E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHDP kararı ABD’yi rahatsız etti---

HDP kararı ABD’yi rahatsız etti

HDP kararı ABD’yi rahatsız etti
18 Mart 2021 - 08:26 borsagundem.com

Ortadoğu’da teröristleri destekleyen Suriye ve Irak’ta PKK ile işbirliği yapan ABD yönetimi, dünkü gelişmelere tepki gösterdi: Rahatsız edici...

Gerek HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi kararına, gerekse HDP hakkında açılan kapatma davasına ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan, çifte tepki geldi.

Bakanlık sözcüsü Ned Price tarafından yapılan yazılı açıklamada, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi kararı “rahatsız edici” ifadesiyle tanımlanıyor.

Açıklamada HDP hakkında açılan kapatma davası içinse “Türk seçmenlerin iradesinin haksız yere ihlali ve milyonlarca seçmenin temsil hakkından mahrum edilmesi” ifadeleri yer alıyor.

Türk hükümetinden Anayasa’nın ve bağlı olduğu uluslararası yükümlülüklerin öngördüğü ifade hakkına saygı göstermesi istenen ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şunlar deniyor:
“ABD, aralarında 17 Mart’ta parlamento üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinden düşürüldüğü rahatsız edici adımların da yer aldığı Türkiye’deki olayları yakından takip ediyor.
Halkların Demokratik Partisi’ni kapatma çabalarının başlatılmasını da izliyoruz. Bu karar, Türk seçmenlerin iradesini haksız yere ihlal edecek, Türkiye’deki demokrasiyi daha da yıpratacak ve milyonlarca Türk seçmenini seçimle karar verdikleri temsil hakkından yoksun bırakacaktır.
Türk hükümetini, Anayasa’nın koruma kapsamı ve Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde ifade özgürlüğüne saygı duymaya çağırıyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Dün hakkındaki hapis cezası hükmü kesinleştiği gerekçesiyle HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düşürülmüştü.

Gergerlioğlu, milletvekili seçilmeden önce yargılandığı Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 21 Şubat 2018'de "PKK/KCK propagandası yapmak" suçundan hapse mahkum edilmişti.

Mahkeme kararı, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’nce hukuka uygun bulunmuş, Yargıtay 16. Ceza Dairesi temyiz aşamasında, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını onamıştı.

Öte yandan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. İddianamede, “HDP üyelerinin beyan ve eylemleriyle devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçladıkları” belirtildi.

Mart ayı başında HDP ile ilgili inceleme başlatan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Başsavcılığı’na yazı göndererek, aralarında HDP'li üst düzey yöneticilerin de bulunduğu 108 sanıklı Kobani İddianamesi ile HDP'liler hakkında düzenlenen fezlekelerin birer örneğinin gönderilmesini istemişti.

İki karar da hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yoğun tepki aldı.

Altun'dan HDP'nin kapatılması davası için açıklama

 

Kapatma davasının ardından HDP'den ilk açıklama

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fafa18 Mart 2021 13:34

    Demokrasi hususunda ders verecek en son ülke Amerika.Demokrasi adına ülkelere girip kan ,göz yaşı ve kaos getirmiş,asıl niyetinin demokrasi değil,petrol kuyularına çökmek olduğunu Trump iyice ortaya koymuştur.

  • Hakkı18 Mart 2021 12:54

    Yılanı besleyenin yorumlarına mı itibar edeceğiz.ABD nin müttefik değil düşmanımız olduğundan şüphesi olan varmıdır.Dostsa PKK ve HDP nin YPG nin dostudur.Allah ABD nin paramparça olduğunu göstersin İnşaAllah bütün Dünyaya

  • Yola devam 18 Mart 2021 12:49

    Bütün finasal çıkmazlar, ekonomik berbatlaşma, ekonomik paylaşımda derinleşen sosyal adaletsizlik, işsşzlikte rekorlae, yolsuzluklar serisi, eğitim sisteminde kötüleşme, hukukta yozlaşma, dış politikada çıkmazlara girilmesi, şehircilikte çirkinleşme, doğanın bozulması ve daha bir çok şey hdp yüzünden! Hdp kapatılırsa hersey güllük gülüstan olur ve Akp ike MHP iktşdarı hüçlenşr ‘ yoka devam’ olur!

