E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGözden düşen altın için alım zamanı mı?---

Gözden düşen altın için alım zamanı mı?

Gözden düşen altın için alım zamanı mı?
06 Ekim 2023 - 11:41 borsagundem.com

Sabit getirili yatırımların daha yüksek getiriler sağlamasıyla birlikte altının cazibesi de son birkaç aydır kayboldu. Uzmanlar altında alım için doğru zamanın geldiğini düşünüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan devlet tahvilleri getirilerinin son önemdeki yükselişiyle birlikte altında da küresel piyasalarda önemli düşüşler görüldü. Ancak faizlerdeki yükselişle birlikte beklenmedik piyasa çöküşleri olasılığının artması altını varlık yönetimi firması Nikko Asset Management’a göre daha cazip hale getirdi.

Bloomberg’ün haberine göre altın fiyatlarındaki geri çekilme piyasadaki köpüğün önemli bir kısmını dışarı attı. Japonya ve Sigapur’da merkezleri bulunan ve toplamda 1,5 milyar dolara yakın varlığı yöneten Nikko Asset Management’ın Küresel Çoklu Varlıklar Başkanı Robert Samson bir miktar altın varlığına sahip olmanın ihtiyatlı bir strateji olacağını belirtiyor. Japonya’daki portföyünün yaklaşık %6 ila %8’lik kısmının “iyi bir altın birikiminden” oluştuğunu belirten Samson, Japon Yeni’nin zayıflığından yararlandığını da sözlerine ekledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonla mücadele amacıyla agresif faiz artışları gerçekleştirmesi son birkaç aydır altın fiyatlarının düşmesine sebep oldu. Yatırımcılar FED yetkililerinin borçlanma maliyetlerini daha uzun süre yüksek seviyede tutacağı mesajlarını satın aldı. Söz konusu tablo Amerikan Doları’nın ve 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin yükselmesine sebep oldu. Tahvillerin getirilerindeki yükseliş sabit getirisi olmayan altının cazibesini götürdü. Küresel çapta altına dayalı borsa yatırım fonlarındaki varlıklar üç yılın en düşük seviyelerine kadar geriledi.

Samson altınla ilgili açıklamasında, “Spekülatif bir cazipliği kalmadı. Bu da görece adil değerde olduğumuzu gösteriyor. Garip bir makro ortam var ve bu da altın yatırımlarını çok da kötü bir yere yerleştirmiyor. Özellikle de kimsenin ilgilenmediği bir sırada. Bu tür zamanlar genellikle almak isteyeceğiniz zamanlardır” dedi.

Altın mayıs ayında ons başına 2.000 dolar seviyesine ulaştıktan sonra yıl başından bu yana elde ettiği kazanımları sildi. Spot altın bu hafta mart ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü ve ons başına 1.822 dolara kadar düştü.

Bazı yatırımcılar altını hala tahviller karşısında aşırı değerli olarak görse de Samson’a göre altın yatırımı yapmak için mantıklı zamanlara gelindi. Yatırım uzmanı FED’in sıkılaştırmasının zirve noktasına yaklaştığını, bundan sonraki süreçte para politikasının potansiyel risklere yanıt olarak uyumlu hale gelmesi gerektiğini ve altının bu süreçte önemli bir destekleyici rüzgar sağlayacağını söyledi.

Samson, “Burada oturduğumuz her gün yüksek faiz oranlarını bu oranların bu seviyeye ne kadar çabuk çıktığını reel faiz oranlarının özellikle yüksek olduğunu ve sistemin karşı karşıya olduğu stresi tartışıyoruz. Bu da altını bir savunma varlığı olarak görmemizin önemli bir parçası” ifadelerine yer verdi.

Altın yönünü çizecek: Gözler istihdam verisinde

 

ABD borsaları büyük bir ‘al sinyali'ne mi hazırlanıyor?

 

Altında toparlanma sinyalleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)