E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHelez: Dünyanın istikrarlı bir Türkiye'ye ihtiyacı var---

Helez: Dünyanın istikrarlı bir Türkiye'ye ihtiyacı var

Helez: Dünyanın istikrarlı bir Türkiye'ye ihtiyacı var
23 Temmuz 2023 - 12:26 borsagundem.com

Bosna Hersek Savunma Bakanı Helez, dünyanın ve çalkantılı olan tüm bölgeyi bir şemsiye altında tutacak istikrarlı bir Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu söyledi

Bosna Hersek Savunma Bakanı Zukan Helez, çalkantılı olan bölgelerinde ve dünyada istikrarlı bir Türkiye'ye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Türkiye'ye yapacağı resmi ziyaret öncesi açıklamalarda bulunan Bosna Hersek Savunma Bakanı Zukan Helez, çalkantılı olan bölgelerinde ve dünyada istikrarlı bir Türkiye'ye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Bakan Helez, Bosna Hersek Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını gidermek için çalıştıklarını, savunma bütçelerinin de arttığını söyledi.

Helez, Türkiye'de demokratik bir ortamda seçimlerin yapıldığını dile getirerek yeni kurulan hükümete tebriklerini iletti.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) tüm dünyaya olduğu gibi Bosna Hersek için de tehdit oluşturduğunu vurgulayan Helez, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye, büyük bir nüfusa sahip büyük bir ülke. Ayrılıkçılık söz konusu olduğunda, özellikle şiddet yanlısı ayrılıkçılar, onlar dünyanın her yerinde kınanır. Birileri şiddetle bir şeyleri değiştirmek istediğinde bunu da terörizmle yani yasa dışı olarak yaptıklarında bu kınanmalı ve cezalandırılmalıdır. Bizlerin, dünyanın ve çalkantılı olan tüm bölgeyi bir şemsiye altında tutacak istikrarlı bir Türkiye'ye ihtiyacı var.

Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile 50 milyar dolarlık anlaşma imzaladılar. İslam ülkeleri açısından Türkiye'nin bu ülkelerle yeni bir sayfa açmasından memnuniyet duyuyorum. İslam dünyasının istikrarlı olması, bize gelen bu göçler, herkes için çok önemli. Orta Doğu'nun ve hatta Kuzey Afrika'nın istikrarlı ve barışçıl olması açısından çok önemli."

"Türkiye, Bosna Hersek'in önemli dış politika müttefiklerinden"

İstanbul'da bu yıl 16. kez düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayisi Fuarı'na (IDEF 2023) da katılacağını söyleyen Helez, "Türkiye, Bosna Hersek'in önemli dış politika müttefiklerinden. Türkiye, şüphesiz bizim dostumuz, Bosna Hersek'in bağımsızlığından sonra silahlı kuvvetlerimizin silah ve teçhizatlarında, eğitiminde, gelişmemizde sürekli olarak bize yardımcı olan bir ülke. Bosna Hersek Silahlı Kuvvetlerinde görev yapacak subayların, Türkiye'de eğitim görmeleri çok önemli. Eğitim görenler en yüksek rütbelere geliyor ve bunu devam ettirmek istiyoruz." diye konuştu.

Helez, Türkiye ile askeri alandaki mali işbirliklerini geliştirmek istediklerini, bunun için de gerekli adımları attıklarını kaydetti.

Türkiye'nin kendilerine NATO üyeliği konusunda da yardımcı olduğunu belirten Helez, Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin de önemli hedefleri arasında yer aldığını vurguladı.

"Bosna Hersek, egemen, bağımsız, bölünmez bir devlettir"

Helez, ayrılıkçı söylemleriyle bilinen Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanı Milorad Dodik'in eylemlerine tahammül edemediğini söyledi.

Dodik'in Bosna Hersek'teki savaş sırasında Srebrenitsa'da 1995'te yaşanan soykırımı inkar eden tavrına bir toplantıda tepki gösterdiğini anlatan Helez, şunları kaydetti:

"Brüksel'de, Avrupa Birliği'nin (AB) en üst düzey yetkililerinin önünde söyledim, 'Bosna Hersek sınırlarına dokunursanız savaş, çatışma olur. Kimse onu durduramaz.' Sadece sessiz kaldılar ve başlarını salladılar. Bosna Hersek, egemen, bağımsız, bölünmez bir devlettir. Bu, Bosna Hersek Anayasası'nda belirtilmiştir. Dünyadaki herhangi bir ülke, eğer biri sınırları değiştirmeye çalışırsa, bu savaştır ve buna izin vermeyeceğiz."

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in, "RS, bir devlettir" söylemi olduğunu aktaran Helez, savaşın kimseye faydası olmadığının, Bosna Hersek'in uluslararası alanda tanındığının ve buna saygı duyulması gerektiğinin altını çizdi.

Bosna Hersek NATO'dan asker istedi

Bosnalı Sırp lider ortamı geriyor

Bosnalı Sırpların kararı anayasaya aykırı olarak değerlendirildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)23 Temmuz 2023 13:50

    şuan bakış açıları şu. Biz Türkiye ye yatırım yapmaktan korkuyoruz. Ya ekonomi dimi malum dolar kuru vb. yo dedi..EE sorun ne ?  85 milyon + 10 milyon ve bölgedeki savaşan fakir komşularun tüketimi azalıyor. üretsek de maliyet yüksek ama tüketici toplum yok. o bakımdan reel üretim yerine öncelikle sanal yatırımlar yapabiliriz. yada halı hazırda tükenen firmaları satın alıp üzeirne konarız diyorlar... Benden demesi hayal kurmaya gerek yok. olay bu. kola 45 tl... daha ne olsun yövmiye 350 tl kazanan biri nasıl ailesinebaksın ? kira da varsa beklesin seçimleri...