E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFitch Fransa'nın kredi notunu düşürdü---

Fitch Fransa'nın kredi notunu düşürdü

Fitch Fransa'nın kredi notunu düşürdü
29 Nisan 2023 - 16:36 borsagundem.com

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Fransa'nın kredi notunu bir kademe düşürerek AA eksiye indirdi

Fransa'nın "mali ölçütlerinin emsallerine göre daha zayıf olduğunu" belirten kredi derecelendirme kuruluşu Fitch,  ülkenin borçlarına karşı yeni kredi alma ölçütü olarak "borçlanma değerliliğini" bir kademe düşürerek AA'dan AA eksiye (AA-) indirdi.

Fitchten yapılan açıklamada "Kamu maliyesi ve özellikle de yüksek kamu borcu not açısından bir zayıflık teşkil etmektedir." denildi.

Euronews'de yer alan habere göre, siyasi çıkmaz ve zaman zaman şiddet içeren toplumsal hareketlerin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un reform gündemi için risk oluşturduğunu belirten Fitch, bunların daha genişlemeci bir maliye politikası ya da önceki reformların tersine çevrilmesi için baskı yaratabileceği tespitinde bulundu.

"Daha da düşebilir"

Yapılan değerlendirmede, ekonomik büyüme beklentilerinin önemli ölçüde düşük olduğuna, rekabet gücünün zayıfladığına ve kamu borçlanmasında büyük ve kalıcı artış görüldüğüne dikkat çekilerek bu noktaların notun daha da düşürülmesine yol açabileceğine dair uyarı yaptı.

Değerlendirmede Macron'un tepki çeken emeklilik yaşının 62'den 64'e yükseltilmesini içeren reformlarının emeklilik sisteminin mali açıdan uygulanabilirliği için gerekli olduğu da vurgulandı. 

Ancak emeklilik reformu ve Macron'un reformu hayata geçirme şekli halkın tepkisini çekmeye devam ediyor.

"Reformların sonuçları hafife alınıyor"

Ülke çapında protestolara yol açan emeklilik reformunun imzalanmasının ardından popülaritesi düşen Macron, ikinci dönemini yeniden başlatmak için 100 günlük bir hedef belirledi.

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Fitch'in "kötümser" değerlendirmesinin "reformların sonuçlarını hafife aldığını" söyledi.

Bakan, hükümetin, bütçe açığını ve borçluluğu azaltmak için "önümüzdeki dört yıl içinde kamu hesaplarını düzeltme" konusundaki "tam kararlılığını" vurguladı.

Fitch'in kredi derecelendirmesine göre AA "çok yüksek kredi kalitesi" olarak değerlendiriliyor. AA notu çok düşük temerrüt riski beklentisini, finansal taahhütlerin ödenmesi için çok güçlü bir kapasitenin olduğunu ve bu kapasitenin öngörülebilir olaylar karşısında kırılgan olmadığını ifade ediyor.

Fransa'nın Moskova Büyükelçiliği'nde 'zarf' paniği

 

Fransa'dan Çin'li CSSC şirketine, 3,2 milyar dolarlık rekor sipariş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Arifhan30 Nisan 2023 13:52

    Bu Fitch ,S&P ,ve Moodys denen Amerikalı köpekler nasıl oldu da Batan ABD bankalarının kredi notunu yüksek tuttular,hicbirsekilde güvenilmez ve gerekliliği olmayan çöp kredi derecelendirme kurulusları kime hizmet ettiğinizi gayet iyi biliyoruz,it ürür kervan yürür

  • ALİ KODUŞ29 Nisan 2023 21:54

    Tamamda bu kredi derecelendirme kurumları abd li.bir sopa olarak kullanmaktadır.Tamam da abd nin borcu 31 trilyon dolar borçu varmış ödeyememiyor imiş neden abd kredi notunu düşürmüyorsun.