E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGözler Kovid-19 tedbirleri için zirvede---

Gözler Kovid-19 tedbirleri için zirvede

Gözler Kovid-19 tedbirleri için zirvede
12 Mart 2020 - 14:25 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan zirvede korona virüse ilişkin tüm tedbirlerin masaya yatırılması bekleniyor.

YEŞİM ERASLAN - BORSAGUNDEM.COM/ANKARA

Türkiye’de ilk korona virüs vakasının görülmesinin ardından yurdun dört bir yanında tedbirler alınmaya başlandı. İstanbul ve Ankara gibi nüfus yoğunluğunun fazla olduğu illerde toplu taşıma araçları, okullar, parklar dezenfekte edildi, TBMM’de temizlik çalışması yapıldı. Çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan turistik bölgeler de önlemler artırıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın korona virüsünün Türkiye’deki ilk vakasını açıklamasının ardından gözler bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan zirveye çevrildi. Virüse ilişkin tedbirlerin masaya yatırılacağı zirveye, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu üyeleri yanısıra ilgili tüm ilgili kurum temsilcileri katılıyor. Zirvede sağlıktan eğitime, turizmden ticarete tüm tedbirlerin mercek altına alınması bekleniyor.

Koca'dan virüs açıklaması: 2 ay daha direnelim

İLK ÖNLEMLER SAĞLIK BAKANLIĞINDA

Virüsün salgın haline dönüşmesiyle en önemli görevi Sağlık Bakanlığı üstlendi.

Sağlık Bakanlığı ilk olarak ilgili bakanlıklar ve kurumlarla işbirliği içine girdi ve korunma tedbirlerini hizmete soktu.

Bakanlık, hudut ve sahil çalışanlarının yıllık izinlerini ikinci bir emre kadar iptal etti.

Özellikle büyükşehirlerde karantina hastaneleri belirledi.

Yurtdışından gelenlere 14 madde kuralı uygulaması getiren bakanlık, gerekli görülmesi durumunda aile hekimliklerinin rapor vermesi konusunda yetkili olduklarını açıkladı. Özellikle sosyal medyadan 14 kuralına uyulması konusunda sık sık hatırlatmalarda bulunuldu

Sağlık Bakanlığı özellikle sınırlarda bekleyen sığınmacıları sık sık sağlık taramasından geçiriyor.

Yapılacak zirvede, sağlık alanında alınacak ek tedbirlerin incelenmesi ve sınır bandındaki önlemlerin genişletilmesinin değerlendirileceği belirtiliyor.

Sağlık Bakanı virüse karşı başarının sırını açıkladı

OKULLAR TATİL OLACAK MI?

Sağlık Bakanlığı’nın yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı da virüsün etkilerine karşı bir dizi önlem altı.

Bakanlıkça korona virüsü nedeniyle, öğrenci, öğretmen ve Bakanlığa bağlı personelden zorunlu olmadıkça proje, uluslararası toplantı ve benzeri etkinlikler kapsamında yurt dışına seyahat etmemeleri istendi.

MEB, ayrıca virüsün etkilerinden korunmak amacıyla resmi ve özel okul ve kurumlarda öğrenci, öğretmen ve okul yöneticilerinin yapılması planlanan toplantı, çalıştay, sempozyum, konferans, forum, ödül töreni, spor müsabakası, yarışma gibi sosyal etkinlikler iptal etti.

YÖK Başkanı Yekta Saraç ise virüs tedbirlerine ilişkin, “Büyük şehirlerde yüzbinlerce öğrenci okuyor. Bunların hepsi memleketlerine dağılacak. Dolayısıyla hastalıkla ilgili bir risk olabilir. Bunun için tatil meselesinde biz müteredditiz. Devlet kararına uyacağız. Oradan bir karar gelmeden atacağımız adımın sağlık açısından da risk taşıyacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

Erdoğan başkanlığında yapılan zirvede okulların durumuna ilişkin en çok merak edilen sorunun yanıt bulması bekleniyor.

Üniversitelerde eğitime ara verilip verilmeyeceği veya online eğitim sistemine geçilip geçilmeyeceği konusunun da zirvede netleşmesi öngörülüyor.

Bakan Selçuk açıkladı: Okullar tatil edilecek mi?

TİCARET BAKANLIĞI DENETİMLERİNİ ARTIRDI

Ticaret Bakanlığı ise ticaretin aksamaması ve ticaretin akışının sağlanması yönünde bir dizi tedbirler aldı.

Ticaret Bakanlığı, virüsün yayılmasının önlenmesinde en önemli araç olan maske konusunda ihracat ön izinlerini Sağlık Bakanlığına verdi.

