E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHedge fonların kaçışı borsalarda satışları tetikler mi?---

Hedge fonların kaçışı borsalarda satışları tetikler mi?

Hedge fonların kaçışı borsalarda satışları tetikler mi?
09 Mart 2022 - 11:00 borsagundem.com

Borsalarda ve diğer piyasalarda volatilite yükselirken, hedge fonlarda satışlar artıyor. Satışların giderek artmasının borsalarda çığ etkisi yaratması endişe duyulan konular arasında.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisselerde son iki yıldır devam eden tarihi boğa piyasası, birçok farklı varlık sınıfında görülen satış dalgasıyla tehdit altında. Hedge fon yöneticileri de risklerini düşürmek adına, borsalardan çıkış yapıyor. Bugünlerde Wall Street’in kilit kavramlarından bir tanesi “riskleri azaltmak”, hedge fonlar ve benzerleri de hisselerdeki pozisyonlarını azaltıyor, hisse satışı yapıyor ve açığa satış pozisyonlarını kapatıyor. Goldman Sachs’a göre bunun sonucunda, düzensiz piyasalarda marj çağrılarını karşılamak için gerçekleştirilen zorunlu satışlar, ABD’nin bireysel hisselerinde son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikalarında sıkılaşmaya gitme kararı ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile endişenin hakim olduğu piyasalar, volatiliteden kaçınabilen neredeyse hiçbir varlık bırakmadı. Hisselerde, tahvillerde, emtialarda ve altın ile petrolde volatilite son bir yılın en yüksek seviyelerine ilerledi. Bunun sonucunda hedge fonların üzerinde büyük bir baskı oluştu. Sundial Capital’dan Jason Goepfert Bloomberg’e yaptığı açıklamada, “‘her şeyin volatilitesi’ yükseliyor” dedi. Açıklamasında, “bu son 30 yılda nadiren gördüğümüz ve birçok varlık üzerinde etkili olan bir endişe” ifadesini kullandı.

Şimdiye kadar doğrudan bir paniğe yönelik işaretler görülmemiş olsa da, satışların giderek artması ve borsalarda bir çığ etkisi yaratması korku duyulan konular arasında. Dev varlık yöneticileri, yükselen volatilitenin portföylerde yer alan varlıkların satışını gerektirdiği risk yönetimi çerçeveleri altında faaliyet gösteriyor. Bu satışlar da zaman zaman ‘şok’ olarak adlandırıyor. Yükselen emtia fiyatlarının tüketici algısını zedeleyeceği düşüncesi endişe yaratıyor.

Pazartesi günü S&P 500 endeksi 2020’den bu yana en büyük düşüşünü kaydetti. Düşüşte enflasyonda yükselişin hızlanmasının yarattığı endişeler etkili oldu. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq Composite Index de %20’nin üzerinde düşüşle, ayı piyasasına rekor giriş yaptı. Geçtiğimiz hafta boyunca bazı Wall Street stratejistleri, S&P 500 endeksi için 2022 yıl sonu hedeflerini düşürdü. Stratejistlerin altını çizdiği riskler arasında resesyon riski de yer aldı.

Belirsizlik

Dennis DeBusschere önderliğindeki 22V stratejistleri, “piyasa volatilitesi tamamen belirsiz  gelişmelerden kaynaklanıyor” dedi. Devamında, “Ukrayna’daki savaş konusunda kısa vadede bir çözüm ortaya çıkmadığı takdirde, bu durum devam edecek” dendi.

borsgaundem.com'un derlediği bilgilere göre VIX volatilite endeksi, 2021’in ilk dönemlerinden bu yana en yüksek seviyelerine çıktı.

Benzer bir şekilde, ABD’nin Hazine tahvillerinde volatilite ölçütü olarak gösterilen ICE BofA MOVE Index de 2020’nin mart ayında korona virüs pandemisinin yarattığı belirsizliklerin en yüksek seviyede olduğu dönemden bu yana görülmemiş seviyelere çıktı. JPMorgan Global FX Volatility Index de 2020’den bu yana en yüksek seviyesinde.

Credit Suisse Group stratejistleri, pazartesi günü kaleme aldıkları notta, hisselerin, tahvillerin ve emtiaların volatilitesinin “oldukça yüksek” olduğunu söyledi. Stratejistler durumun FX piyasalarında bir nebze daha iyi olduğunu belirtti. Geçtiğimiz hafta ABD’nin bireysel hisselerinde riskten kaçış hamleleri, Goldman verilerine göre son beş yılın en büyük beşinci satış dalgası oldu. Bireysel hisselerde açığa satışlarda, aralık ayının son dönemlerinden bu yana en yüksek seviyede zorunlu satışlar gerçekleşti.

Goldman, bu durumun hedge fonların risklerini düşürme girişimlerinden kaynaklandığını söyledi.

Düşük yatırımcı algısı

Pazartesi günü yatırımcılar arasında riskleri hafifletme çabası dikkat çekti. Hisselerde satışlar artarken Goldman Sachs’ın hedge fonların favori hisselerinden oluşan bir sepet, S&P 500 endeksinden düşük performans gösterdi. Bununla birlikte sektörün en sevilmeyen hisselerini izleyen benzer bir endeks yüksek performans göstererek, düşük hisse fiyatlarının avantaj olarak görülebileceğine dikkat çekti. Piper Sandler Opsiyonlar Başkanı Danny Kirsch, “tüm bunlar nakde geçildiğini ve pozisyonların kapatıldığını gösteriyor” dedi.

Devamında, “yatırımcı algısı oldukça düşük” ifadesini kullandı. Bazı fonlar için volatilitenin yükselişi, satış yapmak için yeterli oldu. Diğerleri için S&P 500’ü ard arda kilit seviyelerin altına iten düşüşler ve Avrupa hisselerinin ayı piyasasına girmesi, satışlar için bir işaret olarak algılandı. Tüm bunlarla birlikte makro stratejistler, volatilite hedefli fonlar ve trendleri takip eden emtia yatırımı danışmanları aralık ayından bu yana küresel hisselerde 200 milyar dolarlık hisse satışı gerçekleştirdi.

Petrol krizinin kazananı Buffett oldu

 

Borsada alıcılı görünüm devam ediyor

 

Emtia fiyatlarındaki artış enflasyon endişelerini artırıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)