E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiIIF raporu: Türkiye, borcu en çok artan üç ülkeden biri---

IIF raporu: Türkiye, borcu en çok artan üç ülkeden biri

IIF raporu: Türkiye, borcu en çok artan üç ülkeden biri
26 Temmuz 2020 - 09:32 borsagundem.com

Uluslararası Finans Enstitüsü’nün raporunda yer alan bilgilere göre, Türkiye henüz salgının etkileri fazla hissedilmediği halde yılın ilk çeyreğinde borcu en çok artan gelişmekte olan 3. ülke oldu

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) raporuna göre, Koronavirüs salgınıyla artan maliyetler ve iş gücü kaybı başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere birçok ülkenin gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki borç oranını katladı.

Sözcü gazetesinden Nuray Tarhan’ın haberine göre, IIF Sürdürülebilirlik Araştırması Direktörü Emre Tiftik ve Yardımcı Ekonomist Khadija Mahmood tarafından hazırlanan raporda Türkiye, salgının etkileri fazla hissedilmediği halde yılın ilk çeyreğinde, Çin ve Güney Kore'nin ardından borcu en çok artan gelişmekte olan üçüncü ülke oldu.

Gelişmekte olan ülkelerin 2019'un son çeyreğinde 70.6 trilyon dolar olan borçları bu yılın ilk çeyreğinde 72.6 trilyon dolara çıktı. Raporda, gelişmekte olan ülkelerin bu yıl vadesi gelecek 3.7 trilyon dolar olan borçlarının gelecek yıl 4 trilyon dolara çıkacağı, bunun yüzde 17'sini döviz oluşturacağı için borcunu ödemekte en çok zorlanacak ülkelerin Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye olacağı vurgulandı.

2020 yılının ilk çeyreğinde Çin başta olmak üzere bazı ülkelerde salgının etkileri görülmeye başladığı için küresel borçlar da GSYH'nin yüzde 331'ine ulaşarak 258 trilyon dolarla rekor kırdı. Geçen yılın son çeyreğinde küresel borç miktarı 249 trilyon dolar, GSYH içindeki payı ise yüzde 320'ydi. Pandeminin etkisinin yoğunlaştığı ikinci ve üçüncü çeyrekte bu miktarın kat be kat artacağı tahmin ediliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (31)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Can 26 Temmuz 2020 23:37

    Temmuz agustostan Ağustos eylülden Eylül ekimden daha iyi olacak borç falan yok yalan haber yapıp durmayın

  • Vb26 Temmuz 2020 18:39

    Bir araba laf var ama borca dair rakam yada oran yok , geçen yıla göre yüzde kaç artmış borçlanma , milli gelire oranı kaç ? İç borçlanma senetleri mi yoksa dış borçlanma senetleri mi artmış ?

  • Bika26 Temmuz 2020 17:03

    TCMB'nin döviz rezervleri swap düşünce eksi oluyor.

  • Bilal 26 Temmuz 2020 16:17

    Bu yıl dünyada bütün ülkelerde ekonomiler daralırken küçülürken, bizim ekonomi bu yıl ilk yarı %4.5 büyümüş. Dış mihraklar bizi kıskanıyor. Böyle yalan üretiyor. Bixim borç motç yok. Reis yıllar önce İMF ye borçları ödedi temizledi.

  • itibar26 Temmuz 2020 16:14

    itibardan tasarruf olmaz.. eyyy amerigaa.. damadın oy vermediği kişiyi bir anda yamadı. mart şubattan tiyatrosu ile merkezin de kasası boşaldı. 83 milyon felakete sürükleniyoruz. oy kaybı olunca 18 yıldır hiç bir şey yapmadığı ayasofya ile oy toplama kaygısı. yersen...yersennnn.. bankaları batırdı bunlar. acil erken seçim.

  • Soner26 Temmuz 2020 15:19

    En son Adnan Menderes böyle büyük borç batağına saplamıştı sonrasında Türkiye ekonomisi tarihinde ilk kez 1958 yılında Moratoryum ilan etti ve yine ilk kez IMF ülkeye ayak bastı. Ne de olsa akp adnan menderes izinden gidiyor her şeyiyle yakinda Moratoryum bekliyorum akabinde IMF.. Eyy Adnan Menderes yatacak yerin yok bizi boş yere Kore Savaşında şehit ettirerek Natoya bağladın o günden beri Türkiye bağımsızlığını kaybetti darbeler üst üste geldi adeta Şeytanı (ABD) ülkemize davet ettin ilk senden başladı ardı arkası kesilmedi. Ülkeyi mahvettiniz.

