E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGündelik yatırımcıların önündeki büyük tuzak---

Gündelik yatırımcıların önündeki büyük tuzak

Gündelik yatırımcıların önündeki büyük tuzak
28 Eylül 2020 - 13:42 borsagundem.com

Pasif fonlarla uzun vadeli yatırım yapmak yerine kısa vadede borsada para kazanmayı hedefleyen küçük yatırımcılar teknolojik üstünlüğü olan büyük sermayeli fonlar tarafından kolayca eritiliyorlar

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’te kullanılan en büyük yalanlardan birisi “Hiç kimse sıradan olmayı sevmez” ifadeleriyle belirtilir. Servet danışmanlığı şirketi Buckingham Wealth Partners’ın Araştırma Birimi Başkanı Larry Swedroe perakende yatırımcıların hisse senetleri toplamak için Robinhood gibi platformlara geçmesiyle bu yalanın güçlendiğini söylüyor.

Ekonomi çevrelerinde büyük heyecan uyandıran, “The Incredible Shrinking Alpha” kitabının yazarlarından Swendroe CNBC’deki röportajında, bu yılki volatilite sırasında perakende yatırımcıların hisse senedi toplama şeklini tehlikeli şekilde romantikleştirdiğini belirtiyor.

Swedroe röportajında, “Bu Wall Street’in size sıradandan daha iyi yapabileceğinizi söylemesi ki bunun tabii ki ihtimali vardır. Fakat gerçek şu ki bu Wall Street’in büyük yalanlarından birisi” ifadelerine yer verdi.

Pasif fonların getirisi daha fazla

Borsa uzmanı, “Biliyoruz ki, eğer endeks fonlarına pasif olarak yatırım yaparsanız bu aktif yatırımcıların büyük çoğunluğundan daha iyi performans gösterdiğiniz veya ortalama getirilerden daha yüksek bir performans elde ettiğiniz anlamına gelir” görüşlerini paylaşıyor.

Uzun vadede bu önerme doğru olma eğiliminde. En aktif para yöneticileri S&P 500’de orta vadede ve uzun vadede genel ortalamanın aşağısında performans gösteriyor. S&P Dow Jones Endeksleri verilerine göre son 15 yılda yüksek sermayeli fonların %92’si pasif endekse göre daha kötü performans gösteriyor.

Robinhood yatırımcılarına ‘ahmak’ yaftası

Swedroe güçlü performans gösteren az sayıdaki fonların genellikle diğer aktif para yöneticilerine göre teknolojik avantaja sahip olduğunu belirtiyor. Borsa uzmanı ayrıca bu fonların Wall Street çevrelerinde deneyimsizliklerinden ötürü “ahmak parası” olarak yaftalanan küçük fakat büyüme hedefli perakende yatırımcılar topluluğunu “sömürme” becerisine sahip olduklarının altını çiziyor.

Teknolojik avantajı olan yatırım fonları için, “Bunlar ‘ahmak’ Robinhood yatırımcılarını sömürüyorlar. Onların avantajı burada” ifadelerini kullanan Swedroe, “Onlar genellikle borsa zamanlaması veya hisse seçimleri için çabalamazlar. Çoğunlukla mikro verimsizliklerden faydalanmaya çalışırlar ki bunu da yapabiliyorlar” dedi.

Borsa uzmanı, “Bu sömürünün önüne geçilmesinin bir yolu bu firmalara ‘çok küçük bir işlem vergisi’ uygulamak ve bununla SEC’i (ABD Menkul Kıymetler Komisyonu) finanse etmek ve daha güçlü, daha iyi bir organizasyon haline getirmek için kullanmak olabilir" dedi.

Aşırı risk kaybettiriyor

Swedroe, bireysel yatırımcılar için hatırlanması gereken en önemli şeyin çok fazla risk almamak olduğunu söyledi. “Robinhood ve gündelik ticaretle ilgilenmeden de borsalarla yakından ilişkili olabilirsiniz” ifadelerine bulunarak yatırımcılara borsa fonlarına, ABD Hazinesi fonlarına ya da kuracakları kendi portföylerine yönelmelerini tavsiye ediyor.

Gündelik yatırımcı kendine hangi soruları sormalı?

Robinhood yatırımcılarına gelince, Swedroe bu yatırımcıların bir hisse senedi satın almaya karar her zaman kendilerine birkaç önemli soru sorması gerektiğini belirtiyor.

Swedroe, “Bu ticaretin diğer tarafında hisseyi bana satan kişi kim?” sorusunu gündeme getiriyor ve “Ticaretin %90'ının büyük kurumlar tarafından yapıldığını bildiğimize göre, büyük olasılıkla benden çok daha fazla bilgiye sahip olacaklar. Peki, ben neden sattıkları zaman alıyorum?” sorusunun altını çiziyor.

Borsa uzmanı Robinhood yatırımcıları için, “Eğer bu büyük kurumlara karşı bir üstünlükleri yoksa, büyük ihtimalle kaybedenlerin oyununu oynuyorla. Vegas'taki kumarhanelere gitmek gibi tamamen eğlence olmadıkça bu oyunu oynamayı bırakmalılar” dedi.

Borsaları ‘eğlence’ olarak görmenin riskleri de var

Borsa araştırmaları şirketi ETF Trends’in Araştırma Birimi Yöneticisi ve Baş Yatırım Uzmanı Dave Nadig borsalarda eğlencenin bir şekilde temel elementlerden biri haline geldiğini belirtiyor. Nadig, “Gerçek şu ki Russell 3000’den alım yaptığınızda ve bir yıl boyunca unuttuğunuzda bütün eğlence kaynağından kurtulmuş olursunuz. Birçokları için bu sadece para kazanma değil bir hobi” ifadelerini kullanıyor.

Robinhood yatırımcılarının piyasalarda şansını denemesinin doğal olarak yanlış bir şey olmadığını belirten baş yatırım uzmanı riskleri anlamanın da şart olduğunu belirtiyor.

Nadig, gündelik yatırımcılar konusunda, “Bir şekilde pasif bir portföyden daha iyisini yapacağınız varsayımına düşmeyin çünkü bu işin matematiği sizinle birlikte değil. Bu yanlış yapıldığı anlamına gelmiyor. Bunun anlamı sadece ekonomiye uygun olmadığı” görüşlerine yer verdi.

Ekim ayı borsalarda fırsat vadediyor

 

Wells Fargo: Borsaya yeni yatırımlar riskli

 

Borsa İstanbul'un gözü kurlarda

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)