E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed ya da jeopolitik riskler boğa piyasasına engel değil---

Fed ya da jeopolitik riskler boğa piyasasına engel değil

Fed ya da jeopolitik riskler boğa piyasasına engel değil
18 Nisan 2024 - 13:35 borsagundem.com

Dört Wall Street analisti, hisse senetlerindeki boğa piyasasının Fed endişeleri veya Ortadoğu gerilimleri nedeniyle raydan çıkmayacağını söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasalarında boğa piyasalarının sona erip ermediği merak ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street'in duayenleri, yatırımcıların son haftalarda hisse senetlerinin gidişatından tedirgin olduğunu ancak boğa piyasasının raydan çıkmadığını söylüyor.

Borsalarda düşüş ve güvenli limanlara akın

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, yatırımcıların Ortadoğu'da artan çatışmaları ve para politikası endişelerini sindirmesiyle ABD hisse senetleri geçen hafta düşüş yaşadı. Enflasyonun Mart ayında beklenenden yüksek gelmesinin ardından önemli endeksler geçen hafta değer kaybetti ve yatırımcıların 2024'teki faiz indirimi beklentilerini geri çevirmelerine neden oldu. İran'ın hafta sonu İsrail'e saldırmasının ardından yatırımcılar ABD Hazine getirileri gibi güvenli limanlara akın ederken hisse senetleri bir darbe daha aldı.

Ancak bazı deneyimli yatırımcılar, son endişelerin, gelişen ABD ekonomisi ve yapay zekanın potansiyel yükselişi karşısında küçük darbeler olabileceğini, bunun da hisse senetlerindeki boğa piyasasının henüz sona ermekten çok uzak olduğu anlamına geldiğini söylüyor.

Dört Wall Street profesyonelinin, yatırımcıların hisse senetlerindeki son geri çekilme konusunda ter dökmemesi gerektiğini söylemesinin nedenleri ise şöyle sıralanıyor…

Tom Lee, Fundstrat Araştırma Başkanı

Fundstrat'tan Tom Lee'ye göre Mart ayı enflasyon raporu göründüğü kadar kötü olmadığından yatırımcılar hisselerdeki düşüşü satın almalı.

Yakın zamanda yayınlanan güncellemesinde Lee, tüketici fiyat endeksinin daha fazla bileşeninde yıllık bazda yüzde 3'ün altında fiyat artışı görüldüğünü belirtiyor. Bu, ekonominin genelinde fiyatlar geçen ay beklenenden daha sıcak gelse bile, enflasyonun Fed'in yüzde 2'lik fiyat hedefine düşme yolunda olduğuna dair umut verici bir işaret.

Manşet enflasyonun esas olarak otomobil sigortasındaki artıştan kaynaklandığını ekleyen Lee, CME FedWatch aracına göre piyasalar bu olasılığı çoğunlukla masadan kaldırmış olsa da, bunun Haziran ayında faiz indiriminin hala mümkün olduğunu gösterdiğini söylüyor.

Lee, “İster inanın ister inanmayın, bu aslında çok iyi bir enflasyon raporuydu. Bu size sadece bunun bir zamanlama sorunu olduğunu, yapısal olmadığını söylüyor. Başka bir deyişle, başka hiçbir şey daha yüksek TÜFE'ye neden olmuyor” diyor.

James Demmert, Main Street Research CIO'su

Demmert, hisse senetlerinin hala uzun vadeli bir boğa piyasasının ortasında olduğunu ve son düzeltmenin yatırımcılar için en son dipten alım anını temsil ettiğini söylüyor.

Demmert, “Şu anda Ortadoğu gerilimleri, artan tahvil getirileri ve Fed'in faiz indirimlerinin gecikmesine ilişkin endişelerin tetiklediği bir borsa düzeltmesi yaşanıyor. Hisse senetleri, yüzde 8-10'luk bir geri çekilme gördüğümüzden bu yana 6 ay geçmesine rağmen oldukça uzun bir süredir geri çekilmeye hazırlanıyor” diyor.

