E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse yatırımlarında değerlendirilmesi gereken 5 faktör---

Hisse yatırımlarında değerlendirilmesi gereken 5 faktör

Hisse yatırımlarında değerlendirilmesi gereken 5 faktör
25 Mayıs 2021 - 13:56 borsagundem.com

Hisse yatırımı yapmak, doğru seçimler yapıldığında uzun vadede getiri sağlayabilir. İşte borsa yatırımı yaparken dikkat edilmesi gereken 5 faktör.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Doğru seçimler yapıldığında hisse yatırımları uzun vadede yüksek getiri sağlıyor. Ancak borsalarda yatırım yaparken göz önünde bulundurulması gereken 5 faktör var.

Beklenen getiri

Borsalarda listelenen menkul kıymetlere yatırım yaptığınızda, beklediğiniz getiriyi hesaplamanız oldukça önemli. Beklenen getiri faiz ya da temettü olarak ya da sermaye getirisi olarak değerlendirilebilir. Seçtiğiniz yatırım aracıyla ilişkili riskleri düşürmek için yatırım yapmadan önce riskleri ve avantajları değerlendirmek için temel adımları izleyebilirsiniz.

Yatırımın zamanlaması

Yatırımlarınızın vadesi konusunda kararlı olmak oldukça önemli. Yatırımlarınızın uzun vadeli mi kısa vadeli mi olacağına karar vermeniz gerekiyor. Genel olarak bir yıl içerisinde nakde çevrilmesi planlanan yatırımlar kısa vadeli olarak değerlendirilir. Bir yıl ve üzeri yatırımlar ise uzun vadeli olarak görülür. Yatırımların kısa vadeli veya uzun vadeli olarak sınıflandırılması ise yatırım stratejisi açısından oldukça önemli.

Forbes’un haberine göre, kısa vadede yaklaşık %10 ila %15’lik beklenen getiri hedefine ulaşıldığında, yatırımlar satılabilir. Ancak uzun vadeli yatırımlar için yatırımcılar temel verileri güçlü olan ve sektörün gelecek 5 ila 10 yılda yüksek performans göstereceğine inandığı şirketlerin hisselerine yatırım yapabilir. Bu tür şirketlerin hisselerine ise mavi çip hisse adı veriliyor. Güçlü bir finansal geçmişi olan şirketlerin ise temel verilerinin güçlü olduğu düşünülüyor.

Düzenli aralıklarla portföy değerlendirmesi

Bir yatırım portföyü, yatırımcının yaptığı tüm yatırımlar anlamına gelir ve bu portföyü düzenli aralıklarla gözden geçirmek ve değerlendirmek gerekir. Finansal piyasalar doğası gereği dinamiktir ve yatırım kararları ile hisse satışlarının zamanlaması kilit önem taşır. Bu nedenle yatırımcılar portföy yöneticilerine başvurarak, yatırımları için danışmanlık hizmeti alabilirler.

Likidite

Bir yatırımın likiditesi bu yatırımın ne kadar kısa sürede paraya çevrilebileceği anlamına gelir. Likidite hisse satışı ya da yatırımın olgunlaşması üzerine gerçekleştirilebilir. Hisse yatırımları genel olarak uzun vadeli yatırımlara uygundur. Aynı zamanda düzenli gelire ihtiyaç olmadığı durumlarda kullanılır. Bunun nedeni ise hisse yatırımlarının düzenli olarak getiri sağlayamayacak olmasıdır.

borsagundem.com'un derlemesine göre, yatırımın değeri arttığında, uzun vadede hisse yatırımları yüksek getiriler sağlayabilir. Borç yatırımları ise genellikle sabit ve düzenli faiz getirisi sağladığı için düzenli ve garantili getiri için tercih edilebilir.

Risk-getiri analizi

Her yatırımcı için yaptıkları yatırımın risklerini anlamak önemli. Örneğin altın, mevduat hesabı ya da hükümet tahvili gibi geleneksel yatırım araçları düşük getiri sağlamalarına rağmen, düşük risklidir. Diğer yandan hisseler geleneksel yatırım araçlarından daha yüksek getiri sağlayabilir ancak riskleri de daha yüksektir. Hisse yatırımlarının fiyatı, borç araçlarına kıyasla daha dalgalı bir seyir izler bu nedenle de yüksek risk ve yüksek getiri sağlar.

Borç araçları ise genellikle daha risklidir ve sabit getiri sağladıkları için de getiri oranları düşüktür. İflas riski düştükçe, sağlanan getiriler de düşer. Türev araçları ise oldukça yüksek risk taşır ve spekülatif araçlardır. Ancak yüksek getiri sağlayabilirler. Yine de yüksek seviyede uzmanlık gerektiren bu yatırım araçları, bireysel yatırımcılara tavsiye edilmez.

Jim Cramer: ABD’de enflasyon krizi yaşanmayacak

 

Goldman Sachs'ın dolar ve hisse beklentileri

 

Gelişmekte olan ülkelerde borçlanma artışı toparlanmayı geciktirebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Memo 25 Mayıs 2021 19:41

    Türk borsasında zamanlama, temel analiz, teknik analiz işlemiyor. Trışka. Türk borsası kumar gibi bir şey.