E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıIhlamurdan ekonomiye 2 milyon dolarlık katkı---

Ihlamurdan ekonomiye 2 milyon dolarlık katkı

Ihlamurdan ekonomiye 2 milyon dolarlık katkı
20 Temmuz 2022 - 14:42 borsagundem.com

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 milyon dolarlık döviz girdisi sağlayan ıhlamurdan, Türkiye ormanlarında 2021 yılı sonu itibariyle 24 bin hektar alanda 441 ton ürün elde edildi

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), ıhlamurun 2021 yılı itibariyle orman köylüsüne yaklaşık 6 milyon TL, ülke ekonomisine ise yaklaşık 35 milyon TL’lik katkı sunduğunu, geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 milyon dolarlık döviz girdisi sağlandığını açıkladı. 

OGM verilerine göre, Türkiye ormanlarında 2021 yılı sonu itibariyle 24 bin hektar alanda 441 ton faydalanılabilir ıhlamur bulunuyor. Her yıl bahar aylarında çiçeklenen ıhlamur ağaçlarında toplama genellikle çiçeklenme dönemleri olan haziran ve temmuz aylarında yapılıyor. Ihlamur özellikle Marmara ve Batı Karadeniz bölgelerinde yoğun olarak görülüyor. Türkiye’de Yalova, Bursa, Tekirdağ, Sakarya, İstanbul, Karabük, Balıkesir, Artvin, Zonguldak, Kocaeli, Düzce, Çanakkale, Bartın ve Samsun’da ıhlamur yetiştiriciliği yapılıyor. Bursa Karacabey ise ıhlamur ormanları ile öne çıkıyor.

Tıbbi ve aromatik bitki

Ihlamur çiçeği, Türkiye’den ihracatı gerçekleştirilen önemli tıbbi ve aromatik bitkiler arasında yer alıyor.

TUİK verilerine göre 2021 yılı sonu itibariyle Dominik Cumhuriyeti, Kosova, Almanya, ABD başta olmak üzere 60 farklı ülkeye 186 bin ton ıhlamur ihracatına karşılık 1 milyon 966 bin 163 dolar döviz girdisi sağlandı. Ihlamurun 2021 yılı itibariyle orman köylüsüne yaklaşık 6 milyon TL, ülke ekonomisine ise yaklaşık 35 milyon TL’lik katkı sundu.

60 ülkeye ihraç ediliyor

Kilosu neredeyse 500 TL’ye kadar çıkan ıhlamur, Kosova’dan Amerika’ya kadar uzanan 60 ülkeye ihraç ediliyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 milyon dolarlık döviz girdisi sağlayan ıhlamurdan, Türkiye ormanlarında 2021 yılı sonu itibariyle 24 bin hektar alanda 441 ton yararlanıldı.

İşte ıhlamurun hiç bilmediğiniz faydaları

 

Şifa olsun diye içtiğimiz bitki çaylarıyla ilgili korkunç gerçek

 

Kışın muhakkak tüketilmesi gereken bitki çayları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bik20 Temmuz 2022 15:17

    Ihlamur içen kalmadı da ağaç çiçek açınca kokusu güzel.

  • Mucise Reis ;)20 Temmuz 2022 15:14

    Belediyeler neden ekmiyor ? Ben ığlamur caddesi olmasını istiyorum. Her belediye bir caddeye 10 - 20 - 30 tane eksin mesela.. turistik belediyeler saçma sapan palmiye yerine ilkim müsayitse ekin bunları... abuk subuk ithal çiçekler yerine lavanta ve lavanta türü ürünler ekin... hatta bunların fidanlarını satın millete bedava verin yada... tamam çöpçüler zorlanacak ama, çok şahane mayıs ayında müthiş oluyor ... boydan boya doğal habitat, uçan canlılar, mis gibi kokusu... ya cidden abuk subuk süs ağaçları ekiyorsunuz, üzerine 1 kuş yuva yapamıyor, açaşlarını kırıp yuva yapmaya kullanmıyor. Anadolu böcekleri, kuşları, habidatı ölüyor. Acil önlem. .. acil müdehala. .. nerede ilgili tarım bakanı ? varmı araştırmaları... anadolu ırkı ağaçlar lazım. saçma sapan plastık palmiye suslu abuk subuk ağaçlar tiksiniyorum