E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisselerinizi ne zaman satmalı, ne zaman tutmalısınız?---

Hisselerinizi ne zaman satmalı, ne zaman tutmalısınız?

Hisselerinizi ne zaman satmalı, ne zaman tutmalısınız?
29 Kasım 2022 - 16:39 borsagundem.com

Borsada işler zorlaştığında en tecrübeli yatırımcılar bile korkudan gözlerini kapatabilir. Bu nedenle, hisselerinizi panikle satmak yerine hiçbir şey yapmamak en doğru çözüm olabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsada tecrübe bile sizi her zaman istediğiniz yere götürmeyebilir. Şartlar zorlaştığında uzun bir yatırım geçmişine sahip yatırımcılar dahi zaman zaman panikle kararlar verebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, araştırmalar, işler zorlaştığında panik satışı yapmak yerine hiçbir şey yapmamanın en doğru çözüm olabileceğini gösteriyor. Bu sayede yatırımcılar, en az hasarla yatırımlarını yönetebiliyor.

Güvenli anlar daha tehlikeli olabilir

USA Today’den Elisabeth Buchwald’ın haberine göre, borsada işler zorlaştığında, en sert ve iddialı yatırımcılar bile panik ve endişeyle yanlış kararlar alabiliyor. Geleneksel yatırım bilgeliği, asla duygusal yatırım kararları vermemeniz gerektiğini savunuyor. Bu, özellikle bir süredir olduğu gibi piyasaların çöktüğü ve yatırımcıların eğiliminin kayıplarını azaltmak olduğu günlerde daha çok geçerli oluyor.

Araştırmalar, panik satış yapmaktansa hiçbir şey yapmamanın daha iyi olduğunu gösteriyor. Ancak bu, hisse senetleri düşerken kelepir avına çıkmanın da yanlış olduğunu mu gösteriyor?

Thor Financial Technologies Baş Yatırım Yetkilisi Brad Roth, “Korku ve panik hissettiğiniz an, muhtemelen yatırım yapmayı düşünmeniz gereken zamandır” diyor. Roth, “Kıyının yakın olduğunu hissettiğiniz zamanlar ise yolda başınıza gelebilecekleri maskeliyor olabilir” diyerek, güvenli hissedilen anların barındırdığı tehlikelere işaret ediyor.

Mutlaka bir oyun planınız olsun

Associated Press'e göre satış, hisse senetleri, tahviller veya emtialar gibi menkul kıymetlerin hızlı şekilde satılmasını ifade ediyor. Küçük bir satış ise geri çekilme olarak adlandırılıyor. Satışlar, genellikle geleceğe ilişkin belirsizliğin yüksek olduğu zamanlarda gerçekleşiyor. Ancak böyle dönemler aynı zamanda yönün kendini belli etmeye başladığı dönemin de başlangıcına işaret etme özelliği taşıyor.

Geleceğe ilişkin belirsizlik doruktayken piyasalara daha fazla para yatırmanın bir başarı olmadığının bilinmesi gerekiyor. Örneğin, 16 Mart 2020 tarihinde, Dow Jones Endeksi yaklaşık yüzde 13 oranında düştüğünde, endeksin şimdiye kadar yaşadığı en büyük tek günlük düşüşte hisse senedi satın alma fırsatına atlamadıysanız bu anlaşılabilir bir durum olabilir ancak o gün piyasadan çıkmışsanız, bu, 2022 yılının başına kadar devam eden muazzam ralliyi kaçırmış olduğunuz anlamına geliyor.

Invesco Baş Küresel Piyasa Stratejisti Kristina Hooper, hisse senetleri büyük satışlar yaşamadan önce bir oyun planı yapmanın bu nedenle önemli olduğunu söylüyor.

Hooper, belirli bir dönemde borsa yüzde 10 düşerse işe hangi hisse senedini almak isteyeceğinizi düşünerek başlamanızı tavsiye ediyor. Hisse senedi seçmekte zorlanıyorsanız, halihazırda yatırım yapmadığınız piyasaların farklı sektörlerinde kazanma olasılığınızı artırmak için portföyünüze neler ekleyebileceğinizi düşünmeniz gerekiyor. Hooper, belirlediğiniz sektörlere odaklanan ETF'leri ve yatırım fonlarını araştırmanızı öneriyor.

