E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEkim ayı borsalarda fırsat vadediyor---

Ekim ayı borsalarda fırsat vadediyor

Ekim ayı borsalarda fırsat vadediyor
28 Eylül 2020 - 10:12 borsagundem.com

Tarihsel veriler ekim ayının volatilite endeksinin en yüksek ay olduğunu gösteriyor. Buna karşın yatırımcıların bu ayı ortalamanın üzerinde bir kârla kapatması yeni yatırımlar için doğru zaman işaretini de veriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcılar ekim ayına hazırlanıyor. Ancak göstergeler ABD borsalarında ekimin geleneksel olarak volatilitenin en yüksek olduğu ay olduğunu gösteriyor. Yine de Marketwatch yazarı Mark Hulbert’e göre yatırımcıların hazırlıklı olması durumunda kârlı bir ay geçirmesi muhtemel.

Aslına bakılırsa borsalar ekimde volatilite endeksiyle birlikte yükseliyor. Bu durum yatırımcılara tüm yıl için hisse senetlerine girmek konusunda en iyi fırsatlardan birini sağlıyor. Hulbert’e göre ekim ayının tarihine bakmak bu dönemde borsalardan korkmamak için oldukça önemli.

Marketwatch yazarı bu noktada standart sapma grafiğinin önemli bir başlangıç olduğunu belirtiyor. 1896 yılından itibaren Dow Jones endeksi için her ayın günlük değişimlerindeki standart sapmayı gösteren grafik ekim ayında %1,43’lük oranla diğer tüm ayların ortalaması olan %1,09’dan daha büyük bir değişimin olduğunu gösteriyor.

Standart sapmanın sebebi olağan şüpheliler değil

Söz konusu değişimin ABD borsa tarihindeki 1929 ve 1987 yıllarında görülen en büyük iki çöküşten kaynaklandığı şüphesi doğsa da Hulbert bunun doğru olmadığını belirtiyor. Zira ekim ayı bu iki yıl dahil edilmediği takdirde de standart sapma grafiği yine en fazla volatilitenin olduğu ay özelliğini değiştirmiyor.

Bir diğer şüphe de ekim ayının yüksek volatilitede olmasının ABD’de gerek ara seçimler gerekse başkanlık seçimleri için kritik bir ay olmasından kaynaklandığı. Fakat borsa uzmanı başkanlık döngüsünün sadece birinci ve üçüncü yıllarına bakıldığında da ekimin volatilite açısından benzeri bir tablo çizdiğine dikkat çekiyor.

Uğursuzluk ayı fırsat ayı olabilir

Ekim ayındaki tarihsel volatilite değişiminin sebepleri tam olarak bilinmiyor. Hulbert konuyla alakalı birçok akademisyene danıştığını ve normal şartlarda bunun sonuç olarak bir istatistiksel tesadüften ibaret olabileceğini, gelecekte de tekrar etmeyebileceğini belirtiyor. Buna karşın volatilite endeksi sadece volatilite beklentisinden dolayı dahi yükselebilen bir gösterge. Borsa uzmanı bu nedenden dolayı ekim ayının sadece şöhreti nedeniyle bile bu seyri devam ettirebileceğinin altını çiziyor. Hulbert sahip olduğu hisse senetleri yatırım uzmanları almanağında dahi ekim ayının “uğursuzluk ayı” olarak nitelendirildiğini belirtiyor.

Borsa uzmanına göre ekim ayındaki volatilite ve ortalama kazanç kombinasyonu yatırımcıların yararına olabilir. Hulbert’in hesaplamaları Dow Jones endeksinde bir sonraki iki aydaki en güçlü yükselişler için en düşük kapanış fiyatının ekim ayında verildiğini gösteriyor. Yine de bu dönüşü tam olarak yakalayabilmek için Hulbert’in ifadelerine göre kâhin olmak gerekiyor. Buna karşın borsanın kısa vadeli potansiyelini karşılaştırmak yararlı bir gösterge olabilir. Bu şekilde incelendiğinde ekim ayının 1800’lerin başından boyuna olan potansiyeli ölçüldüğünde diğer tüm aylardan daha yüksek bir ortalamaya sahip olduğu görülüyor.

Hulbert yazısının sonunda önümüzdeki haftalar için borsalarda dalgalanma görmeye hazırlıklı olunması gerektiğini belirtiyor. Buna karşın borsa uzmanına göre başka bir neden yoksa nakde dönmek yerine volatilite hissedilen borsalarda devam etmek daha fazla getirili bir yöntem olabilir.

Küresel piyasalar, yeni haftada yoğun veri gündemine odaklandı

 

Risk iştahı güç kazanırken, jeopolitik gelişmeler takipte

 

Borsa İstanbul yeni haftada yeni program bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HÜLYA KOBALT28 Eylül 2020 12:34

    Borsalardan başka yerde tatlı para kazanılacar bir yer göremiyorum.borsamız dolar bazın da beleşin beleşi adeta kelepir fakat çöp hisse senetleri hariç.

  • Lityum al iyi gelir28 Eylül 2020 13:33

    Senin paran lira, şirket karların da lira ve her geçen gün paranın değeri düşüyor

  • veznedar rıfkı28 Eylül 2020 11:19

    HER HAFTA 15-20 kademe artış,dolara yetişmek mümkün değil.

  • Ben 28 Eylül 2020 10:28

    Yine dolar son hız yetişene aşk olsun dolarda olan arkadaşları tebrik ederim biz salak gibi borsada sapladık kaldik