E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiGirişim Elektrik ve Çemaş Döküm sorusu---

Girişim Elektrik ve Çemaş Döküm sorusu

Girişim Elektrik ve Çemaş Döküm sorusu
21 Ağustos 2023 - 09:42 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

GEÇEN YIL HIZLI ÇIKTI BU SENE DİNLENİYOR

SORU- Gesan hissesinde ne yapılıyor? Neden yükselmiyor? Ne olacak hali?

Abdullah Bulut

CEVAP- Hisse senetlerinin fiyatı piyasadaki gelişmelerden doğrudan etkilenir. Bununla birlikte uzun vadede asıl belirleyici olan şirketin mali yapısıdır. Neticede uzun vadede hissenin yönelimini belirleyen şirketin finansalları olduğu gözden kaçırılmamalı. Bununla birlikte kimi zaman hissenin fiyatı finansal verilerden hızlı hareket edebildiği gibi bazı durumlarda da geriden gelebilmekte. Her halükarda fiyatla mali durum arasında bir dengenin olduğu unutulmamalı. Girişim Elektrik, Ağustos 2021’de düzeltilmiş verilerle ilk açılışını 4,67 TL’den gerçekleştirirken şimdilerde 91,80 TL seviyelerinde bulunuyor. Hisse özellikle geçtiğimiz yıl güçlü bir çıkış sergiledi. Kasım 2022’den bu yanaysa daha ziyade yatayda dalgalı bir seyir izliyor. Bu itibarla yatırımcıların bir süredir devam eden fiyat salınımını yeterli görmemesinin anlaşılır bir tarafı var. Ancak daha geniş pencereden bakıldığında ilk açılışından bu yana fiyatın yaklaşık 20 kat arttığının not edilmesi gerekiyor. Yılbaşından bu yanaysa hızlı çıkışın hazmedildiğini söylemek pek de yanlış olmayacaktır. Tüm bunlardan ayrı olarak şirketin son açıkladığı 2023 altı aylık mali verilerine göre satışlarını ve dönem kârını kayda değer oranda büyüttüğünü gözlemekteyiz. Geçen yılın ilk yarısında 87,2 milyon TL olan dönem kârı bu yılın ilk yarısında 374,8 milyon TL’ye yükseldi. Yeni aldığı iş ya da ihalelerle ilgili gelişmeleri yatırımcılarıyla düzenli şekilde paylaşan Gesan’ın gerek fiyat kazanç oranı gerekse piyasa defter değeri sektör ortalamasının hayli üzerinde bulunuyor. Bu durum yatırımcı beklentisinin halen güçlü şekilde korunduğunu gösteriyor.

KUR FARKIYLA DÖNEM SONU KÂRI ARTTI

SORU- Cemas’ı 6 aylık bilançosuna göre ucuz buluyor musunuz?

Kadir Çiftçi

CEVAP- Yatırımcılar şirketlerle ilgili değerlendirmede bulunurken fraklı verileri dayanak yapabilmekte. Söz konusu verilere göre alım ya da satım işlemleri gündeme gelir. Bakış açısına göre değerlendirmelerde değişkenlik olması olağan bir durumdur. Bu itibarla bir işlem gerçekleştiğinde satıcı uygun fiyata sattığı kanaatte olurken alıcı da uygun fiyattan hisseyi aldığı düşüncesindedir. Kuşkusuz satıcı cari verilerle fiyatın satıma uygun olduğunu düşünürken alıcı da ileriye dönük beklentilere bakarak fiyatın alım için uygun olduğu değerlendirmesindedir. Tüm bunlardan ayrı olarak Çemaş’ın son açıkladığı altı aylık verileri incelendiğinde dönem kârını yüzde 5,18 oranında gerilettiğini gözlemekteyiz. Cirodaki yüzde 53 artışa rağmen maliyet ve giderlerdeki daha yüksek artış firmanın esas faaliyetlerinden ötürü zarara dönmesine yol açtı. Bununla birlikte şirket, Özkaynak Yöntemiyle Değerlenen Yatırımlarından elde ettiği gelirle kâra dönerken finansman gelirleri sayesinde dönem sonunda kârını daha da artırabildi. Finansman gelirleri daha yakından incelendiğindeyse artan kurun etkili olduğunu gözlemekteyiz. Döviz kurundaki artış şirketin dönem sonunda kârının daha da artmasına olanak verdi. Ancak bu destek şirketin bir önceki yılın aynı dönemine göre kârını geriletmesine engel olamadı. Son iki yılda kârını artıran Cemaş, kurdaki artışın sürmesi halinde bu yılın sonunda da kâr açıklayacağı gözleniyor. Fakat asıl önemli olan firmanın esas faaliyetlerinden ötürü kârını artırabilmesi olduğu unutulmamalı. Bu itibarla maliyet ve giderler kalemini kontrol altına alabilmesi şart.

Fiyat hareketi güçlü hisseler

 

Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (21/08/2023)

 

12 göstergesi "al" veren hisseler (21.08.2023)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 3,38
En Yüksek: 3,41
En Düşük: 3,32
Değişim 0,00 %
FK: 4,99
PD / DD: 1,32
İşlem Hacmi 85.372.551
Toplam Adet: 25.337.440
Ağırlıklı Ort.: 3,36
Son Değer: 73,25
En Yüksek: 75,10
En Düşük: 72,80
Değişim -0,75 %
FK: 5,72
PD / DD: 2,03
İşlem Hacmi 339.400.528
Toplam Adet: 4.606.768
Ağırlıklı Ort.: 73,67
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİLEN21 Ağustos 2023 10:40

    You Tube dikkatli izlersen pazarlayanlar tarafından yükseltilip sonra satışı yapılmaktadır.