Daha da önemlisi, seçimlerinizi yanlış yönlendirme potansiyeli taşıdığı için, piyasaların toparlanma sürecine girdiği ya da satışların arttığı bir dönemde bu planı yapmamanız gerekiyor. Hooper, “Duygularınızın etkin olmadığı bir zamanda plan yapmak ve ardından piyasa koşulları ortaya çıktıkça duygularınızdan bağımsız olarak planınızı uygulamak çok daha iyi” diyor.

Dolar maliyet ortalamasını kullanın

Yatırım danışmanlarının tavsiye ettiği bir diğer taktik ise dolar maliyeti ortalaması olarak öne çıkıyor. Dolar maliyet ortalaması ile, işlem gördüğü fiyattan bağımsız şekilde, bir varlığı satın almak için düzenli olarak aynı miktarda parayı taahhüt etmiş oluyorsunuz. Böylelikle, yatırım yaptığınız varlık daha düşük bir fiyattan işlem gördüğünde, daha yüksek bir fiyattan işlem gördüğü zamana kıyasla daha fazla hisse satın almış oluyorsunuz. Bu nedenle, bu stratejiyi takip etmek, piyasada dipleri ve zirveleri tahmin etmeye çalışmak yerine, zaman içinde hisse başına ödediğiniz ortalama maliyeti azaltmanızı sağlıyor.

Roth, bunun aynı zamanda hisse senetleri düştüğünde ortaya çıkan kaygının bir kısmını hafifletmeye de yardımcı olacağını söylüyor.

Uzun vadeli yatırım ufkunu korumaya çalışın

Hooper, “Emekliliğe yaklaşıyorsanız veya zaten emekli olduysanız, borsa oynaklığına karşı daha uzun vadeli bir yatırım ufkuna sahip insanlara göre çok daha savunmasızsınız demektir. Ancak, yatırdığınız paraya acil olarak ihtiyacınız yoksa, en iyi hareket tarzı, uzun vade içinde kalmaktır” diyor.

Hooper, bu sayede diğer yatırımcıların piyasada maruz kaldığı ve onları panikleten tüm büyük yukarı ve aşağı dalgalanmalardan uzak durabileceğinizin altını çiziyor.

Roth, “En az 10 yıllık uzun vadeli bir zaman ufkunuz varsa, piyasadaki gerilemeler sırasında paniğe kapılmanız için hiçbir neden yoktur” diyor.

Daha iyi bir yatırımcı olmanın şifreleri

 

Yatırımcı ilgisinin arttığı 10 hisse (29/11/2022)

 

Yatırımcılar borsada nasıl güvende hissedebilir?

 

Risk sevmeyen yatırımcılara istikrarlı hisseler

 

2023 yılının dirençli ve zayıf sektörleri

 

2023 yılının olası riskleri ve fırsatları

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bp29 Kasım 2022 23:39

    Borsada asla kazanamazsın ekonomisi bozuk düzenin borsası olmaz hiç kimse kazanmaz kasa kazanır

  • Realite29 Kasım 2022 21:46

    Borsa ekonomisi düzgün gelismiş ülkelerde geçerli olan finansal düzenektir gelişmekte ve geri kalmış ülkelerde asla gecerliligi olmayan halkının yatırımcının kazanamadığı büyük cogunlugunun sürekli kaybettiği sanal sahte kumardır

  • cem29 Kasım 2022 19:00

    endeks 5 bine geldi ve bugün borsa yükseldi ancak benim hissem eksi olunca satıp nakite geçtim. borsanın düzeltme yapmasını beklerim.

  • Cv29 Kasım 2022 23:28

    Borsa düzeltme yapacak kripto borsası gibi yakındır göcmesi sahte yükselişler yatırımcıyı yemleyip dövizi baskılayıp faizleri kesin yükselmesi gerekirken akla zarar indirerek ekonomisi olmayan borsayı şişirerek

  • Mehmet Baydar29 Kasım 2022 18:12

    TÜRKİYE DE SATMAK HATA OLUR.ALMASANDA TUTACAKSIN.. ÇÜNKÜ BORSANIN ALTERNATİFİ YOK.. HÜKÜMET DOLARI BORSA İLE KONTROL ETME AMACININ  devam ettiğni SİYASİLERİN YAPTIKLARI AÇIKLAMALARDAN NET olarak anlıyoruz.. 

  • KEZİBAN KORTANLI29 Kasım 2022 17:35

    bereket versin diyip tüm hisse senetlerinden çıktım ve % 20  long şortladım  % 80 ninide altına yatırıp bekleyeceğim şubat ayı sonuna kadar ister borsa artık on katlasın beni hiç ilgilendirmez.