin üzerinde yeniden 3 TL ve üzerini konuşabiliriz.

PETROL

Düşüşünü üçüncü haftaya taşıyan petrol nisan ayından itibaren en düşük fiyatlanmalarını gerçekleştiriyor. Bu haftaki petrol stoklarında azalma beklenmesine rağmen mevsimsel bazda stokların hala son 20 yılın en yüksek seviyelerinde olması küresel arz fazlasının devam edeceği endişesini koruyor. Nijerya’da militanların saldırıları nedeniyle uzun bir süredir üretim sıkıntısı yaşanıyordu. Hükümet ateşkes çalışmalarına eski militanlara yeniden ödemeler yaparak devam ediyor. Küresel stokların son 20 yılın zirvesinde seyrettiği dönemde Nijerya terör olayları nedeniyle üretimde son 20 yılın en düşük seviyesine gerilemişti. Daha önceki analizlerimizde 40.65 seviyesinde bir desteği bulunduğunu söylediğimiz petrol desteği aşağı yönlü kırdı ve şu sıralarda 40 seviyelerinden işlem görüyor. 4 saatlik grafikte ters çanak formasyonun gözlemlendiği söylenebilir. Petrolde aşağı yönlü fiyatlanmaların devam etmesi durumunda 39.20 ve 38.50 destek seviyeleri olarak belirlenebilir. Petrolde yukarı yönlü toparlanmaların gözlenmesi durumunda ise 40.65, 41.85 ve 43.00 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.

USDJPY

Geçtiğimiz hafta hem ABD tarafından hem de BOJ kanadından aradığını bulamayan piyasaların, büyük bir beklentide olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. USDJPY paritesinin içinde bulunduğu yatay eğimde, bunun net bir göstergesi konumunda. Geçtiğimiz merkez bankası toplantısında genişleme hamlelerinde ana unsurlara dokunmayan BOJ, ufak teşvikler ile piyasaları rahatlatmaya çalışmıştı. Bugün ise önemli bir gün, gün içerisinde Başkan ABE’nin önümüzdeki dönem uygulanacak parasal teşvik planları ile ilgili açıklama yapması bekleniyor. Açıklamanın geleceği saatte netlik bulunmazken, yatırımcılar için bugün USDJPY paritesinin her an göz önünde tutulduğu söylenebilir. 102 destek seviyesinin üzerinde fiyatlanan paritenin, genişleme hamlelerinde beklenilenin bulunamaması durumunda satış baskısı görmesi beklenebilir. Ayrıca Abe’nin uyguladıkları politikaların arkasında durması ve genişleme hamlelerine devam edileceğini açıkladığı durumunda Yen’de yaşanan değer kazanımlarının kayıplara dönmesi beklenebilir.

GBPUSD

Perşembe günü gerçekleşecek olan İngiltere Merkez Bankası’ndan beklenti faiz indirimi yönünde olunca Sterlin’de de satıcılı bir havanın hakim olduğunu görüyoruz. Dün İngiltere’ den gelen PMI verisinin beklentinin altında kalması da bu hareketi destekler nitelikte oldu. Sabah saatlerinde yukarı yönlü hareketini bir miktar hızlandıran GBP/USD paritesinde, bugün gelecek olan İnşaat PMI verisi önemli olacaktır. Satış yönlü hareketin devamında 1.3160 desteğini yeniden görmemiz durumunda 1.31 ve 1.3065 takip edilebilir. Alım yönlü hareketlerde ise 1.3250 direnci devamında 1.3315 akılda kalması gereken fiyat seviyeleri olacaktır

AUDUSD

Geçtiğimiz haftayı yükselişle kapatan AUDUSD paritesi haftayı düşüşle açmıştı. Bu sabaha karşı 04:30’da Avustralya Merkez Bankası (RBA) Faiz Oranı Kararı’nı açıklayarak 1.75% olan faiz oranını 1.50% seviyesine çekti. RBA en son mayıs ayında faiz indirimine gitmişti. Banka faiz indirimiyle dezenflasyonu dengelemeyi ve iş gücü piyasasını desteklemeyi amaçlıyor. Bunun yanında aynı saatlerde açıklanan Ticaret Dengesi ve İnşaat İzinleri Verileri beklentiyi karşılayamadılar. Dün sabah saat 08:00 itibariyle hareket ettiği yukarı yönlü kanalın üst çizgisinden gevşeme göstermeye başlayan parite veriler sonrasında da satıcılı seyrini devam ettirdi ve 0.7488 seviyesine kadar geriledi.0.7514 desteğinden güç bularak kanala dönüş yapan parite şu sıralarda 0.7556 seviyelerinden işlem görüyor. Yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 0.7560, 0.7579 ve 0.7608 sırasıyla direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Paritede gözlenebilecek olası geri çekilmelerde ise 0.7534 ve 0.7514 destek seviyeleridir diyebiliriz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)