E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisseleri geri mi dönüyor?---

Teknoloji hisseleri geri mi dönüyor?

Teknoloji hisseleri geri mi dönüyor?
19 Temmuz 2022 - 13:04 borsagundem.com

Teknoloji hisselerinin ağılıkta olduğu büyüme odaklı hisseler yıl boyunca değerinin altındaki hisselere göre düşük performans gösteriyordu. Ancak Temmuz ayında ise bu trend tersine dönmüş gibi gözüküyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022’nin başından bu yana ABD hisse senetlerindeki uzun vadeli bir trend hızlı bir şekilde tersine döndü. Yatırımcıların gözdesi olan teknoloji hisseleri gibi büyüme odaklı hisseler düşüşe geçerken değerinin altındaki hisselerse piyasa liderleri haline geldi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de uzun yıllardır devam eden düşük enflasyon ve rekor seviyede aşağıda tutulan faiz oranları yüksek profilli büyüme odaklı teknoloji hisseleri için ideal bir piyasa ortamı oluşturuyordu.

Ancak 2021’nin sonundan itibaren yükselen enflasyon ABD Merkez Bankası’nı sıkılaştırma politikalarına geçmek zorunda bıraktı. Bu süreçte Russell 1000 Değer Endeksi Russell 1000 Büyüme Endeksi’ne göre oldukça güçlü bir performans gösterdi. Borsa araştırmaları şirketi Factset verilerine göre değerinin altındaki hisse senetlerini içeren endeks 2022’nin başından bu yana sadece %13 düşerken büyüme hisselerini içeren endekse yaklaşık %26’lık bir düşüşe maruz kaldı. Bank of America verilerine göre değer hisseleri dot-com balonundan bu yana son yirmi yıldır büyüme hisselerine karşı en etkileyici performansını gösterdi.

Teknoloji hisseleri Temmuz ayında zirvede

MarketWatch’un haberinde ise Temmuz ayının başından bu yana yatırımcı trendlerinin tekrar tersine dönmekte olduğu belirtiliyor. Habere göre bu değişimin temelinde ise yatırımcıların şahin politikaların zirveye ulaşıp ulaşmadığını tartışmaya başlaması yatıyor.

FactSet'e göre, vadeli işlem yatırımcıları, ABD Merkez Bankası’nın (FED) gelecek yıl en kısa sürede faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceği ihtimalinin arttığını fiyatlandırdı ve bu sebeple büyüme hisseleri de Temmuz ayının başından bu yana % 4'ten fazla tırmanarak toparlandı. Aynı dönem içerisinde Russell Değer Endeksi ise sadece %1 yükseldi. Bu süreçte S&P 500 Endeksi ise kabaca %2,7 yükseldi.

Araştırma şirketi verilerine Temmuz ayından bu yana S&P 500 Endeksi’nde tüketici tercihleri, bilgi teknolojileri ve iletişim hizmetleri en iyi performans gösteren sektörler olarak öne çıktı. Üç sektör de hisse senetlerinin “büyüme” tarafında yer alıyor ve büyük teknoloji hisseleri tarafından domine ediliyor.

Yükseliş uzun vadeli değil

Bank of America Baş Stratejisti Savita Subramanian ise büyüme yerine değeri hisselerini tercih etmeye devam ettiğini açıkladı. BofA analistleri, piyasalarda fiyatlanan enflasyonist baskıların ‘kalıcı’ olduğunu kanıtladığını ve değer hisselerinin önümüzdeki yıllarda büyüme hisselerinden daha iyi performans göstermesini beklediklerini belirtiyor.

Son dönemde ise, ABD ekonomisinin ekonomistlerin daha önce tahmin ettiğinden daha ciddi bir yavaşlamaya maruz kaldığı fikri, büyüme hisselerinin desteklenmesine yardımcı oldu. MarketWatch yazarı Joseph Adinolfi’ye göreyse burada yatırımcı mantığı şu şekilde işliyor: “Büyümedeki yavaşlama muhtemelen enflasyonun altını oymaya yardımcı olacak ve FED’in bu yılın ilerleyen zamanlarında faiz artırımı planlarını duraklatmasına ya da belki de gelecek yıl faiz indirimi döngüsüne başlamasına izin verecek. Bu halihazırda FED vadeli işlem piyasalarını fiyatlandırmaya başladığı bir durum.”

Sermaye yönetimi firması Osterweis’in Portföy Yöneticisi Larry Cordisco yatırımcıların enflasyonun kalıcı gücünü hafife alabileceğini düşündüğünü belirtiyor. Cordisco, “Eğer enflasyonun pik yaptığı bahsi açıksa, uzun vadeli büyüme bahsi de açıktır” dedi. Ancak borsa uzmanına göre ABD’de ham petrol üretimi ve konut inşaatlarını kısıtlayacak altyapı engelleri de dahil olmak üzere FED’i %2 enflasyon hedefinden uzak tutacak birçok sorun varlığını sürdürüyor.

Euro Bölgesi'nde enflasyon zirvede

 

UBS’ten resesyon için 4 senaryo

 

Morgan Stanley: Ayı piyasasının sona erdiğine inanmıyoruz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)