  • Selim yazıco27 Temmuz 2020 00:10

    Türkiye moratorium tarihinde etmedi

  • fafa26 Temmuz 2020 20:09

    Sayın Hb,her darbenin altında Amerikan parmağı var.Amerika Türkiye'nin onmasını da ölmesini de istemiyor,sürekli kendisine el açan,muhtaç bir ülke istiyor.Şimdi da Rusya ile takışmamız için çalışıyor.

  • Vb26 Temmuz 2020 18:43

    He ABD de kendine çalışan! Menderes e darbe yaptı, sonra darbeciler devrimci olduğu için NATO ve cento 'ya bağlıyız diye açıklama yaptı , bu arada ABD ile güvenlik anlaşması 1946 da imzalandı İnönü ile ilk ABD askerleri Türkiye'ye geldi , Menderes sanayii yatırımları için Ruslarla görüşmeler yapıyordu .....ama cahil CHP'li bunları bilmez elbette, ya da bilmezden gelir

  • Türkiye'nin borç sorunu yok26 Temmuz 2020 15:02

    Bahsedilen kamu borcu ise bunun milli gelire oranına bakmak lazım, Türkiye ile aynı sepette olan memleketler ile bu oranı kıyaslamak lazım, o zaman durum anlaşılır olur

  • Ergin26 Temmuz 2020 15:01

    Eskiden şu verilerle bir hükümet sittin sene 1 ay bile dayanamazdı. Ancak şu an tipik bir Ortadoğu diktatöryal rejimi olduğu için ülke parçalansa yol olsa akp gitmez. Anayasa'da yargı bağımsızlığı yazar ama yargının kararını beğenmeyen biri hakim ve savcılara soruşturma açtırır ya silivri ya da sürgün başka çare yok.. Hukuk yoksa adalet de yoktur ekonomik refah da yoktur. Hukukun olmadığı yerde yatırımlar yapılmaz millet kaçar. Volkswagen bile istemediği projeyi ve 1 yıldır ayak dirediği yatırımı rafa kaldırdı çünkü hukuk yok şeffaflık yok pandemi süsü verdi çekildi Türkiye'den..

  • Yatırım26 Temmuz 2020 15:15

    Hiç bir küresel şirket ve dahi Vw ülkede adalet, hukuk, şeffaflık var mı diye bakmaz. Zaten işlerine de gelmez. Bunlar düzgün olursa işçileri istedikleri gibi sömüremez, vergi kaçıramazlar. 

  • Cem cemibay26 Temmuz 2020 14:55

    Seçim şart seçim sandık gelsin artık... Erbakan hoca ah şak diye %50 %50 zam vermişti... Şak diye şimdi 3.5_4.5 talim sandık gelsin sandık seçim en güzel karnedir.....

  • VATANDAŞ26 Temmuz 2020 14:50

    Amann öztrak ve ekibini getirin kamu borcunun gsmh'ya oranını %80 yapsın. Günlük %1700 repo faizi versin rahatlayalım ya..Şurada yorum yapanlar ne brüt borç, net borcu bilir. Ne kamu borcunun milli gelire, vergi gelirine oranını bilir. Araştırmıyorsunuz, herşeyelogların ağzından çıkanlarla çok kolay yönlendiriliyorsunuz. Başkasının ağzından çıkanları kendi fikriniz gibi kopyala yapıştır yapıyorsunuz. Yorumlarınız birbirinizin kopyası. Biri hedef gösteriyor arkasından hüraaa ne oluyor demeden koşuyorsunuz.   

  • Uyan26 Temmuz 2020 13:35

    Size bir anektod Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlıkların kamu harcaması artıyor ancak yatırımları azalıyor pekala bu harcamalara nereye gidiyor çok basit şaşalı lüks yaşama gidiyor. Cumhurbaşkanlığı Sarayının 1 aylık bırak 1 günlük masrafı Milyonları aşıyor. akp cemaat ve vakıflara milyonlarca kaynak aktarıyor. İşte devletin parası böyle pul oluyor sonra devletin kasası bomboş kalır. Sormak gerekir şu an Hazinede para var mı para tabiki de yok Hazine açığı dağ gibi büyüdü..akp yatacak yeriniz yok az kaldı sabrediyoruz.

  • Alpay kart 26 Temmuz 2020 14:52

    Biraz sert olmuş arkadas yorumun seçim sart bencede iyi kötü halk bir karne notu versin para yetmiyor maaşlar kuş oldu kuş

  • Engin Özsoy26 Temmuz 2020 13:28

    IIF raporuna göre korona virüs etkisi hissedilmeden borcu en çok artan ülke sıralamasında ilk 3 ülke : Çin, Güney Kore ve Türkiye..Daha virüs yokken böyle virüsle beraber kesin ilk sıra bizimdir her kötü sıralamada 1. olmayı asla kimselere bırakmayız. Yazıklar olsun akp ülkeyi karanlığa götürüyorsun

  • Utku26 Temmuz 2020 13:25

    ABD ambargosunu yiyen ve IMF'den ilk borç dilenen İran gibi ülke yerine borç seviyesi en çok artan ilk 3 ülke sıralamasında Türkiye'nin bulunması çok üzücü. Yani bu veriler gösteriyor ki İran'dan bile kötü durumdayız. Anladınız mı şimdi ak çomarlar neden Ayasofya cami oldu. Ah bu din yok mu din gerçekten afyonun ötesinde beyni mahvediyor. Feto ve akp din ile bu ülkeye en çok zarar verenler listesinin başındadır.

