E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHavayolu şirketleri geri dönüş yolunda---

Havayolu şirketleri geri dönüş yolunda

Havayolu şirketleri geri dönüş yolunda
19 Mart 2021 - 18:03 borsagundem.com

Korona virüs pandemisinden en çok zarar gören sektörlerin başında gelen havacılık sektörü ekonomik toparlanma sürecinden faydalanmaya başladı. Sektör şirket tahvilleri ve hisseler üzerinden güçlü bir kaynak sağlıyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel havayolu şirketlerinde borsaya girişler ve şirket tahvili satışları hızlanıyor. Söz konusu piyasa ortamı dünyanın büyük ekonomilerinin yeniden açılmasıyla havayolu şirketlerinin güçleneceği öngörüsüyle birlikte gerçekleşiyor.

British Airways'in sahibi International Airlines Group (IAG), ABD'li havayolu şirketi Sun Country Airlines'ın Wall Street'teki halka arzında kaydettiği yükselişten sadece bir gün sonra, Perşembe günü tahvil piyasalarında 1,2 milyar euro toplamaya hazırlanıyor.

Toplanan fonlardaki artış, yatırımcıların salgının en şiddetli dönemini geride bırakan şirketlerin ülkelerdeki sosyal aktivite üzerindeki kısıtlamaların kalkmasıyla yeniden açılma ticaretine öncülük edeceği öngörüsüyle beraber geliyor.

Söz konusu piyasa olayı video konferans sağlayıcısı Zoom ve evde-fitness ekipmanı üreticisi Peloton gibi pandemi döneminin kazanan şirketlerinden, hızlanan Kovid-19 aşı dağıtımı ve ABD hükümetinin teşvik paketinden bir destek bekleyebilen şirketlere doğru gerçekleşen büyük bir rotasyonun bir parçası.

Financial Times’ın haberinde Citigroup'un Kuzey Amerika Özkaynak Sermaye Piyasaları Eş Başkanı Paul Abrahimzadeh, "Piyasadaki seyir, ekonominin yeniden açılacağı, insanların tekrar seyahat edeceği beklentisidir. Bu sebeple borsada olumlu makro faktörlerin birleştiği bir izdiham söz konusu" ifadelerine yer verdi.

İyimser görünüm, virüsün yayılmasının seyahat ve eğlence şirketlerinin hisse senetlerini ve tahvillerini batırdığı bir yıl öncesindeki süreçle tam bir tezat oluşturuyor.

MSCI'nın küresel havayolları endeksi geçen yıl değerinin üçte birini kaybederken, 2021'de ise şimdiye kadar değerinin beşte birinden fazla sıçradı. Delta ve United Airlines gibi büyük ABD havayolu şirketlerinin hisse senedi fiyatları Ekim ayı başından bu yana yüzde 60'tan fazla arttı.

Tarihsel seviyelerde düşük olan faiz oranları ve küresel merkez bankalarının likidite desteği yatırımcıları salgın nedeniyle hırpalanmış sektörlerde getiri arayışına yönlendirdi. Havalimanı sektörüyse korona virüs pandemisinden en derin etkilenen sektörlerin başında geliyor.

Geçen yıl 7,4 milyar euro kaybeden IAG Perşembe günkü 1,2 milyar euroluk şirket tahvili satışının bir parçası olarak dört ve sekiz yıllık tahvillerine sırasıyla yüzde 2,75 ve yüzde 3,75 faiz oranı belirlemek istiyordu. Söz konusu borçlanma maliyetleri, krizin zirvesinden bu yana önemli ölçüde azaldı. 2027'de olgunlaşan bir IAG tahvilinin getirisi yüzde 8'in üzerine çıktı.

IAG tahvil anlaşması, American Airlines'ın geçen hafta sektörün şimdiye kadarki en büyük borç anlaşması olan 10 milyar dolarlık tahvil ve kredi paketinin tahvil kısmı için borç piyasalarına yönelmesinin ardından gerçekleşti. Havayolu şirketi, anlaşmanın her iki bölümü için de teminat olarak kazançlı bir nakit kaynağı olan uçuş mili sadakat programını koyarak United ve Delta'nın izinden gitmişti.

Havacılık tarihinin en büyük borç anlaşması

Wall Street yatırımcıları da havayolu hisselerindeki yatırımlarını arttırdılar. Sun Country bu hafta başında halka arz öncesinde hisselerini 21 ila 23 dolar aralığında fiyat hedefi koymuştu ve hisseler bu hedefi aşarak 24 dolardan fiyatlandırmıştı.

Sun Country listelemede toplam 218 milyon dolar toplarken, kaldıraçlı satın alma şirketi Apollo, havayolundaki hissesinin 100 milyon dolarını BlackRock ve PAR Investment Partners'a satmayı kabul etti. Wall Street tarafından iyi bir karşılama göre hava yolu şirketi Çarşamba günü yüzde 50 yükselirken Perşembe gününü ise yaklaşık 35 dolardan bitirdi. Bir diğer ABD havayolu şirketi olan Frontier Airlines, önümüzdeki haftalarda Nasdaq'ta halka açılacak.

Avrupa tekrar kapanıyor!

 

Hisse fiyatları yüksekken yatırım yapılmalı mı?

 

ABD borsaları düşüşle açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)