E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiGlobal Yatırım Holding ve Pınar Su sorusu---

Global Yatırım Holding ve Pınar Su sorusu

Global Yatırım Holding ve Pınar Su sorusu
16 Şubat 2024 - 09:45 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

PORTO RİKO’DAKİ LİMANIN OPERASYONLARINI DEVRALDI

SORU - Global Yatırım Holding hissesini almaya niyetim var. Riskleri nelerdir? Alınacak bir hisse midir?

Eren Akyıldız

CEVAP - Borsada yatırım yapmaya başlamadan önce hangi hissenin alınacağına dair kararın verilme aşaması önemlidir. Bunun için firmanın hangi sektörde faaliyet yürüttüğü, sektörün ileriye dönük büyüme potansiyeli olup olmadığı, şirketin bu sektördeki konumu, firmanın yatırımları veya ileriye dönük projelerinin ne olduğu gibi bilgiler, alınacak kararda belirleyici olacaktır. Sonuçta borsada yatırımın bilgi ile yapıldığı unutulmamalı. Sektör ve şirket hakkında daha fazla bilgi sahibi olunduğu ölçüde yatırımcının daha isabetli kararlar alması de mümkün olacaktır. Global Yatırım Holding, 650 milyon TL sermayeye sahip olan ve farklı birçok sektörde iştiraki bulunan bir şirket. Sermayesinin yüzde 56’sı borsada işlem görüyor. 2022 faaliyet döneminde kâr açıkladı. Son açıkladığı 2023 dokuz aylık faaliyet döneminde de kârdaki artışı sürdü. Şirketin 2023 faaliyet döneminde de kârını artırabilmesi büyüme perspektifi ile hareket etme motivasyonunu güçlendirecektir. Şirketle alakalı yakın tarihli önemli açıklama ise yüzde 66,24 oranındaki iştiraki Global Ports Holding Plc. ile ilgili. Söz konusu iştirakin 2022 yılında 30 yıllığına Porto Riko'daki San Juan Kruvaziyer Limanı'nın işletme hakkını aldığı duyurulmuştu. Şimdi de yatırımın ilk aşamasının tamamlandığı ve liman operasyonlarının devralındığı bilgisi paylaşıldı. Söz konusu liman, Global Ports Holding Plc.’nin portföyündeki üçüncü en büyük liman. Yatırımların tamamlanmasına bağlı olarak bu iştirakten gelecek gelirlerin ilerleyen süreçte Global Yatırım Holding’in gelir ve kârını olumlu yönde desteklemesi mümkün olacaktır.

ZAYIF MALİ TABLOYA RAĞMEN İLGİ VAR

SORU - Pınar Su kısa sürede hızlı yükseldi. Devamı sizce gelir mi?

Doruk Türker

CEVAP - Yatırımcıların borsada farklı yaklaşım tarzıyla hareket etmeleri olağan bir durumdur. Bu anlamıyla kazanç elde etmenin tek bir yolu olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Kısa vadeli beklentilerle hareket edilmesi de bu yaklaşım tarzlarından birisidir. Kısa vadede hissenin fiyatı üzerinde piyasadaki genel gelişmeler ve haberler etkili olurken uzun vadede belirleyici unsur şirketin mali yapısıdır. Yatırımcıların mali verileri analiz ederek öngörü sahibi olabilmelerinin mümkün olması nedeniyle kısa vadeli beklentiler yerine uzun vadeli hedeflerle hareket edilmesi daha yerinde bir bakış açısı olacaktır. Pınar Su, sektöründe bilindik bir marka olmasına rağmen bunu kâra dönüştürme noktasında zayıf kalıyor. Şirket geride kalan beş yılda sürekli zarar etti. Son iki yılda gelirlerdeki artışa rağmen zarar döngüsünden kurtulamadı. Şirketin zarara dönmesinde finansman giderleri etkili oldu. Bununla birlikte son açıkladığı 2023 dokuz aylık faaliyet döneminde 1,25 milyon TL gibi cüzi bir tutar da olsa kâr açıkladığını not etmek gerekiyor. Fakat oluşan kâr ertelenen vergi gelirinden kaynaklı. Yılın son çeyreğinde de benzer bir durumun söz konusu olması halinde düşük de olsa kâr açıklaması gündeme gelebilecektir. Zararını azaltan firmanın daha yüksek kârlılığı yakalayabilmesi hisseye olan ilginin de güçlenmesine imkan verecektir. Şirketin zayıf mali mali yapısına rağmen son iki yılda fiyatta gözlenen artış yatırımcı nezdinde olumsuzluklara rağmen beklentinin korunduğu şeklinde okunabilir. 

Halka arz reklam parasını ödemeyen Reeder Teknoloji elektrikli araç üretecekmiş

Fiyat hareketi güçlü hisseler (16.02.2024)

Endeksten hızlı yükselenler (16/02/2024)

Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (16.02.2024)

12 göstergesi al veren hisseler (16.02.2024)

Günün önemli şirket haberleri 16/02/2024

SPK'dan ISYAT hissesindeki 2 isme işlem yasağı

En fazla para girişi olan hisseler (15/02/2024)

En fazla para çıkışı olan hisseler (15/02/2024)

Borsa İstanbul'dan 2 hisseye kredili işlem yasağı

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 14,03
En Yüksek: 14,20
En Düşük: 13,83
Değişim -0,43 %
FK: 6,33
PD / DD: 1,99
İşlem Hacmi 144.161.212
Toplam Adet: 10.294.801
Ağırlıklı Ort.: 14,00
Son Değer: 23,10
En Yüksek: 23,20
En Düşük: 22,72
Değişim 0,26 %
FK: 0,00
PD / DD: 6,04
İşlem Hacmi 6.398.928
Toplam Adet: 279.201
Ağırlıklı Ort.: 22,96
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)