E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıFED yetkilileri konuştu dolar dibi boyladı---

FED yetkilileri konuştu dolar dibi boyladı

FED yetkilileri konuştu dolar dibi boyladı
29 Kasım 2023 - 14:22 borsagundem.com

FED yönetiminden gelen son açıklamalar piyasalardaki faiz indirimi beklentilerini besledi. Amerikan tahvil faizleri son üç ayın ve dolar son altı ayın en düşük seviyesine geriledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dolar küresel piyasalarda son üç ayın en düşük seviyesinde işlem görüyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) 2024 ortasına kadar faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı beklentisi her geçen gün piyasalarda daha fazla satın alınıyor ve ABD Hazinesi tahvil getirilerindeki düşüş de sürüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Amerikan Doları rakibi altı para birimi karşısında %0,5 düşerek ağustos ortasından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

FED’in en şahin isimlerinden biri olan Christopher Waller bile faizlerin artırılması olasılığının düşük olduğunu ve enflasyonun yavaşlaması halinde faizlerin düşürülebileceği sinyalini verdi. Financial Times’ın haberine göre Waller, Amerikan Girişim Enstitüsünde verdiği demeçte, “Politika faizinin şu anda ekonomiyi yavaşlatmak ve enflasyonu %2’lik hedefe geri döndürmek için iyi bir konumda olduğuna giderek daha fazla emin oluyorum” dedi.

Waller, “Dezenflasyonun birkaç ay daha devam edeceğini görürsek ki bunun ne kadar süreceğini bilmiyorum, üç ay, dört ay, beş ay sürebilir, o zaman enflasyon daha düşük olduğundan politika faizlerini düşürmeye başlayabiliriz. Örneğin enflasyon hedefe geri ulaşırsa faizleri gerçekten yüksek tutmak gerektiğini söylemek için bir sebep kalmayacaktır” dedi.

ABD enflasyonu geçen ay beklentilerin üzerinde düşerek %3,2’ye geriledi. Geçen yılın haziran ayında ise ülkedeki enflasyon %9,1 seviyesindeydi.

FED Başkanı Jerome Powell bu ay içerisinde yaptığı açıklamada merkez bankasının şu anda faiz indirimini hiçbir şekilde düşünmediğini söylemişti. Ancak yatırımcılar şimdilerde faiz indirimlerinin mayıs ayında, yani geçen hafta satın alınan beklentilerin bir ay öncesinde başlayacağını fiyatlandırıyor.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri çarşamba günü itibariyle %4,299’a kadar geriledi. Tahvil faizlerindeki düşüş FED’in eylül ayındaki toplantısında yer alan projeksiyonların bozguna uğrayacağı beklentileriyle birlikte hızlandı. Eylül ayı toplantısında FED yetkilileri politika faizlerinin daha uzun süre yüksek kalacağı mesajını paylaşmıştı.

Politika faizlerine ilişkin beklentilere özellikle duyarlı olan 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri dün 10 Ağustos’tan bu yana en düşük seviyesi olan %4,75’e gerilemişti. 2 yıllık tahvil faizlerindeki düşüş bugün de devam etti ve getiriler %4,70 seviyesine kadar geriledi.

Dolarsa kasım ayı başından itibaren %3,6 değer kaybederek son bir yılın en zayıf aylık performansına doğru ilerliyor.

Waller’ın yorumları aynı zamanda FED’in yılın son para politikası öncesi kamuoyu ile iletişiminin sınırlandırılmasından önceki son günlerde geldi.

Mart 2022'den sonra art arda 11 faiz artırımının ardından FED, gösterge faiz oranını temmuz ayından bu yana yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 ile 22 yılın en yüksek seviyesinde sabit tuttu. FED’in aralık ayı toplantısında da faizleri sabit tutması bekleniyor. Waller ABD’deki ekonomik büyümenin “umulduğu gibi ılımlı” göründüğünü ve “enflasyonda devam eden ilerlemeyi desteklediğini” söyledi. Ekonomideki son rakamlar da tüketici harcamalarının ticari faaliyetler ve işgücü talebiyle birlikte yavaşladığını gösterdi.

Waller dördüncü çeyrekteki ABD ekonomisindeki büyümenin haziran ve eylül ayları arasında kaydedilen ve beklenenin üzerinde olan %4,9 seviyesinden yaklaşık %1-2 civarında daha ılımlı olacağını öngördüğünü söyledi. Ancak FED yetkilisi faiz artışlarının kesin olarak sona erdiğini söylemek için henüz çok erken olduğunu, zira işgücü piyasasının ‘oldukça sıkı’ kaldığını sözlerine ekledi.

Tahvil piyasasındaki son gelişmelerin bir sonucu olarak daha düşük getirilerin FED’in faiz artışlarının etkilerini dengeleyebileceği uyarısında bulunan Waller faiz kararları konusunda ihtiyatlı olunması gerektiğini belirtti.

Waller'ın sözlerinin aksine, bir diğer FED yetkilisi Michelle Bowman salı günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının enflasyonu "zamanında" düşürmesi için muhtemelen oranları daha da artırması gerekeceğini düşündüğünü söyledi.

Bowman tüketici harcamalarının gücü ve arz yönlü faktörler gibi değişkenlerin enflasyonu beklenenden daha yüksek tutabileceğini savundu. Bowman ayrıca "nötr faiz oranının" Kovid-19 salgınının ardından yükselmiş olabileceği konusunda da uyardı.

FED yetkilisi "Enflasyonla mücadelede erken zafer ilan etmenin tarihsel derslerini ve risklerini aklımızda tutmalıyız. Buna para politikasında daha fazla sıkılaştırma olmadığı takdirde enflasyonun yüzde 2 hedefimizin üzerinde bir seviyeye yerleşeceği riski de dahil" dedi.

Resesyon olsun ya da olmasın FED faiz indirecek

 

Dolar endeksi 4 ayın en düşük seviyesinde

 

Fed Üyesi Waller'dan faiz indirimi mesajı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)