  • Osmanlı26 Temmuz 2020 12:35

    Dış mihraklar iş başında! Oysa Reis imf nin 15 milyar dolar borcunu temizlemişti. Devleti borçsuz harçsız bir noktaya getirdi. Bizi kıskananlar iftira atıyor.

  • İsmail26 Temmuz 2020 12:57

    15 Değil 23 milyar dolardı..Ödedik sonrada IMF ye 5 milyar dolar borç verdik..Şimdi herkese borcumuz var..

  • VS26 Temmuz 2020 11:53

    biz İMF den para alıp disiplini sağlarsak belki borcumuz azalır. yoksa bu borcu bırak bizi torunlar bile zor öder.

  • Ali26 Temmuz 2020 16:08

    Başkalarının da istediği bu, İMF'ye borçlandırılmak, o zaman bakayım bakalım bağımsız politika izleyebilecek misin,

  • ekonomist/stratejist26 Temmuz 2020 11:40

    Fitch misin nesin biz ayasofyayı cami yaptık ya dünyanın süper gücüyüz artık haberin yok herhalde.. Bak kafamızı kızdırma hocalarımız bir dua okur yerle yeksan olursun :)

  • hakan ter26 Temmuz 2020 11:24

    borç yiğidin kamçısıdır. ödenirler. bizim insanımız elinde para olmasına rağmen onu değilde borç almayı tercih eder çoğunlukla çevremde çıok görüyorum. bu borçların en büyük oranı da enerji sektörüdür bence karşı çıkıyorlar nükleere ve heslere de enerjide dışarıya bağımlılığı azalmak şart dış açık için

  • Fatih İslambul26 Temmuz 2020 10:34

    ÜLKEMİZİN  BORCU  OLMASI  NORMAL  5 MİLYON  MÜLTECİYE  BAK İÇERDE DIŞARDA  IRAKTA  SURİYEDE LİBYADA  AKDENİZDE  EGEDE  TÖRERİSTLERLE  TÖRERİST  ÜLKELERLE  SAVAŞ  BİRDE  KOVİT  19  SALGIN  HASTALIĞI İÇİMİZDEKİ  FÖTECİ VE DİĞER  HAYİNLERLE YAPILAN MÜCADELE  YAKINDA  BUNLARIN  ÜSTESİNDEN  GELECEĞİZ  IRAKTAN  SURİYEDEN  LİBYADAN  AK DENİZDEN  EGEDEN  DÖNÜŞÜM  OLACAK PETROL  GAZ  ÇIKARACAĞIZ ALLAHIN  İZNİYLE .

  • fafa26 Temmuz 2020 10:54

    Saydıkları doğru,tamam.Kaç kişinin üç dört yerden maaş aldığını biliyor muyuz?Sarayda kaç kişi çalışıyor,orada herkese iş var mı maaşları ne kadar biliyor muyuz?Sanatçılara otuz milyon tık sayıldı,doğru buluyor muyuz?Gelir eşit dağıtılmıyor,kul hakkı aranmıyor.

  • Kardis 26 Temmuz 2020 10:10

    Nasıl yükselmesin ki? Elinde parası olmayan sirf iki kuruş kar edebilme umuduyla ucuz faizli kredi çekip ev ve araba alıp duruyor. Fiyatlar şişmiş, bankalar ve halk borçlanmış. En saçma ekonomik dönemin içindeyiz, yakında balon patlar....

  • doğru26 Temmuz 2020 09:56

    bizim havamız yerinde olsun , egomuz tatmin olsun ,işimize gelmeyen bir tespit olursa kesin haindir bize düşmandır...

  • Türkoğlutürk 26 Temmuz 2020 09:49

    Ama IMF ye borcumuz yok.

  • Ahmet26 Temmuz 2020 16:09

    Saf saf konuşma, borcu kimden aldığının önemi yokmuşmuş, birilerinin istediği gibi konuşuyorsun,

  • fafa26 Temmuz 2020 10:57

    Kimden aldığın önemli değil,borç borçtur.Keşke İMF'den alsak,faiz düşük olur,sağa sola savurmayız,adam hesap sorar.