E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBanka hisselerinde yükseliş sona mı eriyor?---

Banka hisselerinde yükseliş sona mı eriyor?

Banka hisselerinde yükseliş sona mı eriyor?
12 Temmuz 2021 - 11:26 borsagundem.com

Kredi ve sermaye konularındaki iyi haberler banka hisselerinde bu yıl yükselişleri destekledi. Ancak banka hisselerinde yükseliş devam etmeyebilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bankalar yükselen faiz oranlarından fayda sağlayabilecek bir konuma gelmek için büyük bir mücadele verdi. Şimdi ise yatırımcıların beklemedi gerekiyor. ABD’deki en büyük bankaların ikinci çeyrek bilançoları salı günü açıklanmaya başlayacak. JPMorgan Chase ve Goldman Sachs’ın da haftanın ilerleyen günlerinde ikinci çeyrek bilançolarını açıklamaları bekleniyor.

Genel olarak ikinci çeyrekteki haber akışı bankalar için olumlu gerçekleşti. ABD Merkez Bankası’nın (FED) stres testinin sonucunda büyük sermaye getirilerinin önü açıldı. Wall Street Journal’ın haberine göre kredi metrikleri de güçlü görünmeye devam ediyor ve hükümetin teşviklerindeki yavaşlama şimdiye kadar batık kredilerde artışı tetiklemedi. FED’in ters repo oranı üzerinde yaptığı değişiklik de bankaların şişen bilançolarındaki baskının bir kısmının hafiflemesini sağladı.

Yatırımcılar bütün bu gelişmeleri bekliyordu ve KBW Nasdaq banka endeksi haziran ayı başında yaklaşık %40 yükseliş gösterdi. Son günlerde hisseler bir miktar sakinleşse de büyük bankalar finans sektörünün ve piyasaların genelinin üzerinde performans gösterdi. Büyük bankalar şimdi S&P 500 endeksinin fiyat kazanç oranı beklentisinin %50’si seviyesinde işlem görmeye devam ediyor.

Geçmişe bakıldığında ise Autonomous Research analistlerine göre medyan %75 seviyesinde. Bu durum ise hisselerde yükseliş için alan olduğuna işaret ediyor. Ancak beklenen getirilerin büyük bir bölümü kredi kayıpları için ayrılan rezervlerin açılmasından kaynaklanıyor. Bu ölçüt ise yatırımcıların yüksek önem atfetmediği bir konu. Bu nedenle açığı kapatmak için bankaların çok daha iyi haberlere ihtiyacı var ve bu durum bazı zorlukları beraberinde getirebilir.

Faiz getirisine yönelik umut veren sinyaller olsa da genel tablo çok da iç açıcı değil. Taşıt kredileri oldukça yüksek ancak bunlar büyük ABD bankalarının toplam kredi portföylerinin yalnızca %7’sini oluşturuyor. ABD’nin büyük bankalarının nakit rezervleri varlık getirileri nedeniyle mayıs ayından itibaren düşüşe geçti. Ancak varlık yüzdesi olarak FED verilerine göre bankalar pandeminin başlangıcının iki katı seviyelerde.

Faiz oranları ise duruma katkı sağlamıyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bazı kısa vadeli oranlardaki yükselişe rağmen, uzun vadeli getiriler düşük seviyelerde seyretmeye devam ediyor. ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvilleri son dönemde şubat ayındaki seviyelere geriledi. Düşük oranlar ise sermaye piyasalarını ve Wall Street’i destekliyor. Ancak bu desteğin geçtiğimiz yıl sağlanan devasa getirilere kıyasla yavaşlamaya başlaması bekleniyor.

Barclays analistleri en büyük beş Wall Street bankasında işlem hacimlerinin ve yatırım bankacılığı ücretlerinin ikinci çeyrekte bir önceki yıla kıyasla %20 ila %25 daha düşük gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Bu durumun istisnasını ise varlık yönetimi birimleri oluşturabilir. Örneğin Morgan Stanley’nin hisse değeri yükselirken giderek daha fazla yatırımcı piyasalara yöneliyor.

Bankalar ise gelirleri yükseltmek için bazı kaldıraçlar kullanabilir ve menkul kıymetlere daha fazla nakit yöneltilebilir. Ancak tahvil getirilerinin mevcut seviyelerinde bu hamleyi yapmak için doğru zaman geride kalmış olabilir. Bu hamleyi şimdi gerçekleştirmek ise gelecekte kayıplara neden olarak sermaye seviyelerine darbe indirebilir.

JPMorgan CEO’su James Dimon haziran ayında analistlere yaptığı açıklamada, daha fazla hazine tahvili almak için bir telefon görüşmesinin yeterli olacağını ancak enflasyonun geçici olmama ihtimalinin yüksek olması nedeniyle sabırlı davranıldığını söyledi. Bir başka konu ise yatırımcıların beklentisinin üzerinde sermaye dönüşü. Capital One Financial önde olmak üzere bazı bankalar gerekli seviyelerin oldukça üzerinde sermayeye sahip.

Ancak diğerleri küresel sistemik risk tamponlarının yükselmesi durumunda minimum seviyelere yaklaşma konusunda temkinli davranmaya başlayabilir. Ödemeler de aynı zamanda ileride daha yüksek oranlarla kullanılabilecek nakit miktarını düşürebilir. Bu nedenle kredi büyümesi devasa bir faktör olmaya devam ediyor. Bank of America gibi bazı bankalar düşük batık kredi seviyelerinin faydasını görebilir.

Yine de kredilerde sürdürülebilir bir artış ihtimali düşük görünüyor. Müşteriler kredi kartlarına yönelerek kredi ihtiyaçlarını karşılamak isteyebilir ancak ABD bankalarında kart kredileri halen bir önceki yıla kıyasla düşük ve iki yıl öncesine kıyasla %8 aşağıda. Yatırımcıların ise bu sürecin nasıl sonlanacağını görmek için sabırlı olması gerekiyor.

9 kritere göre öne çıkan borsa şirketleri

 

Piyasaların odağında merkez bankaları yerini koruyor

 

Küresel piyasalarda varyant tedirginliği

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)