Demmert, “Geri çekilmenin büyüklüğü Ortadoğu'daki gerilimlerin artmaya devam edip etmediğine bağlı olacak, ancak artan gerilimler bile boğa piyasasını raydan çıkaramaz” şeklinde konuşuyor.

Demmert, “Biz borsadaki bu düzeltmenin alıcısıyız çünkü şu anda manşetler korkutucu olsa da yapay zekanın gücünün yönlendirdiği yeni bir boğa piyasasına girdiğimize inanıyoruz. Bu yeni boğa piyasası 7-9 yıl daha sürebilir, çünkü yapay zekanın tüm şirketler için önemli üretkenlik kazanımları sağlaması ve bunun da kurumsal kazançları güçlendirmesi bekleniyor” diye yazıyor.

Dan Ives, Wedbush Securities analisti

Ives, kurumsal kazançların ilk çeyrekte güçlü gelmeye hazır olması nedeniyle teknoloji hisselerinin son dönemdeki olumsuz rüzgarlara rağmen yükselmeye devam edeceğini öne sürüyor.

Wedbush tarafından yürütülen anketlere göre, tüketici harcamaları ve dijital reklamcılıktaki büyüme trendleri ilk çeyrekte internet şirketleri arasında ‘güçlü’ görünüyor. Ives, bunun Alphabet, Amazon ve Meta gibi şirketler de dahil olmak üzere teknoloji devleri için yükseliş olabileceğini ifade ediyor.

Wedbush ayrıca hisse senetlerini yükseltecek büyük bir yapay zeka harcaması dalgası bekliyor. Firma, gelecek 10 yılda 1 trilyon dolarlık yapay zeka yatırımı öngörüyor; ikinci, üçüncü ve dördüncü harcama dalgasının gelecek yıllarda sektörü vurması bekleniyor.

Ives ve diğer analistler paylaştıkları notta, “Son dönemdeki riskten kaçınma ortamının ve teknolojideki satışların, yaklaşan teknoloji kazançları sezonu için net bir satın alma fırsatı temsil ettiğine inanıyoruz. Sıcak TÜFE, zayıf banka kazançları ve jeopolitik endişeler hisse senetleri üzerinde baskı oluştururken şimdi Broadway sahnesi ve parlak ışıklar, genel olarak güçlü olacağına inandığımız önümüzdeki önemli teknoloji kazanç sezonuna odaklanmış durumda” diye yazıyor.

Goldman Sachs'ın Amerika hisse senedi satış işlemleri başkanı John Flood

Flood, hisse senetlerinin yıl sonuna kadar yükselmeye hazır göründüğünü söylüyor ve vergi sonrası dönemdeki tarihsel yükseliş, artan kurumsal hisse geri alımları ve para piyasası fonlarına girişlerin gösterdiği güçlü güven de dahil olmak üzere piyasanın önünde yer alan bir avuç olumlu katalizöre dikkat çekiyor.

Flood, 2023'ten bu yana para piyasası fonlarına 1,6 trilyon dolarlık girişe işaret ederek, “Dışarıda hala bol miktarda likit var” şeklinde konuşuyor. Flood, hisse senedi duyarlılığının da henüz aşırı yükseliş seviyelerinde olmadığını, bunun büyük bir geri çekilmenin yakın olmadığına dair umut verici bir işaret olduğunu ekliyor.

Goldman stratejistleri daha önce paylaştıkları bir notta, hisse senetlerinin bu yıl yüzde 15 daha artabileceğini belirtmişti. Bunun nedeni, S&P 500'ü yıl sonuna kadar 6.000 puana çıkarabileceğini tahmin ettikleri büyük teknoloji hisselerindeki ‘istisnai’ durumdu.

Bank of America’dan borsada uzun vadeli boğa piyasası sinyali

 

Wall Street devinden boğa piyasası tahmini

 

Wall Street’te boğa piyasası sona mı erdi?

 

UBS: Yapay zeka rallisi tek yönlü değil

 

Bank of America: Borsada düzeltme kısa sürecek, ralli yaz aylarında devam edecek

 

Societe Generale: Rallinin katalizörü yapay zeka değil likidite bolluğu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)