E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFinancial Times: Yabancı yatırımcılar Türk tahvillerine geri dönüyor---

Financial Times: Yabancı yatırımcılar Türk tahvillerine geri dönüyor

Financial Times: Yabancı yatırımcılar Türk tahvillerine geri dönüyor
07 Aralık 2023 - 10:09 borsagundem.com

TCMB’nin art arda gelen faiz artışları ve ekonomideki güçlü reformların ardından lira cinsi devlet tahviller küresel yatırımcıların ilgisini çekmeye başladı. Üstelik bu tespit dünyaca ünlü medya kuruluşu Financial Times’a ait

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Türkiye ekonomisindeki kapsamlı reformlar ve faiz artışları Türk tahvillerinin cazibesini kademeli olarak artırdı. Financial Times’ın haberine göre uzun zamandır küresel yatırımcıların ilgisinden uzak kalan tahvil piyasaları yeniden revaçta.

Merkez bankası verilerine göre, yabancı fon yöneticileri bu yılın ikinci yarısında yaklaşık 700 milyon dolarlık lira cinsi Türk devlet tahvili satın aldı. Bu rakam, 2021'in başından bu yana herhangi bir altı aylık dönemdeki en büyük girişi işaret ediyor.

Yeni yatırımlardaki artış Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mayıs ayında yeniden seçilmesinin ardından ekonomi politikalarında başlayan geniş çaplı bir revizyonun yansıması niteliğinde. FT haberine göre küresel yatırımcılar yıllardır kaçındıkları lira cinsinden tahviller de dahil olmak üzere Türk varlıklarına olan ilgisini artırıyor.

Fidelity International’ın Gelişen Piyasalar Fon Yöneticisi Paul Greer Türk ekonomisi için “İşler oldukça hızlı değişiyor” dedi. Borsa uzmanı Türk lirasının ve lira cinsi tahvillerin yatırımcılar için en popüler ürünlerden biri haline geldiğini sözlerine ekledi.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Türk ekonomisine dair küresel piyasalardaki iyimserlik haziran ayında atanan yeni ekonomi yönetiminin eseri olarak görülüyor. FT haberinde Türkiye’nin son yıllarda kontrolden çıkan enflasyon ve genişleyen cari açık gibi ciddi sorunlara neden olan heterodoks ekonomi politikalarını terk ettiğine dikkat çekildi.

Eski bir Goldman Sachs bankacısı olan Hafize Gaye Erkan, merkez bankası başkanlığına getirilmesinden bu yana TCMB’nin politika faizlerini altı kez yükseltti ve %8,5’ten %40 seviyesine getirdi. Yeni TCMB yönetimi %60’ın üzerinde seyreden enflasyonu faiz artışlarıyla yavaşlatmayı hedefliyor.

Türkiye’nin maliye politikası da vergi artışları ve iç talebi soğutmaya yönelik önlemlerle sıkılaştırılıyor. Yeni hükümetse liranın daha serbest bir biçimde işlem görmesine izin veriyor.

Allianz Global Investors'ın Portföy Yöneticisi Carlos Carranza, yeni para ve maliye politikalarının "olumlu sinyaller" gönderdiğini söyledi. Carranza "Türkiye enflasyonla mücadele ediyor, merkez bankasının bağımsız olmasına ve faiz oranlarını artırmasına izin veriyor ve mali bozulmayla mücadele etmeye çalışıyor" dedi.

Türkiye'nin yerel para birimi tahvillerini takip edilen JPMorgan Endeksi, bu yıl yaklaşık yüzde 53 düşerek herhangi bir büyük gelişen piyasa tahvilinden açık ara en zayıf performansını gösterdi. Düşüşün ardından, JPMorgan Türkiye devlet tahvili endeksinin getirisi mayıs ayındaki %9’un altındaki seviyesinden yirmi yılın en yüksek seviyesi olan %25’e kadar yükseldi.

Analistler, getirilerin hâlâ mevcut enflasyon seviyesinin oldukça altında kaldığını, ancak nihayet beklenen fiyat artışı seviyelerine daha yakın olduğunu ve potansiyel olarak yatırımcılar için fırsatlar yarattığını söylüyor.

Refinitiv verilerine göre, örneğin yüzde 35 olan iki yıllık getiri göstergesi, şu anda merkez bankasının 2025 sonunda yüzde 14'lük enflasyon tahmininin önemli ölçüde üzerinde.

Yatırımcılar, liranın bu yıl dolar karşısında yüzde 35 değer kaybetmesinin de Türk varlıklarının daha cazip görünmesine yardımcı olduğunu söylüyor.

Amundi'nin Gelişen Piyasalar Sabit Gelir Eş Başkanı Sergei Strigo, "Bu piyasada neredeyse hiç bulunmayan uluslararası yatırımcılar, zayıf olan pozisyonlarını büyütmeye başlıyor" dedi.

Yine de Türkiye’deki yabancı tahvil varlıkları geçmiştekine göre düşük kalmaya devam ediyor. Maliye Bakanlığı verilerine göre uluslararası yatırımcılar TL cinsinden devlet tahvillerinin %1’inden daha azına sahipler. Bu oran 2015’te ise %22’ydi.

BlueBay Asset Management'ın Kıdemli Gelişen Piyasalar Stratejisti Timothy Ash, "İnsanlar etrafı kokluyor ve bazı girişler gördük. Ancak şu anda satın almak için Türkiye konusunda gerçekten boğa piyasasına inanmalısınız" dedi.

Erdoğan'dan asgari ücret mesajı: Ekonomiyi sarsmayacak bir artış yapılacak

 

Bakan Şimşek'ten dış finansman açıklaması

 

JPMorgan'ın fonu Türk Eximbank'ın tahvilinden aldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİR07 Aralık 2023 19:06

    TÜRKİYE "Yıldızı Parlayan", yatırımcıyı ZIPLATAN, gelecek vaadeden İSTİKRARLI, GÜVENİLİR ülke! "Gel yatırımcı al hissemizi-tahvilimizi bak keyfine!"

  • Asaf07 Aralık 2023 10:24

    Borsa kasten düsürülüyor yabancı sattığını dönsün diye yüzde 122 faiz oranımı olur .