E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFundstrat: Borsalardaki zayıflık alım fırsatı olabilir---

Fundstrat: Borsalardaki zayıflık alım fırsatı olabilir

Fundstrat: Borsalardaki zayıflık alım fırsatı olabilir
15 Şubat 2023 - 13:45 borsagundem.com

ABD borsaları yönünü belirlemekte zorlanıyor. Genel kanaat düşüşü işaret etse de bazı uzmanlar hisse senetlerinde yükseliş öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyon verileri sonrası borsaların yatay seyrettiği gözleniyor. Beklenenden sıcak gelse de ABD’de enflasyon yavaşlamaya devam ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, sıcak enflasyon oranının Fed’in sıkılaştırma politikasına nasıl etki edeceği merak ediliyor. Genel görüş Mart ve Mayıs aylarında Fed’in iki kez 25 baz puanlık faiz artırımına gideceği yönünde.

Olumsuz tabloya rağmen, borsaların geleceğine dair iyimser bakışa sahip stratejistler de bulunuyor. Bunların başında ise Fundstrat Global Teknik Stratejisti Mark Newton geliyor.

Erken satışlar telafi edildi

CNBC’ye konuşan Newton, enflasyon verileri sonrası erken satışların hepsinin geri kazanıldığının altını çiziyor. Birçok yatırımcının bir tür ‘Sevgililer Günü Katliamı’ beklediğini bildiğini söyleyen Newton, bunun gerçekleşmemesinin kısa vadeli değil, daha çok uzun vadeli nedenleri olduğunu ifade ediyor.

Üç neden

Newton’a göre piyasalar tam anlamıyla yükseliş modunda. Bu görüşünü üç nedene bağlayan Newton için bu nedenlerin başında ‘mevsimsellik' geliyor. Şubat ayının, özellikle seçim öncesi yıllarda normal yıllara kıyasla daha olumlu seyrettiğini not düşen Newton, bunun genellikle borsalarda yüzde 1 oranında olumlu bir etkisi olduğunu ifade ediyor. Newton, “Dört yıllık döngü dikkate alındığında 16 çeyreğin en iyimser olanındayız. Bu borsalarda yönün yukarı olduğunu gösteriyor” şeklinde konuşuyor.

Newton’a göre bir diğer önemli gösterge ise ‘piyasa hissiyatı’. Newton, piyasadaki olumlu hissiyat yavaş yavaş yükselmeye başlasa da yatırımcıların hala fazlasıyla kötümser olduğunu belirtiyor. Newton, “Yatırımcıların yüzde 65’i, yeni diplerin test edileceği bir ayı piyasasında olduğumuzu düşünüyor. Ben bu fikirde değilim” diyor.

Newton’ın dikkat çektiği bir diğer alan ise ‘güvenli limanlar’. Defansif hisse senetleri, kamu hizmetleri ve gayrimenkul yatırımı alanlarında keskin satışlar olduğunun altını çizen Newton, “Bu genellikle büyük geri çekilmelerden önce gerçekleşen bir şey değildir” diyor.

Alım fırsatı

Newton, “Sonuç olarak, piyasaların teknik anlamda düşmesi için yeterli nedenin olduğunu söylemek zor. Enflasyon verilerinin ardından faiz oranları, yatırımcılar için takip edilecek bir alan yaratsa da ben faiz oranlarının da tersine döndüğünü ve Mart ya da Nisan ayına doğru geri çekileceğini düşünüyorum. Bu da hisse senetlerinin yükselişi için gerekli korelasyonların sağlandığı anlamına geliyor” şeklinde konuşuyor.

Hisse senetlerinin daha da yükselmesi beklenen faiz oranlarına dayanıp dayanamayacağı sorusuna ise Newton, “Hisse senetleri bunu çoktan kanıtladı” cevabını veriyor. Kısa vadede hisse senetleri için büyük bir değişiklik yaşanmadığını belirten Newton, S&P 500’ün olası bir satış senaryosunda bile 3900 puanın altına düşmeyeceğini iddia ediyor. “Olası bir zayıflıkta kesinlikle alıcı olurdum” diyen Newton, S&P 500 Endeksi’nin Mart ayı içinde 4250 puanın üzerine çıkacağı tahmininde bulunuyor.

Borsaların yükselmek için ihtiyaç duyduğu 'momentum' ve 'derinliğe' sahip olduğunu ifade eden Newton, “Teknoloji açık şekilde geri döndü, yarı iletkenler oldukça güçlü” şeklinde konuşuyor.

Newton, “Biliyorum, herkes piyasalarla ilgili olumsuz düşünüyor. Hatta şirket karlılıkları düşerken piyasaların neden yükseldiğini merak ediyor. İşte bu, yani herkesin aynı şeyleri söylediğini görmek, yatırımcıların tam da istediği şey. Bence, bu rallinin yatırımcıların anlamadığı nedenler yüzünden de yükseleceğini öngörmek oldukça doğru bir tavır” diye ekliyor.

Öne çıkan sektörler

Bu yıl için hangi sektörlere odaklandığı sorusuna ise Newton enerji yanıtını veriyor. Ham petrolün ve doğal gazın dibi gördüğünü ve sıçramaya hazırlandığını belirten Newton, “Enerji, Şubat ayından başlayarak en azından ilkbahara kadar yükseliş beklediğim bir sektör. Mevsimsel olarak da enerji sektörü için yükseliş zamanı” şeklinde konuşuyor. Newton, biyoteknoloji, kamu hizmetleri ve sanayi sektörlerinin de bu yıl için öne çıkmasını beklediği sektörler olduğunu sözlerine ekliyor.

Küresel piyasalarda yön arayışı

 

Larry Summers: Piyasalar çalkantılı bir döneme giriyor

 

ABD enflasyonu sonrası piyasalarda son durum

 

IMF ağız mı değiştiriyor: Piyasalar iyimser olabilir

 

Petrol fiyatlarında 'ABD' etkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)