E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse fiyatları yüksekken yatırım yapılmalı mı?---

Hisse fiyatları yüksekken yatırım yapılmalı mı?

Hisse fiyatları yüksekken yatırım yapılmalı mı?
19 Mart 2021 - 16:21 borsagundem.com

Borsalarda hisse fiyatlarının ve volatilitenin oldukça yüksek olduğu dönemlerde, borsa yatırımından kaçınmak bu süreçlerin ardından görülme ihtimali olan çöküşlerden korusa da, düşüşü takip eden toparlanma dönemlerini kaçıracağınız anlamına gelebilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2007 yılının sonunda borsa yatırımına başlayan iki yatırımcı düşünelim. Bunlardan biri 2008 yılında görülen borsa düşüşü boyunca 12 ay boyunca kademeli alım yaparken, diğeri borsalardaki düşüş sürecinde yatırım yapmaktan kaçındı. Birinci yatırımcı yüksek fiyattan hisse almış olsa da, çöküşü takip eden güçlü toparlanma sürecinde kayıplarını telafi etti. Ancak hisse almaktan kaçınan yatırımcı, borsalardaki yükseliş dönemini kaçırdı.

Ayı piyasasından hemen önce ya da ayı piyasası sürecinde yatırım yapan bir yatırımcının, piyasalardaki yüksek volatiliteden kaçınan bir yatırımcıdan daha yüksek getiri olması şaşırtıcı. Ancak geçmişe bakıldığında, bir ayı piyasasının hemen öncesinde yatırım yapmak ya da mevcut yatırımları elde tutmak düşünüldüğü kadar olumsuz sonuçlar doğurmuyor. Hatta getiri sağlıyor.

Elbette, piyasaların zamanlamasını tahmin etmek imkansız olduğu için, genellikle çeşitlendirilmiş bir portföyde, ağırlıklı olarak nakitte kalmak her zaman en güvenli seçenek. Bu durum mantık dışı görünebilir. Ancak Forbes’un haberine göre, JPMorgan tarafından 2012 yılında yapılan bir çalışma bu görüşü doğruluyor. Çalışma “normal yatırım pozisyonlarına geçmeden önce iş dünyasının döngüsünde açık bir dönüm noktasını bekleyen” bir yatırımcıyı simule ediyor. Çalışmada incelenen iki farklı strateji var.

Bunlardan birincisi, piyasaların iyi ve kötü dönemlerinde yatırımlarını satmamak, ikincisi ise yalnızca koşullar elverişliyken yatırım yapmak. Rapora göre koşullar, piyasaların değerlemeleri makul ve işsizlik düşük ya da düşüyor olduğunda elverişli oluyor. Aynı zamanda ekonominin büyüme göstermesi ve enflasyonun %4 ya da altında olması da koşulları yatırım için elverişli kılıyor. Ekonominin bu kriterlerleri karşıladığı dönemlerde, portföydeki yatırımlar korunurken, karşılamadığı dönemlerde nakde geçiş yapılıyor.

Peki iki portföy nasıl performans gösterdi? Ekonomik koşullar elverişli olduğunda yatırım yapan portföyde volatilite daha düşük olmasına rağmen, sağlanabilecek getirinin büyük bir bölümünün kaçırıldığı görüldü. 1948 ile 2011 yılları arasında, yatırımlarını koruyan portföy ise, kötü dönemlerde nakde geçen portföyden neredeyse üç kat yüksek performans gösterdi. Böylelikle JPMorgan’ın çalışması, ayı piyasalarından hemen önce yapılan yaptırımların, satış pozisyonuna geçilmediği sürece yüksek getiri sağladığını ortaya koydu.

 

Yeşil enerji yatırımları için doğru zaman

 

Jim Cramer: Bu dönemde hisse satmak yanlış tercih

 

Uluslararası hisseler portföylerde koruma sağlıyor mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Turgay19 Mart 2021 19:18

    Pozisyonuna bağlı fon yönetiyorsan maldaysan her düzeyden hep alınmalı ki sana satılsın yabancı tasarrufunuz az diye diye emeklilik fonlarını neden kurdurdu malı onlara verip çıkabilmek için