E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED toplantısı için büyük soru: Powell nasıl şahin kalacak?---

FED toplantısı için büyük soru: Powell nasıl şahin kalacak?

FED toplantısı için büyük soru: Powell nasıl şahin kalacak?
11 Aralık 2023 - 11:10 borsagundem.com

ABD ekonomisine dair veriler FED’in beklentileri ile doğru orantıda. FED’in önceki toplantılardaki öngörüleri de faiz indirimlerinin yaklaştığını gösteriyor. Uzmanlara göre Powell’ın bu hafta sakin olup şahinliğini koruması zorlaşacak

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar bu hafta ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararına kilitlendi. Yatırımcılarda 2024 yılına ilişkin faiz indirimi beklentileri had safhaya ulaşsa da MarketWatch’un haberine göre, FED yönetimi sakin olup pozisyonunu korumaya çalışacak.

Son dönemde sakinlik küresel piyasalarda az rastlanır bir değer haline gelmeye başladı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre güvenli liman varlığı olarak bilinen tahviller agresif fiyat hareketleriyle adeta hisse senedi gibi davranmaya başladı. Ekim ayı ortalarında %5 sınırına yaklaşan 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri sert bir düşüşle %4,24’e kadar geriledi.

Wall Street çevreleri Amerikan ekonomisinde gelecek yıl olası bir resesyonun hangi ayda başlayacağını tartışırken FED yönetimi ise bu hafta para politikasını gözden geçirmeye hazırlanıyor. Vadeli piyasalardaki yatırımcılar FED’in önümüzdeki dönemde agresifleşeceğini ve gösterge faiz oranlarını 100 baz puandan fazla düşürebileceğini öngörüyor. ABD ekonomisinde enflasyon ve federal hükümetin mali açıkları finanse etme kabiliyetine ilişkin soru işaretleri ortadan kalkmış gibi görünüyor.

FED piyasaların endişelerine göre geri adım atacak mı?

Societe Generale ABD Baş Ekonomisti Stephen Gallagher, “FED’in çok sert bir şekilde geri adım atacağını öngörmüyorum. Hafif bir geri adım olacaktır” açıklamasında bulundu.

12-13 Aralık’ta gerçekleştirilecek para politikası toplantısının ardından piyasalar FED’in faiz oranlarını %5,00-%5,25 aralığında sabit tutacağını tahmin ediyor. Bu da FED’in faiz artışı döngüsünün ardından faizleri üst üste üçüncü kez sabit tuttuğu ilk toplantı olacak. FED yönetimi son faiz artışını temmuz ayında gerçekleştirmişti.

Çarşamba günü sona erecek toplantının ardından FED yönetimi ileriye dönük beklentilerini de açıklayacak. Boston FED’in eski başkanı olan Eric Rosengren cuma günü yaptığı açıklamada FED’in son toplantıda bir sürat teknesinden çok bir okyanus gemisine benzeyeceğini söyledi. Rosengren FED açıklamalarında çok küçük değişiklikler bekliyor.

Rosengren’e göre FED’in para politikası açıklamaları gelecekte olası bir faiz artışından bahsedecek ve şahin kalmaya devam edecek. FED’in ‘noktasal grafiği’ 2024’te yalnızca 50 baz puanlık bir faiz indirimini gösterecek ve eylül ayındaki son tahminler korunacak. Yeni projeksiyonlar Amerikan ekonomisinin 2024’te yavaşlayacağını ancak resesyona girmeyeceğini savunmaya devam edecek.

Eski FED üyesine göre FED Başkanı Jerome Powell enflasyon yeniden yükselirse FED’in faizleri artırmak zorunda kalabileceğini söyleyecek. Powell faiz indirimleri hakkında konuşmak için erken olduğunu vurgulayacak.

Varlık yöneticisi PGIM’in Baş Ekonomisti Tom Porcelli FED yetkililerinin 2024’te üç faiz indirimi yapabileceğini ve Powell’ın da basın toplantısında biraz daha şahin konuşarak güvercinlere karşı pozisyonlarını korumaya çalışacağını belirtiyor. 

Porcelli, “FED yetkilileri, bu noktada neredeyse tüm hızıyla devam eden gelecek yıla yönelik faiz indirimi beklentilerine daha fazla yakıt eklemekten çekinecekler” ifadelerine yer verdi.

Porcelli’ye göre FED yönetimi aşırı güvercin görünmekten kaçınacak. Zira teoride de olsa finansal koşulların serbestleşmesine ve enflasyonun yeniden yükselmesine sebep olabilir.

Türev piyasalarındaki yatırımcılar FED’in ilk faiz indirimi için mart ayını hedef gösteriyor. Societe Generale’dan Gallagher FED’in faizleri bu kadar erken düşürmesinin sarsıcı bir etki yaratacağını söyledi.

MUFG Bank'ın ABD Ekonomisti Agron Nicaj, daha yavaş ekonomik büyüme ve bastırılmış enflasyonu gösteren son verilerin, Powell'a biraz daha güvercin olmak için gerekçe verdiğini söyledi. Örneğin, Powell'ın FED’in faiz oranlarını "kısıtlayıcı bölgeye" doğru yükselttiğini bir kez daha söylemesi muhtemel. Bu da oranların uzun süreler bu kadar yüksek kalması gerekmeyebileceğine dair bir ipucu verebilir.

TD Securities ABD Faiz Stratejisi Başkanı Gennadiy Goldberg Powell’ın daha fazla şahin olamayacağının sebebi olarak bunu yapmasının zor olacağını gösteriyor. Powell, ekonominin yavaşladığını ve FED’in "noktasal grafiğinin" de daha fazla faiz artırımı göstermeyeceğini açıklamak zorunda kalacak. Goldberg “Tüm bunlar varken nasıl şahin görünebilirsiniz?” diyor.

Goldberg, Powell'ın ne kadar uzun süre konuşursa o kadar güvercin görüneceğini ve kasım ayındaki basın toplantısına benzer bir sonuç beklediğini söyledi:

"Powell ne kadar uzun konuşursa, FED’in neden politikayı gevşetmediğine dair iyi bir cevap bulması o kadar zor olacak. Bence konuşmasının tonu, ekonomik verilere bağımlılığı ve 'daha uzun süre daha yüksek' faizler hakkında yapılacak konuşmalardan biri olacak. En azından deneyecek. Ancak piyasanın dinleyip dinlemeyeceğini bilmiyorum.”

 

Küresel piyasalar haftaya nasıl başladı?

 

Citi'den ABD hisse senetleri için pozitif senaryo

 

Goldman Sachs, Fed'den iki faiz indirimi bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cem11 Aralık 2023 21:29

    Fed izlemeye devam ediyoruz dicek muhtemelen. Enflasyon verisinin inişi için daha falz kanıt görmek istiyoruz dicek bence. Biraz ılımlı konuşma olması muhtemel. Zaten piyasa iyi degil, bu ortamsa daha Şahin konuşma yapmasının anlamı yok bence

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL11 Aralık 2023 11:37

    ADAMLAR HEM EKONOMİK HEMDE ASKERİ OLARAK DÜNYA YI TİTRETİYORLAR  KİMSE DE BUNLARA DUR DİYEMİYOR.