  • Gercekler 18 Mart 2021 12:44

    Hdp üzerinden politik prim üretme almış başını gidiyor. Bunun bir tararı olacağını sanmam. Önemli olan hazardan egeye mezopotamya dan suriyeye bütün türkleri kürtleri türkmenleri azarşleri kafkas grupları falan birleştirici bir politika üretmek. Birlik bütünlük ve ekonomik sosyal gelişme bu politikalardan gecer! Dış manipulasyonları engellenekte bu politikadan gecer. Bu üretilen politikalar hepsi bölücülüğe teşvik... karşıtlık ve çatışmadan politik prim üretme çabası, günü kurtarma çabası! Herkesin bilinç altında doğrular var, Bu sağ duyu işe dopru polştikalar üretilmesi gerekşr. Herseyi terörle tanımlayarak işin içinden çıkmanında bir gercekliği veya çözümleyiciliği yok! Evrensel doğrular ekseninde üretilecek gercekçi politikalarla ortadoğuda ve bir çok kulvarda stratejik üstünlük türkiyeye gecer ve dış manipulasyonlar minimize edilir.

  • oktay doğaner 18 Mart 2021 12:42

    siz bizi o kadar rahatsız ediyosunuz ki bu onun yanında çok hafif kalır.

  • God is died18 Mart 2021 12:06

    HDP kapatılırsa geçim sıkıntısının, yolsuzluğun, hırsızlığın,israfın, insanların birbirine tahammülsüzlugunun biteceğine gönülden inanıyorum

  • KASIM YANTIR18 Mart 2021 11:58

    Tabi rahatsız eder artık içeride de at oyanatamayacaksınız.sıra bunlar ile ittifak eden partisinin dümenini bunlara yönetel sorumlulara gelmelidir.

  • Fatih islambul 18 Mart 2021 11:55

    hdp  pkk pyd  içimizdeki bölücüler  töreristler  bunları  bitirmeden  dışarıda nasıl  mücadele edeceğiz  geç  kalınmış  yerinde .karar  Amerika  zaten  törristlerin baş destekçisi . açıklaması  bunun kanıtı.

  • cg18 Mart 2021 10:57

    hainleri beslemektense kapatmak evladır, ey amerika

  • İpler koptu 18 Mart 2021 10:21

    Zaten ipler koptu biden 5 ay olmuş bir hi bile demedi inceldiği yerden kopsun

  • VS18 Mart 2021 09:58

    Teröristle işbirliği yapan yavşak ABD rahatsız olmuş,rahatına duskunsen teröre desteği bırak zibidi

  • Tarık18 Mart 2021 09:44

    Cok sans verildi baya bır tolerans gosterıldı lakin devletine milletine hizmet edeceklerine dağdakı terorıstlere hızmet etme eğiliminden cıkamadılar onların avukatlığına soyundular mıllet sıze oy verdiyse mılletine hızmet edecen terorıste degıl kapatın hakim bey

  • fuat18 Mart 2021 09:37

    HDP kararı ABD’yi rahatsız ettieger ABD rahatsizssa yapilan her is dogrudur merak etmeyin :)

  • KERİM18 Mart 2021 09:18

    trump ın yaptıklarına terorizm deyip karsı çıkıyorlardı azil kararı çıkartmaya çalışıyorlardı.bunların başına pkk gibi bir bela nın sarılması acilen gereklidir

  • İLKER TÜRK18 Mart 2021 09:15

    ABD terörist yandaşlarının kapatılmasından rahatsız....

  • Alp Tiğin18 Mart 2021 08:58

    İnsan haklarının ayaklar altına alındığı,ırkçılığın yüzyıllardan beri sürdüğü,zengin ile fakir arasındaki uçurumun her geçen gün arttığı ABD.den bizim iç işlerimize karışması tümüyle hainliktir. Önce kendi toplumunun yaralarını sar. PKK ve hainlerin yanında olma ey Amerikalı soysuzlar...Sizlerin sözleri Türk ulusunda geçerli değildir.

  • Dream big18 Mart 2021 22:49

    Evet haklisin insan haklari asil bizden sorulur, yazdiklarin realiteden o kadar kopuknki tamami sadece komik

  • bu dünyadan biri18 Mart 2021 08:51

    Akp parti kapatmaya karşıydı, ne oldu? Ekonomi kötü olunca dikkat başka yere çekilmeye çalışılıyor. Asıl sorun ekonomidir.

  • Bir yorum18 Mart 2021 10:40

    Burası dingonun ahırı değil.  Mecliste aırdıkları zaman yine hükümeti suçlayan siz ahmaklar şimdi yine aynı kafa!  

  • fuat18 Mart 2021 09:37

    bu dunyadan birine benzemiyorsun hic :)))))) (6)