E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıHam petrolde dalgalı seyir sürüyor---

Ham petrolde dalgalı seyir sürüyor

Ham petrolde dalgalı seyir sürüyor
16 Haziran 2023 - 09:40 borsagundem.com

Brent ve ham petrol, arz artışlarına ve yavaşlayan küresel ham petrol talebine dair endişelerin etkisiyle haftayı önemli bir değer kaybıyla kapatmaya hazırlanıyor.

Ham petrol fiyatları, Çarşamba günkü satıcılı seyrin ardından, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'in zorlanan ekonomisini hareketlendirmek adına faiz indirimine gitmesinin etkisiyle Perşembe günü dengelendi. Ancak Brent ve ham petrol, arz artışlarına ve yavaşlayan küresel ham petrol talebine dair endişelerin etkisiyle haftayı önemli bir değer kaybıyla kapatmaya hazırlanıyor.

Perşembe günü açıklanan veriler, Çin rafineri kullanımının Mayıs ayında, geçen yılın aynı gönemine göre %15,4 arttığını gösterdi. Çin'deki talep toparlanması Haziran ayına gelinmesine rağmen beklentilerin altında kaldı. Çin Mayıs ayı imalat ve perakende satışlar verilerinin beklentilerin altında kalması petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturmayı sürdürüyor.

ABD Merkez Bankası Fed'in Haziran toplantısında faiz arıtrımına gitmemesi Perşembe günkü fiyatlamalara olumlu yansımış gözüküyor, Petrol vadelileri Perşembe günü %2,50'in üzerinde değer kazandı.

Uluslararası Enerji Ajansı ise önümüzdeki aylarda petrol piyasasında sıkışıklığın artabileceğini ancak fosil yakıt kullanımının azaltılması ve yüksek fiyatların etkisiyle önümüzdeki yıllarda talep büyümesinin yavaşlayacağını belirtti. Talepteki zayıflığın sürmesi fiyatlar üzerindeki olumsuz etkinin sürmesine neden olabilir.

Son haftalarda 50 günlük ortalamanın önemli bir direnç görevi yaptığı ve fiyatların 50 günlük ortalamayı aşamayarak 67,00$ yatay desteğine geri çekildiği görülüyor. 50 günlük ortalama aşılamazsa satış baskısı sürebilir. Son haftalarda tepki alımlarının geldiğini gördüğümüz 67,00$ yatay desteği altında 65,00$ ve 62,00$ desteklerine doğru geri çekilmeler  yaşanabilir.

Uluslararası yatırımcılar, ham petrol fiyatının yükselişinden ve düşüşünden faydalanabilmek için ABD Chicago Borsası’nda (CME) işlem gören “Ham Petrol Vadeli Sözleşmeleri"nde işlem yapıyorlar.   Ham petrol fiyatının düşeceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “satım” yönlü işlem yaparak pozisyon açarken, petrol fiyatlarının yükseleceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “alım” yönlü işlem yaparak pozisyon açmaktadır.

Chicago Borsası'nda 1.000 Varil, 500 Varil ve 100 Varil ham petrolü dayanak kabul eden vadeli işlem sözleşmeleri işlem görüyor. Bu sözleşmelerin fiyatları birbirine çok yakın, aralarındaki en önemli fark sözleşmede pozisyon almak için verilmesi gereken teminat büyüklüğüdür. 100 Varil Petrol’ü dayanak kabul eden Micro Vadeli Sözleşmelerin teminatı 638$ iken, 1.000 Varil Petrol’ü dayanak kabul eden standart vadeli sözleşmenin teminatı 6380$’dır. 11 Mayıs Saat 19:00’da Standart ve Mikro vadeli sözleşmeler 71$’dan işlem görmekteydi. Eğer yatırımcı Ham petrol önümüzdeki günlerde 73$’a yükseleceğini düşünüyorsa, 638$ teminat yatırarak, 1 adet Micro Ham Petrol sözleşmesi satın alabilir. Eğer yatırımcının tahmini tutar ve petrol 73$'a yükselirse, yatırımcı bugün 71$’dan aldığı sözleşmeyi satarak varil başına 2$ kar elde eder. Micro Sözleşme 100 Varil büyüklüğünde olduğundan yatırımcının toplam karı 200$ olacaktır.  Görüldüğü üzere sözleşmede işlem yapmak için verilen teminat 638$ elde edilen kazanç 200$ (%31 kar ) olacaktır. Bununla birlikte yatırımcının tahminin gerçekleşmez, petrol 69$’a düşer ve yatırımcı sahibi olduğu sözleşmeyi 69$’dan satarsa 200$ zarar ((69 – 71) *100) etmiş olur.

Eğer isterseniz siz de PhillipCapital’de açacağınız hesap ile Chicago Borsası’nda Altın, Buğday, Petrol vadeli sözleşmelerinde işlem yapabilirsiniz. İşlem yapabileceğiniz tüm ürünleri görmek için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

https://www.phillipcapital.com.tr/Files/Upload/Urun_ozellikleri_ve_genel_islem_sartlari.pdf

ABD’nin de içinde bulunduğu 15 ülkede 1 milyon 250 bin yatırımcıya hizmet veren bir dünya devinin uluslararası piyasa deneyiminden faydalanmak ve konuya ilişkin bilgi almak için;

0212 239 10 00

[email protected]

DÜNYA DEVİ PHILLIPCAPITAL'DE HESAP AÇMAK İÇİN TIKLAYIN

Ham petrolde yön arayışı sürüyor

Altın haftayı yükselişle kapamaya hazırlanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)