Halkın maske eldiven gibi sıhhi malzemelere normal piyasa fiyatlarından ulaşabilmesini sağlamayı amaçlayan Bakanlık, firmalara bir an önce piyasanın talebini yerine getirmesi tavsiyesinde bulunuyor. Yüksek fiyatlar nedeniyle 2 bin 193 firmanın 2 bin 641 ürününü denetleyen Bakanlık, 2 bin 180’inin soruşturma kapsamına alındığın açıkladı.

13 maske ticareti yapan firmayla ilgili soruşturma başlatan ve 9’una ceza uygulayan bakanlık, eylemin tekrarlanması durumunda cezanın 10 katına kadar çıkabileceği uyarısında bulunuyor.

Dezenfektanların da denetim kapsamına alan bakanlık, fuarları Nisan ayı soruna kadar erteleme kararı aldı. Ticaret alanında alınacak ek önlemlerin de zirvede değerlendirilmesi öngörülüyor.

TESK'ten "stokçuluk" uyarısı

TURİZMDE SEZON AÇILIŞINA ERTELEME

Virüsten en çok etkilenecek sektörlerden birinin de turizm olması öngörülüyor. Havaların ısınmasıyla turizm sezonu açmaya hazırlanan Türkiye, salgın nedeniyle bu alanda da bir dizi önlemler aldı.

Önceki gün sektör temsilcileriyle, ardından da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile bir dizi toplantı gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da kültürel etkinlikler ve organizasyonlarla ilgili bakanlığa bağlı genel müdürlüklerin etkinlik ve organizasyonlarını Nisan ayı sonrasına ertelemesinin gündemlerinde olduğunu açıkladı.

Yaz sezonun Mart ayı sonunda başladığını anımsatan Ersoy, “Açılmamış otellerin sezon başlangıcını bu sene Mart sonu değil Nisan sonu olarak planlamalarını ilk etapta öneriyoruz. Görüşmelerimizi yaptık, onlar diğerlerine söyleyecekler. Önemli olan Martta, Nisanda bir sayı yakalamak değil, sonrasında virüsün riskinin azaldığı dönemlerde gerçek sayıları yakalamak Türkiye açısından çok çok daha önemli” dedi. Ersoy, aynı bölgede 2, 3 ya da 4 oteli olan zincir otellerin, bir veya ikisini açacağını dile getirdi.

Zirvede turizm sektöründe alınacak önlemlerin de değerlendirilerek, ek tedbirlere ihtiyaç olup olmadığının ele alınması planlanıyor.

Çin'de yaşayan İngiliz, korona virüsü 3 aşamada nasıl yendiğini anlattı

ASKERİN HAFTASONU İZNİ İPTAL EDİLDİ

Virüs nedeniyle TSK’da bir dizi önlem aldı. Askeri okullar ve eğitim merkezlerindeki öğrenci ve kursiyerlerle, askerlerin belli bir süre hafta sonu iznine çıkmayacağı açıklandı.

YÖK Başkanı Saraç'tan üniversitelerde tatil açıklaması

SPOR ORGANİZASYONLARI

Korona virüsün Türkiye’de görülmesinin açıklanmasının ardından gözlerin çevrildiği bir diğer alan ise spor organizasyonları oldu.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, gençlik kampları gibi organizasyonların Mart ve Nisan aylarında yapılmayacağını açıkladı. Önlemler çerçevesinde 80’den fazla uluslararası ve ulusal spor organizasyonların iptal edildiği duruldu.

Bugün gerçekleştirilecek zirvede ise liglerin ertelenmesi ve seyircisiz oynanması konularının gündeme gelmesi ve bir karar alınması bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ekonomist/stratejist12 Mart 2020 16:24

    Kitlesel mekanların olduğu Stadyumlar, Konserler, Organizasyonlar, Okullar, en az 1 süreyle kapatılmalı maçlar seyircisiz oynanabilir. İtalya ve ABD çok hafife aldı yok canım bize bir şey olmaz dediler şu an olağanüstü hal ilan ettiler, tüm ticareti iptal ettiler, maçları iptal ettiler vesaire buna benzer hataları bizler yapmayalım ki küresel ekonominin yıldızı olalım. Fırsat ayağımıza kadar geldi küresel ekonominin yeni Çin'i bizim ülkemiz olabilir neden olmasın gerekli tedbirleri alalım. Turizm, tekstil, ihracat v.b sektörleri destekleyici maliye politikaları konusunda adımlar atalım.

  • recai12 Mart 2020 16:18

    varlık fonu borsada alım yapamaz, çünkü kasasında nakit yok sadece borçlanıyor

  • Yorum12 Mart 2020 15:17

    Hisse senedi piyasasından da devlet hisse geri alım yapsın eger patron hissesine sahip çıkıp hisse geri alımı yapmıyorsa