E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıFED sona yaklaşırken yatırımcılar altına tutunuyor---

FED sona yaklaşırken yatırımcılar altına tutunuyor

FED sona yaklaşırken yatırımcılar altına tutunuyor
23 Ağustos 2023 - 10:47 borsagundem.com

Son haftalarda düşüş trendine giren altın yatırımcıların gözünde hâlâ değerli. Son yapılan anketlere göre para yöneticileri 2024’te altının yükselişe geçeceğini öngörüyor. Üstelik altından rekor bekleyen yatırımcılar da var

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altın yatırımcıların gözünde cazibesini kaybetmiyor. Para yöneticileri önümüzdeki on iki ay içerisinde güvenli liman yatırımı olarak bilinen altına olan yatırımlarını sürdüreceklerini veya artıracaklarını belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre altın son haftalarda küresel ekonomideki gelişmelerle birlikte değer kaybetmeye başladı. Güçlenen ABD Doları ve Amerikan tahvil getirilerinin yükselmesi altın için kötü haber anlamını taşıyordu.

Ancak Bloomberg’ün haberine bağımsız servet danışmanlarından hedge fonlarına kadar geniş bir yelpazeden gelen 12 yatırımcıyla yapılan bir ankette altın için 2024’e yönelik beklentilerin iyimser olduğu görüldü. Ankete katılan yatırımcıların hiçbiri 12 ay içerisinde altın yatırımlarını azaltacaklarını söylemedi. Üstelik beş yatırımcı da altın varlıklarını artırmayı beklediklerini açıkladı. Katılımcıların üçte ikisinden fazlası altın fiyatların yükseleceğine inanıyor. Beş yatırımcı ise altında tüm zamanların en yüksek seviyesinin geleceğine inanıyor. Haberde yer alan anket 10 Ağustos ile 22 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirildi.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) sıkılaştırma döngüsünü ne zaman sonlandıracağı konusunda hâlâ bir belirsizlik söz konusu. Bu da sabit bir getirisi olmayan altın için önemli bir olumlu gelişme. Küresel merkez bankaları enflasyonla mücadele ettirmeyi sürdürüyor. ABD istihdam piyasası da FED’in agresif sıkı para politikasına rağmen güçlü kalmaya devam ediyor.

Her ne kadar bazı göstergeler yatırımcıların daha uzun süre daha yüksek kalacak faizlere hazırlık yaptığını gösterse de swap piyasaları hâlâ daha fazla faiz artırımı yapılmayacağını ve gelecek yıl faiz indirimi gerçekleştirileceğini fiyatlıyor.

DWS Group’un Emtia Başkanı Portföy Yöneticisi Darwei Kung, “FED’in faiz artışlarını bitirmesini bekleyen yatırımcılar tarafından bastırılmış bir altın talebi olacağını tahmin ediyoruz. Bizim görüşümüze göre bu pozitif bir yapılanma” ifadelerine yer verdi. Kung altının onsunun zamanla 2.250 dolar rekor seviyesine ulaşacağını öngörüyor.

Şu sıralar 1.800 dolar civarından alıcı bulan altın bu yılın zirvesinden %8 değer kaybetti. Altın Ağustos 2020’de Kovid-19 pandemisinin tetiklediği küresel ekonomik krizin ortasında yaklaşık 2.075 dolarla rekor kırmıştı.

Altına yönelik tüm olumlu beklentilere karşın bazı ekonomistler ABD ekonomisinin yumuşak iniş senaryosunu gerçekleştirebileceğini de değerlendiriyor. Söz konusu senaryoya göre ABD ekonomisinin herhangi bir resesyonla karşılaşmadan enflasyonu FED’in hedef seviyesine çekeceği öngörülüyor.

Güvenli liman

Haberde yer alan bir diğer anketse altın fiyatlarının yükselmesine yönelik beklentileri gösterdi. Bloomberg’ün 14-18 Ağustos tarihleri arasında internet üzerinden gerçekleştirdiği Markets Live Pulse anketine göre 602 katılımcının medyan tahminlerinde altının onsu gelecek yıl 2.021 dolardan alıcı bulacağı öngörülüyor.

Altına yönelik bu yatırımcı iştahı jeopolitik gerilimler ve makroekonomik belirsizlikler gibi endişelerin devam ettiğini gösteriyor. ABD ile Çin arasındaki gerginliğin artması, Ukrayna’daki savaş ve Çin’deki gayrimenkul krizinin bir sonraki adımının ne olacağı gibi sorunlar güvenli liman varlıklarına olan kaçışı hızlandırıyor. Altına yönelik bir diğer olumlu faktör de küresel merkez bankalarının varlık alımları ve gelişmekte olan piyasalarda altın perakende talebinin nispeten daha güçlü olması.

Yine de yakın vadede altın yatırımlarında kasvetli olmak için birçok neden var. Altın yatırımcıları cuma günü tıpkı yatırım dünyasının geri kalanının yapacağı gibi Jackson Hole toplantılarını takip edecek. Zira FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları merkez bankasının faiz politikasındaki bir sonraki adımla ilgili önemli ipuçlarını içerebilir.

Metal fiyatlarında 'güçlü dolar' baskısı

 

Ağustos sert geçiyor, borsada tüm sektörler düşüşte

 

Jackson hole bekleyişi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Metin Uğra23 Ağustos 2023 14:43

    Altın ve döviz yatırım aracı değil. Ancak enflasyon karşısında değerini koruyabilir.  Yatırımcıyım diyen bir kişi her dönemde borsadan para kazanmayı bilir. En kötü ihtimalle uzun vadede kazanır.

  • Mehmet23 Ağustos 2023 12:54

    Borsada 1 lerde milleti soyan cemaatci şirketlere bulaşacaklarına altın, döviz alıyorlar, mantıklı.

  • Metin Uğra23 Ağustos 2023 14:40

    Özellikle TMSF nin elinde bulunan şirketlere yatırım yapılmaz. İstedikleri gibi oynuyorlar. 

  • Alpaslan23 Ağustos 2023 13:37

    Dini duygu ve düşüncelerimizede aslında böyle şirketler zarar veriyor.