E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoldman Sachs: Türkiye yeniden oyuna dahil oluyor---

Goldman Sachs: Türkiye yeniden oyuna dahil oluyor

Goldman Sachs: Türkiye yeniden oyuna dahil oluyor
28 Eylül 2023 - 09:23 borsagundem.com

Goldman Sachs, "Türkiye yeniden oyuna dahil oluyor" başlıklı raporunda TL'de 'carry trade' işlemlerinin uzun yıllar sonra yeniden mümkün hale gelebileceğini belirtti.

ABD'nin önemli bankalarından Goldman Sachs, müşterilerine gönderdiği "Türkiye (Türk lirası) oyuna geri döndü" başlıklı gelişen piyasalar raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dengesizliklerin arttığı ve yatırımcı ilgisinin azaldığı Heterodoks politikalarla geçen uzun bir dönemin ardından Türkiye'nin faizde normalleşmeye doğru hızlanan patikasının, politika faizini yüzde 30'a çıkaran bir diğer büyük artışla devam ettiği kaydedilen raporda, "Merkez Bankası'nın sözlü yönlendirmesinde, parasal sıkılaştırmanın daha da güçlendirileceği belirtilirken, yerli piyasa katılımcılarının kur korumalı mevduatlardan TL mevduatlara geçişinin teşvik edileceğine odaklanıldı." denildi.

Raporda, Türkiye'nin politika faizindeki hızlı normalleşmenin TL'de kazancın geri döndüğüne işaret ettiği belirtildi.

"Yıl sonunda yüzde 40 ve üzeri politika faizi Türkiye'nin reel faizlerini pozitif bölgeye getirebilir"

Öngörülerin de yer aldığı raporda, şunlar kaydedildi:

"Ekonomistlerimizin 12 ay sonrası enflasyon tahminlerine göre, yıl sonunda yüzde 40 ve üzeri politika faizi Türkiye'nin reel faizlerini pozitif bölgeye getirebilir. Önden yüklemeli ve kuvvetli faiz ayarlamalarıyla döviz kurunda kısa vadeli baskılar hafifledi ve bu durum, TL'nin yüksek getirisini sürdürmesini sağlayabilir.

Politika faizindeki son artış, mevduat faizlerinin daha fazla artacağına işaret ediyor. Önceki yılların tersine riskler devam etse de son adımlar pozitif reel faiz stratejisini destekliyor. Bu durum, vadeli piyasa fiyatlamalarında (forward) TL getirisinin dövizi yenmesinin mümkün olduğuna işaret ediyor."

EBRD, Türkiye'nin bu yılki büyüme tahminini yükseltti

 

OECD, Türkiye'nin büyüme beklentisini revize etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • IDAM28 Eylül 2023 19:18

    ne acidir ki dunya/insanlik kapitalizmin somurgesinde/kontrolunde.ne acidir ki, Musluman dunyasi birlik olmaktan cok uzak ve tamda kapitalizmin/kan emicilrinin arayipta bulamadigi firsat.puani dusurende yukseltende dunya fonlarini yonlendirende ayni masanin etrafi ,ve 7 ye gecmez.........ve su anki ekonomi yonetimi top sahasinin etrafindaki toplari toplamayi calisan cocuklar gibi ,umariz ki bu Ulke cok calisir ve bu kan emicilerden/faizden  kurtulur .saygilar

  • Fhr28 Eylül 2023 11:35

    Hep yanlış yapıyoruz krizde ab destekleri üreticelere veriyor biz tüketicilere veriyoruz elektrik gaz vs. Şimdi kara kara enflasyonu düşünüyoruz.

  • Mucise Reis ;)28 Eylül 2023 11:28

    Ben taa geçen hafta tazdım. ABD araştırma kurumlarının globalde yenı pazar yerleri olarak nereleri görebilir tarzı açıklamaları vardı. :D .. eee orada perde arkası olayları izlemek avantajlı oluyor. Türkiye den net mesaj beklıyorlar. Ve yaşanan gelişmelerde bir kişinin açıklamasının oyunu bozmayacağından emin olmaya çalışıyorlar. malum bazı fonlar kişilerinini kurumlarının arapsını getırdıgınde terste kalmak ıstemıyor. geçmişte swap larda yaşanan olaylarda kurumlar ciddi biçimde zarar edip zarar ettırılmıştı. bu tarz adımlar, kişisel anlık açıklamalar düzeni bozuyor

  • Tufan28 Eylül 2023 09:37

    Vampirler nasılda memnun. Allah burnunuzdan fitil fitil getirsin o faizleri. Tüm dünyayı sömürdünüz gözünüz doymadı!!!