E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGelişmekte olan ülkelerde borçlanma artışı toparlanmayı geciktirebilir---

Gelişmekte olan ülkelerde borçlanma artışı toparlanmayı geciktirebilir

Gelişmekte olan ülkelerde borçlanma artışı toparlanmayı geciktirebilir
25 Mayıs 2021 - 11:25 borsagundem.com

Gelişmekte olan piyasalardaki artan borç, Kovid toparlanmasını engelleyebilir ve gelişmiş dünya ile aradaki boşluğu genişletebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir ekonomist Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yükselen borç seviyelerinin Kovid-19 salgınından kaynaklanan ekonomik toparlanmada gelişmiş piyasaların daha da geride kalmasına neden olabileceğini söyledi.

Moody’s Analytics’in Asya-Pasifik baş ekonomisti Steve Cochrane, CNBC’nin ‘’Squawk Box Asia” programına şöyle konuştu: “Pandemiyle birlikte, borç her türden arttı. Büyük artış tabii ki devlet borcundaydı - ve bu tür bir mali teşvik sağlama ihtiyacından ötürü şaşırtıcı değil, aynı zamanda vergi gelirleri tüm dünyada çok azaldı. Ancak bence gerçek etki, gelişmiş ekonomiler ve yükselen piyasalar arasında giderek artan bir bölünme. Borç yükleri en çok gelişmekte olan piyasalarda arttı ve ileriye dönük olarak bu borcu karşılama konusunda en fazla zorluğu yaşayabilirler.” 

Moody’s Analytics tarafından yapılan bir analize göre, devlet, kurumsal, hane halkı ve finans sektörlerindeki toplam küresel borç 2020′de 24 trilyon dolarlık rekor bir artış gösterdi. Danışmanlık, bir raporda, artışın küresel borcu gayri safi yurtiçi hasılanın % 366′sı gibi yeni bir zirveye çıkardığını söyledi.

Rapora göre, gelişmekte olan piyasalardaki toplam borç, son on yılda iki katından fazla arttı ve şu anda küresel olarak ödenmemiş borcun üçte birini oluşturuyor. Raporda ‘’Borç yükleri en çok gelişmekte olan piyasalarda arttı ve ileride bu borcu karşılama konusunda en fazla zorluğu yaşayabilir” diye belirtildi.

 

Türkiye, Vietnam ve Brezilya gibi gelişmekte olan pazarlar, Moody’s Analytics raporunda, birden fazla sektörde artan borç yüküne sahip oldukları için seçildi.

Hindistan, Arjantin ve Malezya da dahil olmak üzere birçok yükselen ekonomi koronavirüs enfeksiyonlarında yenilenmiş bir artışla mücadele ederken, ABD, İngiltere ve Avustralya gibi gelişmiş pazarlar vakalarda düşüş bildiriyor.

Cochrane, gelişmekte olan pazarların Kovid aşılarını güvence altına alma ve yayma konusunda gelişmiş ekonomilere kıyasla genellikle daha yavaş olduğunu kaydetti. Bu arada, borç yükünün artması, bu ülkelerin hükümetlerinin borcu kontrol altında tutmak için mali durumlarını daha erken dizginlemelerine neden olabilir, dedi.

Cochrane, bu iki faktörün bir araya gelmesi, gelişmekte olan pazarlar arasındaki ekonomik büyümenin, dünya pandemiden kurtuldukça gelişmiş ekonomilerinkinden daha düşük olacağı anlamına geleceğini ekledi.

Cochrane, “Ekonomi hızla büyüdüğünde, borç o kadar da sorun olmayacak” dedi.

Ekonomist, büyümenin dünya çapında dengesiz olacağını, ABD ve Avrupa’nın bu yaz hızlanmasının muhtemel olduğunu ve gelişmekte olan pazarların “biraz daha beklemek zorunda kalabileceğini” sözlerine ekledi.

ABD Merkez Bankası dijital para için bastırıyor

 

Çin kaybettiği üretim tesislerini geri kazanabilir tartışması

 

Avrupa borsaları, İngiltere hariç yükselişle açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • m.p25 Mayıs 2021 11:46

    pandemi bize yaramış olması gerekir.aksine büyümüş olmamız gerekir. çünkü özelleştirilen otobanlar ve köprülerde fiyat güncellemesi yapıldı. zam demiyorum bakın fiyat güncellemesi diyorum. ikinci bir gelir kaynağımızda pandrminin faydaları. ceza yazılmayan vatandaş kalmadı. iyi gelir aslında sıgır masraf. artık tuvalete gitmeye korkar oldum. çünkü onada vergi veriyoruz. yediğimizi içtiğimizi gezdiğimizi bunları saymıyorum bile. BAna kalırsa biz bayağı gelişmiş olmalıyız