E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed'den en az iki faiz artışı beklentisi arttı---

Fed'den en az iki faiz artışı beklentisi arttı

Fed'den en az iki faiz artışı beklentisi arttı
16 Şubat 2023 - 08:15 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

ABD perakende satışları, daha yüksek borçlanma maliyetlerine rağmen araba, kıyafet ve mobilya ürünlerindeki güçlü alımlar ile birlikte piyasa beklentisi olan %1.8’lik bir artışı geride bırakarak, ocak ayında yaklaşık iki yılın en yüksek artışını yaşadı ve %3 yükseliş  gösterdi. Hemen öncesinde açıklanan ABD tüketici fiyatlarının da ocak ayında hızlandığı görüldü ve Fed’in politika oranını bu yıl en az iki kat daha artırarak %5-5,25 aralığına yükselteceği beklentilerini artırdığını gösterdi.

Beklentinin üzerinde gelen enflasyona karşı güçlü duran perakende  satış verileri ABD ekonomisinin hala dayanıklı olduğunu gösterse de , güçlü tüketici talebinin fiyatları artıracağı beklentisi Fed’in enflasyonun  kontrolü sağlamak amacıyla atacağı adımlar konusunda baskı oluşturabilir.

Tüm bunların ardından ABD tahvilleri düşüş gösterdi. Güçlü ABD perakende satışları sonrası, borsalar yeşile dönse de, yatırımcıların talebi yumuşatmak için faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalmasını hesaba katmasına neden olduğu için dolar endeksinde yükseliş eğilimi hakimdi.

Asya tarafında ise Filipinler ve Endonezya’nın  faiz kararı beklentileri gündemi meşgul ediyor. Endonezya’nın faizi sabit bırakıp faiz döngüsünü sonlandırması bekleniyorken, Filipinler’de faizlerin yarım puan artırılarak %6 seviyesine çıkarılması bekleniyor. Bununla birlikte Asya-Pasifik’in Japonya dışındaki en büyük endeksi olan MSCI endeksi sabah saatleri itibariyle %0.6 artış gösterdi. Japonya Nikkei endeksi ise yine %0.6 yukarıda seyrediyor.

Brent petrol,   en iyi petrol tüketicisi Çin’de sağlam bir yakıt talebi toparlanması umuduyla, dolardaki güçten ve ABD ham petrol stoklarındaki artıştan kaynaklanan kayıpları telafi etti. Brent ham petrol vadeli işlemleri sabah saatleri itibariyle %0,5 artarak varil başına 85,80 dolara yükselirken, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri varil başına %0,6 artarak 79,07 dolar kazandı.

Yurt içinde özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu ve konut fiyat verileri takip edilirken, yurt dışında ABD üretici enflasyonu öne çıkıyor.

Lagarde'dan kritik faiz açıklaması

 

Bakır fiyatları, 5 haftanın dibinden toparlandı

 

Borsada, son 5 yılda yüzde 1000'in üzerinde kazandıran 8 şirket

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)