E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFitch'den ABD'ye kötü haber---

Fitch'den ABD'ye kötü haber

Fitch'den ABD'ye kötü haber
02 Ağustos 2023 - 02:01 borsagundem.com

Fitch Ratings, ABD'nin kredi notunu 12 yıl aradan sonra ilk kez düşürdü. Kararın gelecek 3 yılın içinde beklenen mali bozulma ve beraberindeki faktörler olduğu ifade edildi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'nin uzun vadeli kredi notunu "AAA"dan "AA+"ya düşürürken görünümü negatif izlemeden durağana çevirdi. Böylece ABD’nin kredi notu 12 yıl aradan sonra ilk kez düşürülmüş oldu.

Fitch'den yapılan açıklamada, ABD'nin notunun düşürülmesinin gelecek 3 yıl içinde beklenen mali bozulmayı, yüksek ve büyüyen genel hükümet borç yükünü ve tekrarlanan borç limiti açmazlarıyla son dakika kararlarında kendini gösteren benzer nottaki emsallerine göre yönetişim erozyonunu yansıttığı kaydedildi.

ABD HAZİNE BAKANI YELLEN, KARARI BEĞENMEDİ

Açıklamada, kredi derecelendirme kuruluşunun ABD'nin uzun vadeli kredi notunu "AAA"dan "AA+"ya düşürdüğü, görünümü negatif izlemeden durağana çevirdiği bildirildi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Fitch'in kararına kesinlikle katılmadığını belirtti.

Söz konusu kararın "keyfi ve güncel olmayan verilere dayandığını" öne süren Yellen, Fitch'in kararını dayandırdığı göstergelerin birçoğunda ABD'nin kaydettiği ilerlemeye rağmen kuruluşun not değişikliğini şimdi açıkladığını bildirdi.

12 YIL SONRA İLK KEZ

Yellen, "Fitch'in kararı Amerikalıların, yatırımcıların ve dünyanın dört bir yanındaki insanların halihazırda bildiklerini değiştirmiyor" ifadesini kullandı.

Son birkaç yılda ABD ekonomisinin hızlı bir ekonomik toparlanma yaşadığını işaret eden Yellen, işsizlik oranının tarihi düşük seviyelere yakın olduğunu, enflasyon geçen yazdan bu yana önemli ölçüde düştüğünü ve ABD ekonomisinin büyümeye devam ettiğini anımsattı.

ABD’nin kredi notu bundan önce 2011 yılında benzer bir borçlanma tartışması yaşandığında, bir başka kredi derecelendirme kuruluşu olan Standard & Poors tarafından düşürüldü.

O dönem kredi notunun düşürülmesinin piyasalarda büyük etkileri oldu, Borsada sert düşüşler yaşandı ve tahvil getirilerinin yükseldi.

Fitch, ABD'nin kredi notunu negatif izlemede tutmayı sürdürüyor

 

Borç limiti krizi: Fitch ABD'nin kredi notunu negatif izlemeye aldı

 

Fitch: Reel gelir artışı nispeten zayıf olmaya devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erhan02 Ağustos 2023 10:14

    HİC 1NANE BILMESE DE MILYONLARCA SIGIRIN SANAL ALEM COBANI ROLEXLI CAPSIZA SORMAYI UNUTMUSLARDIR KESIN HAHAHA