E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHollanda istihbaratından şok iddia: Ukrayna TürkAkım'ı hedef aldı---

Hollanda istihbaratından şok iddia: Ukrayna TürkAkım'ı hedef aldı

Hollanda istihbaratından şok iddia: Ukrayna TürkAkım'ı hedef aldı
12 Kasım 2023 - 18:37 borsagundem.com

Kuzey Akım'a geçen yıl yapılan sabotajda asıl hedefin Türk Akım olduğu öne sürülüyor

Rusya'dan Avrupa'ya doğalgaz ulaştıran Kuzey Akım boru hattına geçen yıl gerçekleştirilen sabotajda Ukrayna'nın parmağı olduğu ve Ukrayna'nın TürkAkım'ı da hedef aldığı öne sürüldü.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un haberine göre, Kuzey Akım boru hattı saldırısını halen cezaevinde bulunan Ukraynalı 48 yaşındaki bir subay koordine etti.

Planlamaya aşina kaynakların aktardığına göre, Ukrayna özel harekat kuvvetlerinde albay olan Roman Chervinsky, sabotaj operasyonunun ayrılmaz bir parçasıydı.

Ukrayna ve diğer Avrupalı yetkililerin yanı sıra gizli operasyonun ayrıntıları hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre, Ukrayna istihbarat servisleriyle derin ilişkileri olan üst düzey bir subay, 2022'deki Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarının bombalanmasında merkezi bir rol oynadı.

Ukraynalı subayın rolü, Kiev'in askeri ve güvenlik liderliğini tartışmalı sabotaj eylemiyle ilişkilendiren bugüne kadarki en doğrudan kanıtı sunuyor.

Haberde, "Ukrayna özel harekat kuvvetlerinde görev yapmış 48 yaşındaki madalya sahibi Albay Roman Chervinsky'nin, Kuzey Akım operasyonunun 'koordinatörü' olduğu, sahte kimliklerle yelkenli kiraladığı ve gaz boru hatlarına patlayıcı yerleştirmek için derin deniz dalış ekipmanı kullanan altı kişilik bir ekip için lojistik ve desteği yönettiği" yer aldı.

 

4 bağlantıdan biri sağlam kalmıştı

Geçen yıl (26 Eylül 2022) meydana gelen üç patlama, Baltık Denizi'nin altından geçen ve Rusya'dan Almanya'ya uzanan Kuzey Akım 1 ile 2 boru hatlarında büyük sızıntılara neden oldu. Saldırı, kış yaklaşırken ağdaki dört bağlantıdan sadece birini sağlam bıraktı.

Sabotajın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy tarafından onaylanmadığı ifade edilirken Ukrayna hükümet sözcüleri de Chervinsky'nin dahliyle ilgili soruları yanıtsız bıraktı.

Hollanda istihbaratı: Ukrayna, TürkAkım'a saldırı planladı

Haziran 2022'de Hollanda askeri istihbarat teşkilatı MIVD, "Ukrayna'nın Kuzey Akım'a saldırı planlıyor olabileceği" bilgisine ulaştı.

Konuyu yakından takip eden kişilere göre, CIA, bir aracı vasıtasıyla Zaluzhny'ye ABD'nin böyle bir operasyona karşı olduğunu iletti.

ABD'li yetkililer saldırının iptal edildiğine inanıyordu. Ancak saldırının sadece üç ay sonraya ertelendiği ve başlangıçta planlanandan farklı bir kalkış noktası kullanıldığı ortaya çıktı.

Bombalama ekibindeki kişi sayısının yanı sıra kiralık tekne, dalış ekipmanı ve sahte kimlik kullanımı da dahil olmak üzere planın temel unsurları aynı kaldı.

Haziran ayında Post'a verdiği bir röportajda Zaluzhny, CIA'in kendisine Kuzey Akım'a yönelik herhangi bir saldırı ile ilgili doğrudan soru sormadığını belirtti.

Ama patlamalardan sonra, Eylül 2022'de, dönemin ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'den bir telefon aldığını söyledi:

"Bana 'Senin bu olayla bir ilgin var mı' diye sordu. Ben de 'Hayır' dedim. Birçok operasyon planlanıyor, birçok operasyon devam ediyor ama bizim bunlarla hiçbir ilgimiz yok, hem de hiç."

Zaluzhny, röportajda Rus propagandacıların kendisini ve Ukrayna ordusunu operasyonla ilişkilendirmeye çalıştıklarını öne sürmüştü.

Hollanda askeri istihbarat servisi, Amerikalılara, Ukraynalıların Karadeniz'deki TürkAkım adlı başka bir boru hattına saldırı planladıklarını bildirdi.

Bu operasyonun neden gerçekleştirilmediğine dair bilgi bulunmuyor.

Ekim 2022'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus güvenlik güçlerinin TürkAkım'a yönelik bir Ukrayna saldırısını önlediğini söylemişti.

Kuzey Kore’den ABD'ye 'Rusya' mesajı

 

ABD ve Rusya arasında LNG savaşı

 

Lavrov'dan Ukrayna'nın olası AB üyeliği için Türkiye örneği

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi13 Kasım 2023 11:29

    Teknoloji çok gelişti. İstihbarat da öyle . Ruslara zarar vereyim derken başka ülkenin menfaatlerini zedelemek ne kadar doğru. Bugün bana ,yarın sana. Ki senin mallarını sevk etmekte yardımı olmuş bir ülkeye...