E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoldman Sachs: Fed frene bassa dahi piyasalar kötü etkilenecek---

Goldman Sachs: Fed frene bassa dahi piyasalar kötü etkilenecek

Goldman Sachs: Fed frene bassa dahi piyasalar kötü etkilenecek
17 Mart 2023 - 14:29 borsagundem.com

Silicon Valley Bank'in batışıyla birlikte piyasalara ve ABD ekonomisine dair senaryolar da şekilleniyor. Bu senaryolar arasında en önemli başlıkları ‘resesyon’ ve hisse senedi piyasalarının krize tepkisi oluşturuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinin resesyona gireceği geçen yıldan beri konuşuluyor. Öngörüler, Silicon Valley Bank (SVB) ile başlayan bankacılık krizinin bu süreci hızlandıracağı yönünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de gündemi SVB’nin iflası meşgul ediyor. Etkileri uzun süreceğe benzeyen bu krizin ekonomiye etkisinin belirgin olacağı düşünülüyor. Dev yatırım bankası Goldman Sachs, buna göre pozisyon alan bankaların başında geliyor.

Yüzde 25’ten yüzde 35’e

Insider’dan Phil Rosen’ın haberine göre, Goldman Sachs, SVB ile başlayan banka krizinin ABD ekonomisinde önümüzdeki yıl resesyon olasılığını belirgin düzeyde arttırdığını söylüyor.

Goldman Sachs, bankacılık sistemindeki kargaşa yayılmaya devam ederken, durgunluk ihtimalinin yükseldiği konusunda uyarıyor. Goldman Sachs Baş Ekonomisti Jan Hatzius liderliğindeki stratejistler, bankanın önceki yüzde 25'lik tahminini şimdi yüzde 35’e çıkarttıklarını ve bu olasılığın resesyon için oldukça yüksek olduğunu vurguluyor. Stratejistler, paylaştıkları notta, küçük banka stresinin etkilerini çevreleyen ‘artan yakın vadeli belirsizliğe’ atıfta bulunuyor. Perşembe günü paylaştıkları araştırma notu, bankanın 2023 GSYİH görünümünü yüzde 0,3'ten yüzde 1,2'ye düşüren ayrı bir tahmini takip ediyor. Goldman Sachs, Fed ne yaparsa yapsın bunun piyasalarda olumsuz karşılanma ihtimalinin yüksek olduğunun altını çiziyor.

Geçen hafta, Silvergate Bank, Silicon Valley Bank ve Signature Bank’in tamamen kapanması ve First Republic ve Credit Suisse dahil olmak üzere diğer finans kurumlarının büyük bir kargaşayla karşı karşıya kalışına sahne oldu. Silicon Valley Bank ve Signature Bank, 2008 krizi sırasında yalnızca Washington Mutual'ın ardından tarihteki sırasıyla ikinci ve üçüncü en büyük banka iflasların olarak tarihe geçti.

Goldman'a göre, bankacılık sistemindeki bu bozulma, piyasalar daha küçük faiz oranı artışlarını veya Mart toplantısında Fed'in herhangi bir faiz artırımına gitmeyeceğini fiyatlasa bile resesyon ihtimalini artırmış durumda. CME'nin Perşembe günkü FedWatch Aracı, yatırımcıların önümüzdeki hafta faiz artışı olmamasına yaklaşık yüzde 25, çeyrek puanlık bir artış olasılığına ise yaklaşık yüzde 75 ihtimal verdiğini gösteriyor. SVB'nin Cuma günkü çöküşünden önce, piyasalar 50 baz puanlık bir hareket bekliyordu.

Banka krizi sürpriz değil

Principal Asset Management Baş Küresel Stratejisti Seema Shah'a göre, Fed'in geçen yıl likiditeyi hızla çekmesi ve politika sıkılaştırması göz önüne alındığında, banka krizi piyasalar için sürpriz olmamalı.

Shah Perşembe günü yatırımcılarla paylaştığı notta, “Bu haftaya kadar piyasalar, sıkılaştırma politikasının ortaya çıkarmaya başladığı tehditleri genel olarak görmezden geldi. Ancak son kargaşa, yatırımcılara hızlı bir şekilde riskli varlıkların parasal sıkılaştırmanın gazabından kaçamayacağını hatırlattı” diyor.

Bu arada, ünlü 'Big Short' yatırımcısı Steve Eisman da, Fed'in sıkılaştırma kampanyasındaki bir duraklamanın nihayetinde hisse senetleri üzerinde olumsuz baskı oluşturacağı konusunda uyarıda bulunuyor. Eisman, “Fed korkuyorsa, sizin de korkmanız gerekir” diyor.

DataTrek Research Kurucu Ortağı Nicholas Colas da, paylaştığı notta, Fed'in frene basması durumunda hisse senetlerinin bundan kötü etkileneceği ve bunun, politika yapıcıların tüm yanlış nedenlerle yön değiştirdiği anlamına geleceği konusunda yatırımcıları uyarıyor.

Morningstar Wealth: Resesyona odaklanıp yatırım fırsatlarını kaçırmayın

 

ABD'deki bankacılık krizinin arkası resesyon mu?

 

Merkez bankaları şahinleşti: Küresel resesyon yaklaşıyor mu?

 

BlackRock: Daha fazla bankaya el konulabilir

 

Jeremy Siegel: SVB’nin iflası piyasalar için olumlu olabilir

 

SVB, 'madendeki kanarya' mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yabanci oyunlari yine 18 Mart 2023 02:32

    Demek ki Avruapa ve ABD li bankalar iyi denetlenmiyor. Bizim bankalara göre daha dayanıksız gibi görünüyor bence. O kadar kural dayatiyorlar bize ama kendi bankaları batıyor. Inanilacak gibi değil. Konuşmaya gelince bizim ekonomi ve bankalar dayanıksız ve kredi notu düşük not veriliyor. Kendi notları yüksek.

  • ALİ KODUŞ17 Mart 2023 15:08

    ABD zaten yıllardır sos veriyor idi batmış durumda idi fakat hep uzatmaları oynamaktadır.