E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisselerde yükselişi tetikleyen faktörler değişiyor---

Hisselerde yükselişi tetikleyen faktörler değişiyor

Hisselerde yükselişi tetikleyen faktörler değişiyor
12 Temmuz 2021 - 14:36 borsagundem.com

Düşen tahvil getirileri artık hisseler için iyi haber değil. Pandemi sürecinde benimsenen para politikalarından kademeli bir çıkışın etkileri ne olacak?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz hafta ABD’nin hükümet tahvili getirilerinde görülen sert düşüş, geçmiş göz önünde bulundurulduğunda hisse yatırımcıları için iyi bir haber olarak değerlendirildi. Ancak geçtiğimiz hafta perşembe günü hisselerde görülen kapsamlı bir satış dalgasının ardından, bu görüş geçerliliğini yitirdi. Bunun ardından birçok insan faiz oranlarının yapay olarak uzun süredir düşük tutuluyor olmasını sorgulamaya başladı.

Bu soru yatırımcılar bu haftanın enflasyon verilerini ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika açıklamalarını beklerken giderek önem kazanıyor. Financial Times’ın haberine göre ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi, ilk çeyreğin sonundaki %1,70’lik seviyesinden geçtiğimiz hafta perşembe günü %1,25’e geriledi. Yüksek büyüme ve enflasyona rağmen genel kanının aksine gerçekleşen bu hamle için üç temel açıklama getirildi.

Bunlardan en endişe verici olanı piyasaların büyümenin ilerleyişinde önemli ölçüde bir gerilemeyi fiyatlıyor olması. Bunun nedeni ise Çin ve ABD’den gelen daha az güçlü veriler ile korona virüsün delta varyantının Avrupa ve gelişen ülkelerin büyük bir bölümünde yayılımından endişe ediliyor olması. Yine de küresel toparlanmanın önündeki bu engellerin getirilerde bu tür bir düşüşü getirmesi beklenmiyordu.

İkinci açıklama ise politikalarla ilgili ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) daha “güvercin” bir politika eğilimi. Ancak yine hamlenin kapsamı göz önünde bulundurulduğunda tutarlı bir açıklama yapmak mümkün değil.

Aynı zamanda ECB’nin açıklaması, güvercin tutumundan uzaklaşan FED’in toplantı tutanaklarıyla aynı döneme denk geldi. Üçüncüsü ise getirilerdeki düşüşü teknik veriler temelinde açıklıyor ve çok daha ikna edici görünüyor. Tahvil getirilerinde bu tür beklenmedik hamleler görülmeye devam ettiği sürece tahvil fiyatlarının düşeceğini tahmin edenlerin üzerindeki baskılar artıyor.

Aynı zamanda emeklilik fonlarında yükümlülükleri karşılayabilmek için varlık alımlarına yönelen ve daha iyi fırsatları beklemekten vazgeçen geç kalmış alımlar da etkili oldu. Aslına bakılacak olursa geçtiğimiz hafta piyasalarda görülen ani değişim, “kapitülasyon ticaretiyle” de tutarlıydı.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bir süredir hisse yatırımcıları doğal olmayan seviyelerde düşük olan getirileri benimsemişti. Bunun ardındaki neden ise merkez bankalarının uzun süreli ve sıra dışı politikaları olmuştu. Bunlar şirketlerin borç yükünü azaltıyor ve oldukça kolay bir borç finansmanı sağlıyor. Aynı zamanda şirket birleşmeleri ve satın alımları kadar halka arzlar için de birçok imkan oluşturuyor.

Bununla birlikte sermaye yapısını kreditörlerin değil hissedarların çıkarına uygun bir şekilde değiştiren bir finansal mühendislik gerçekleştiriyor. Peki piyasaların ani değişiminin ardından bir sonraki hamle ne olacak? En yüksek ihtimali taşıyan cevap yatırımcıların derinden koşullanmasına neden olan üç davranışsal temanın tetiklediği kısa vadeli bir yükseliş. Bunlardan birincisi, getirilerin düşük olması nedeniyle yatırımcıların hisse dışındaki alternatiflere yönelmemesi.

İkincisi likidite dalgasının devam etmesi nedeniyle dipten alımlar. Üçüncüsü ise hisselerde bir başka yükselişi kaçırma korkusu. Kısa vadede en mümkün olan sonuç bu olsa da, iki riski de gözden kaçırmamak gerekiyor. Bunlardan birincisi ekonomide toparlanma tahminleriyle reflasyon ticaretine yönelenlerin riskli pozisyonlarını azaltması. Bu durumda riskli hisselerdeki ağırlıklar düşecek ve risksiz hükümet tahvillerine yönelim başlayacak.

Bunun sonucunda ise birçok finansal varlık olumsuz etkilenebilir. İkincisi ve daha endişe verici olanı ise ekonomi ve finansal sistemin uzun süredir oldukça iyi koşulları yaşıyor olması. FED şimdiden enflasyon konusunda geride ve tedarik konusundaki sorunların da kalıcı olması halinde FED’in 120 milyar dolarlık aylık varlık alımlarını azaltmak zorunda kalmasından korkuluyor.

Bu esnada spekülatif aşırılıklar da giderek büyüyecek ve daha fazla kaynak ekonominin içinde yanlış alanlara dağılacak. Aynı zamanda sürdürülebilir olmayan borçlar da ortaya çıkacak. Piyasalar kaçınılmaz bir soruya doğru sürükleniyor: Elverişli para politikalarından düzenli bir çıkış mümkün mü?

Borsalarda boğa piyasasını gösteren 6 işaret

 

Borsa İstanbul'da haftanın ilk işlem gününde negatif seyir

 

Banka hisselerinde yükseliş sona mı eriyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Turan Alkan 13 Temmuz 2021 23:36

    Yabancıyı kovun, onlar analarının hayrına mı geliyorlardı? Bizi çarpmaya geliyorlardı, ikinci HALK ARZA son gunluk islem hacmini bitirdiler, bana ne sirket sermayesi artacaksa kârından yapsın, halkı soymasınlar, akıllı olun

  • Yorum12 Temmuz 2021 23:51

    Ne alaka daha iki ay önce 1.6 yı geçtiğinde ne yapacaz ne edecez borsa bu yüzden 1.550 yi geçemiyor geçemedi diye konuşanlar nerede şimdi 1.25 e gelmiş bu seferde başka telden çalıp aynı şeyi söylüyorsunuz