E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiHedge fonlar, teknoloji şirketlerini terk ediyor---

Hedge fonlar, teknoloji şirketlerini terk ediyor

Hedge fonlar, teknoloji şirketlerini terk ediyor
29 Temmuz 2022 - 13:29 borsagundem.com

Big Tech olarak da bilinen dev teknoloji şirketleri, hedge fonların artık ilgisini çekmiyor. Bunda teknoloji şirketlerinin gelirlerinde beklenenden daha keskin düşüşler yaşanmasının etkisi olduğu kabul ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hedge fonların dev teknoloji şirketlerine yönelik ilgili son bulmak üzere. Wall Street’in dev yatırım fonu şirketlerinden bazıları Big Tech olarak da bilinen teknoloji hisselerini terk etmeye başlıyor.

ABD merkezli bağımsız yatırım bankası ve finansal hizmetler şirketi Jefferies verilerine göre, hedge fonlar, toplamda 16 ayrı teknoloji şirketine yaptıkları yatırım portföylerinin yüzdesinin yüzde 23,8’den yüzde 16,1’e düşürdü. Marketwatch’tan Jacob Sonenshine’ın haberine göre, bu, normalin üzerinde bir düşüş olarak kabul ediliyor. Jefferies verileri toplam birkaç trilyon dolar değerindeki varlıkları kapsıyor. Bu grup içinde yer alan hisselerden bazıları şu şirketlerden oluşuyor: Nvidia, Qualcomm, Advanced Micro Devices, Tesla, PayPal Holdings, Fiserv, Meta, Apple, Amazon, Netflix ve Google'ın ana şirketi Alphabet.

Kısa pozisyona dönüyorlar

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu hisse senetlerinin fon yöneticilerinin portföylerindeki toplam ağırlığı, aynı şirketlerin S&P 500’deki ağırlıklarının yüzde 10 altında seyrediyor. Hedge fonlar sadece bu hisse senetlerinden çıkmakla kalmıyor, aynı zamanda birkaçında kısa pozisyonda bekliyor. Hedge fonların Apple hisselerindeki kısa pozisyonları yüzde 1,2 oranında seyrediyor. Bu oran, portföylerin daha yüksek bir oranda Apple’ın değer kaybetmesine yatırım yaptığını gösteriyor. Hedge fonların Apple dışında Nvidia ve Tesla hisselerinde de kısa pozisyona sahip olduğu belirtiliyor.

Teknoloji hisseleri olgunluk döneminde

Bu pozisyon değişikliklerinin bir mantığı bulunuyor. Buna göre, yüksek kazanç beklentisi içinde olan hedge fonlar, aradıklarını bu şirketlerde bulamayacaklarını düşünüyor. Bunda, bir zamanlar karlarını sürekli artıran dijital reklamcılık ve streaming platformlarının olgunlaştığı ön kabulünün etkili olduğu varsayılıyor.

Uzun vadeli büyüme hisseleri

Yatırım fonu yöneticileri bu hisse senetleri yerine yatırımlarını başka alanlara kaydırıyor. ‘Secular growth’ adı verilen ve uzun vadeli yatırımlar için uygun olan hisselere yönelen hedge fonlar, bu kategoriye giren hisse senetlerine yaptıkları yatırımların oranını yüzde 40’tan yaklaşık yüzde 50’ye çıkardı. Bu oran, bu hisselerin S&P 500’de kapladıkları yüzdeden daha yüksek. Birkaç ay önce bu Hisse senetleri, S&P 500’de kapladıkları yerden daha düşük bir oranda yatırım alıyordu.

Secular growth, yani ‘uzun soluklu büyüme’, tüketicilerin ve işletmelerin faaliyet gösterdiği geleneksel yöntemlerin yerini alabilecek ürün ve hizmetler sunan şirketleri ifade ediyor.

Ekonominin tökezleme ihtimali

Secular growth, yani ‘uzun soluklu büyüme’, tüketicilerin ve işletmelerin faaliyet gösterdiği geleneksel yöntemlerin yerini alabilecek ürün ve hizmetler sunan şirketleri ifade ediyor. Buradaki mantık, ekonominin tökezlemesi halinde, bu şirketlerin hala büyüme şansı olduğu düşüncesine dayanıyor çünkü bu hisseler, piyasanın diğer oyuncularının pazar payını ele geçirme potansiyeli taşıyor. Şu an için ekonominin resesyonda olduğu da göz önünde bulundurulursa, hedge fonların neden böyle bir karar verdikleri daha iyi anlaşılabiliyor.

Hedge fonlar hala büyüme potansiyeli taşıyan hisselere yatırım yapıyor. Ancak büyüme potansiyeli olan şirketler arasında en umut verici olanlar artık bilindik teknoloji şirketleri olmayabilir.

Facebook Yahoo ile aynı kaderi mi paylaşacak?

 

Teknoloji hisseleri geri mi dönüyor?

 

TikTok’un hedefinde şimdi de Spotify var

 

Hedge fonları borsalarda düşüş bekliyor

 

Hedge fonların kripto yatırımında patlama

 

Hedge fonlarının ayı piyasası yatırımları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)