E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFrontex raporu, AB Komisyonu üyesini ''şoke etmiş''---

Frontex raporu, AB Komisyonu üyesini ''şoke etmiş''

Frontex raporu, AB Komisyonu üyesini ''şoke etmiş''
18 Ekim 2022 - 01:22 borsagundem.com

AB Komisyonu üyesi, yaptığı açıklamada Frontex raporunu okuyunca "şoke olduğunu'' söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu içişleri sorumlu üyesi Ylva Johansson, AB'nin yolsuzlukla mücadele ofisinin (OLAF) AB sınır koruma ajansı Frontex ile ilgili raporunu okuyunca "şoke olduğunu" söyledi.


Johansson, Avrupa Parlamentosunda (AP) "OLAF raporu ışığında AB'nin dış sınırlarındaki temel hakların ihlal edilmesinde Frontex'in rolü" konulu oturumda AP milletvekillerine konuştu.

Ege Denizi'nde Yunanistan'ın göçmenleri Türkiye'ye ittiğine yönelik iddiaları ciddiye aldıklarını söyleyen Johansson, OLAF'ın şubat ayında hazırladığı raporunun da Frontex yönetiminden o zamanki direktör dahil üç kişinin kişisel kötü yönetimini ortaya koyduğunu hatırlattı.

Johansson, dönemin direktörü olan Fabrice Leggeri'nin Nisan'da istifa ettiğini anımsatarak, diğer yöneticinin Frontex'ten ayrıldığını, üçüncü kişinin de soruşturmada iş birliği yaptığı için kurum içinde başka bir göreve atandığını söyledi.

Johansson, "OLAF raporunu okuduğunda birçoğunuzun şoke olduğunuzu biliyorum. Rapor tıpkı sizin gibi beni de şoke etti" dedi.

Frontex'in AB'nin dış sınırlarını korurken temel insan haklarını korumak gibi önemli bir sorumluluğu olduğunu hatırlatan Johansson, önceki yönetimin görevi kötüye kullanmasının çok ciddi bir mesele olduğunun da altını çizerek "Bu durum kurumun görevini yerine getirme ihtimaline zarar vermiştir" dedi.

OLAF, Frontex'in Yunan sahil güvenliğinin göçmenleri Türk kara sularına yasa dışı olarak geri itmesini örtbas ettiğini ortaya koymuştu.

Almanya merkezli "bilgi özgürlüğü portalı FragDenStaat" ile medya kuruluşları Der Spiegel ve Lighthouse Reports tarafından kamuoyuyla paylaşılan OLAF raporuna göre, Frontex'in üst düzey yetkilileri, muhtemel insan hakları ihlalleri vakalarını, kurumun temel haklardan sorumlu görevlilerinden sakladı.

Frontex'in karıştığı geri itme skandalları

Yunanistan sahil güvenliği ve Frontex'in dahil olduğu geri itme olayları hakkındaki haberler, 2020'den beri uluslararası basında yer aldı. O haberlere göre, Yunan sahil güvenlik botları, Türkiye'den Yunanistan'a geçmek isteyen göçmenlerin botlarına zarar verip ve hatta batırırken Frontex de bunları görmezden geliyordu.

Bunlar üzerine, Frontex ve yönetimi, Brüksel'de eleştirilere, izahat talebi ve soruşturmalara hedef oldu. Temel hak ihlallerini önlemediği sonucuna varılsa da iddialar devam etti. Üstelik bu haberler, tanık ifadeleri, video kayıtları, uydu görüntüleri gibi çok sayıda kanıtla da desteklenirken Frontex'in veri tabanında yüzlerce düzensiz göçmenin Ege'de geri itilmesine yönelik kayıtların yer aldığı da belirtildi.

Geri itmelerle ilgili Yunanistan ve Frontex'e tepki gösterenler arasında Türkiye de vardı. Türk yetkililer, sık sık geri itmelerin insanlık dışı olduğunu vurguladı. 

Yunanistan Ege'de gerginliği tırmandırmaya devam ediyor

 

Yunanistan Ege'de ateşle oynuyor

 

Yunanistan geri itti, Frontex örtbas etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)