E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBlackRock: Daha fazla bankaya el konulabilir---

BlackRock: Daha fazla bankaya el konulabilir

BlackRock: Daha fazla bankaya el konulabilir
16 Mart 2023 - 13:32 borsagundem.com

Silicon Valley Bank’in iflasının ardından, ABD bankacılık sisteminde daha fazla el koyma ve kapatmayla karşı karşıya kalınabileceğinden endişeleniliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Silicon Valley Bank’in (SVB) iflası sonrası ABD’de daha fazla bankanın iflas etme potansiyeli taşıdığı düşünülüyor. Bu durumun, ABD bankacılık sisteminde topyekun bir kargaşaya neden olmasından korkuluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD finans sisteminde onlarca yıldır süren kolay para ve maliye politikalarının bir sonucu olarak değerlendirilen SVB’nin iflasının, risklerin büyümesi bekleniyor.

Piyasalar gergin

Insider’dan Carla Mozee’nin haberine göre, BlackRock'tan Larry Fink, ABD bankacılık sisteminin Silicon Valley Bank'ın çöküşünden sonra 'daha fazla el koyma ve kapatma’ ile karşı karşıya kalabileceğini söylüyor.

BlackRock CEO'su Larry Fink, Silicon Valley Bank'ın (SVB) çöküşünün ardından ABD'de daha fazla banka iflası potansiyeli görüyor ve ABD mali sisteminde on yıllarca süren kolay para ve maliye politikalarının ardından yaratılmış olabilecek yönetsel risklere işaret ediyor.

Fink, hissedarlarına gönderdiği yıllık mektubunda, geçen hafta, aktif-pasif uyumsuzluğunun ardından gelen SVB iflasına değiniyor. Ayrı olarak Fink, düzenleyicilerin kripto dostu Signature Bank'i de kapattığını belirtiyor. Fink, hızlı düzenleyici önlemlerin bulaşma risklerini ortadan kaldırmaya yardımcı olduğunu ancak piyasaların gergin durumda olduğunu söylüyor.

Daha fazla el koyma ve kapatma riski

Mart 2022'den bu yana faiz oranlarındaki artış, Silicon Valley Bank’in tahvil varlıklarında milyarlarca zarara yol açarak geçen haftaki mevduat akışını ateşledi. Fink, SVB'nin düşüşünün, önceki sıkılaştırma döngülerini izleyen diğer 'muhteşem finansal alevlenmeler' dönemini hatırlattığının altını çiziyor. Fink’in verdiği örnekler arasında, binlerce finans kuruluşunun başarısızlığıyla sonuçlanan 1980’ler, 1990'ların başındaki ‘Tasarruf ve Kredi Krizi’ (Savings & Loan Crisis - S&L Crisis) ve 1994 yılındaki Orange County iflası yer alıyor.

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi konumunda bulunan BlackRock CEO’su Fink, “Kolay para ve düzenleyici değişikliklerin bir sonucu olarak, ABD bölgesel bankacılık sektöründe, S&L Krizi’ne benzer şekilde ve giderek artan biçimde daha fazla el koyma ve kapatmanın gelip gelmeyeceğini henüz bilmiyoruz” diye yazıyor.

Sermaye piyasalarına yönelim artacak

SVB'nin çöküşünden bu yana, First Republic ve PacWest gibi bölgesel bankaların hisseleri, bilançolarının benzer riskler taşıdığı endişesiyle düştü. Fink, “Bazı bankaların bilançolarını desteklemek için borç vermeyi kısmak zorunda kalacağı ve bankalar için daha sıkı sermaye standartlarının yolda olması kaçınılmaz görünüyor” diyor.

Fink, uzun vadeli görüşüyle ilgili olarak ise, “Bankalar kredi vermede potansiyel olarak daha kısıtlanmış hale geldikçe veya müşterileri söz konusu aktif-pasif uyumsuzluklarına uyandıkça, muhtemelen daha fazla sayıda finansman için sermaye piyasalarına yöneleceklerini tahmin ediyorum” şeklinde yazıyor.

Fink, “Ve birçok kurumsal mali işler sorumlusunun, bir gecelik bile olsa karşı taraf riskini azaltmak için banka mevduatlarının her gece taranması gerektiğini düşündüğünü tahmin ediyorum” diyor.

SVB, 'madendeki kanarya' mı?

 

Michael Burry: SVB’nin iflasında gerçek bir tehlike görmüyorum

 

Griffin: SVB mevduatlarını kurtarmak ahlaksızlık

 

SVB’nin kazananları ve kaybedenleri

 

SVB krizinin küresel finansa maliyeti 465 milyar dolar

 

SVB’nin iflasının '2008 Krizi’yle alakası yok

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)