E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED resesyon istiyor… Yatırımcılar ne yapmalı?---

FED resesyon istiyor… Yatırımcılar ne yapmalı?

FED resesyon istiyor… Yatırımcılar ne yapmalı?
19 Ocak 2023 - 13:24 borsagundem.com

Dünyanın en büyük para yöneticisi BlackRock ABD’de FED kaynaklı eşi görülmemiş bir resesyonun yaklaştığı konusunda uyarıyor. MoneyWise’ın haberinde resesyona dayanıklı olabilecek 3 yatırım önerisine işaret edildi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisine ilişkin birçok borsa uzmanı halihazırda endişelerini paylaştı. Ancak dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock’ın uyarısı yine de yatırımcıların ilgisini çekecektir. Bunun önemli de bir sebebi var. Zira BlackRock benzeri görülmemiş bir resesyonun yaklaşmakta olduğunu belirtiyor.

8,6 trilyon dolarlık varlığı yöneten finans devinin strateji ekibi 2023 küresel öngörü raporunda, “Merkez bankaları enflasyonu sakinleştirmek için yarışırken bir resesyonun gerçekleşmesi öngörülüyor” denildi.

Aslına bakılırsa stratejistler merkez bankalarının fiyat artışlarını kontrol altına almak için para politikasını “aşırı sıkılaştırarak kasıtlı olarak” bir resesyona neden olacaklarına inanıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası (FED) geçmişteki ekonomik gerileme dönemlerinde piyasalara yardımcı olmak gibi bir misyonu benimsiyordu. Örneğin pandemi krizinin başlamasıyla birlikte faiz oranlarını sıfıra yakın bir seviyeye düşüren FED piyasaların küresel tedarik zinciri krizinin ortasında ralli yapmasına destek olmuştu.

Ancak BlackRock stratejistleri yaklaşmakta olan resesyonun nedenlerine bakıldığında merkez bankalarına güvenilemeyeceğini belirtiyor:

“Merkez bankası yetkilileri yatırımcılarının beklediğinin aksine şu anki rejimde ekonomik büyümenin yavaşlaması halinde kurtarmaya gelmeyecekler.”

Söz konusu öngörü hisse senetleri için hiç iyi bir işaret değil. S&P 500 Endeksi 2022 boyunca %19,4 düşmüştü. Ancak BlackRock hisse senedi fiyatlarının hâlâ “yaklaşmakta olan hasarı yansıtmadığına” inanıyor.

MoneyWise’ın haberinde sözü edilen resesyonun öncekilerden farklı olabileceğine işaret ediliyor. Haberde resesyon karşısında ayakta kalabilmek için alışılmışın dışındaki yatırım araçlarının kullanılması öneriliyor. Haberde belirtilen ve yatırımlarda dikkate alınması tavsiye edilen üç varlıksa şöyle:

Tüketici ürünleri

Daha yüksek faiz oranları hızlı bir ekonomiyi yavaşlatabilir. Ancak ABD ekonomisi halihazırda hızlı çalışmıyor ve BlackRock faiz artışlarının ekonomiyi resesyona ittiğini görüyor

Bu sebeple yatırımcıların tüketici ürünleri gibi resesyona dayanıklı seçenekleri tercih etmesi gerekebilir.

Tüketicilerin temel ihtiyacı olan ürünler ekonominin nasıl gittiğine veya faiz oranlarının ne kadar yükseldiğine bakılmaksızın talep yok olmaz. ABD ekonomisini bir resesyon vursa dahi yulaf ezmesi ve portakal suyu gibi ürünler kahvaltı masasında yerini alacaktır. P&G gibi ünlü markaların tanınmış ürünleri de muhtemelen ABD çapında alışveriş listesinde kalacaktır.

Haberde bu alanda çeşitlendirilmiş bir yatırım stratejisi geliştirmek için sektör fonlarına başvurulması tavsiye ediliyor.

Şarap yatırımı

İnsanlar binlerce yıldır şarap tüketiyorlar. Birçok kişi şarap koleksiyonlarını yatırımdan çok bir keyif işi olarak görse de kaliteli şarap şişeleri zaman geçtikçe daha nadir ve potansiyel olarak daha değerli hale gelir.

2005 yılından bu yana, Sotheby firmasının nadir şarap endeksi %316 arttı.

Kaliteli şaraplar, reel bir varlık olarak enflasyonun ve resesyonun değişken etkilerine karşı koruma sağlamak için portföyünüzde çeşitlilik sağlayabilir.

Tek tek şişeler satın alarak şaraba yatırım yapabilirsiniz. Ancak bunları düzgün bir şekilde saklamak için uygun bir yere ihtiyacınız olacaktır. Doğru sıcaklıkta veya nemde saklanmazsa, şişe tehlikeye girebilir.

Bu durum kaliteli şaraba yatırım yapmanın sadece ultra zenginler için bir seçenek olmasının nedenlerinden biridir. Ancak yeni yatırım platformları aracılığıyla yatırım sınıfı şaraplara da yatırım yapılabiliyor.

Gayrimenkul

Bu tür bir listede gayrimenkul yatırımlarını bulundurmak mantıksız görülebilir. Zira FED gösterge faiz oranlarını yükselttiğinde mortgage faiz oranları da yükselme eğilimindedir. Bunun da emlak piyasası için olumsuz bir gelişme olması beklenir.

Yatırım yönetimi şirketi Invesco'ya göre, mortgage ödemelerinin arttığı doğru olsa da gayrimenkul aslında faiz oranlarının yükseldiği zamanlarda da dayanıklılığını kanıtladı.

Invesco’dan yapılan açıklamada “1978 ve 2021 yılları arasında FED faiz oranlarının yükseldiği 10 ayrı yıl vardı. Belirlenen bu 10 yıl içinde, hisse senetleri ve tahvillere karşı ABD özel gayrimenkulleri yedi kez ABD kamu gayrimenkulleri altı kez daha iyi performans gösterdi” ifadelerine yer veriliyor.

Ticari gayrimenkul özellikle istikrarlı bir yatırım aracıdır. Söz konusu varlıklar S&P 500 Endeksi’ne karşı 25 yıl boyunca daha iyi performans gösterdi. Yeni yatırım platformları sayesinde bu tür yatırımlar artık perakende yatırımcılar için de mümkün hale geldi. Diğer bir deyişle gayrimenkul yatırımı artık sadece ultra zenginlere özgü bir tercih değil.

Gayrimenkul yatırım fonları aracılığıyla CVS, Kroger ve Walmart gibi büyük markalar tarafından kiralanan kurumsal kalitedeki mülkler kiralanabiliyor ve çeyrek bazında istikrarlı bir kira getirisi sağlanabiliyor.

Jim Cramer: Borsalar kritik eşikte

 

3 yıl sonra ilk kez boğa piyasası sinyali

 

Şahinler göz ucuyla bakmaya başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ19 Ocak 2023 17:20

    bizim borsaya bir şey olmaz başımızda bir dünya liderleri RTE ve BAHÇELİ var onlar düşünsünler.

  • DIMBIL19 Ocak 2023 15:06

    Bizde de muhalefet resesyon istiyor ki seçimleri kazansınlar ama yemezler.

  • AHMET ÖZBİLEN19 Ocak 2023 15:05

    FED diye bir merkez bankası yok ki.bu devletin değil ki.bunun hasihi bir yuhudi sülelesine ait.tabiki istiyecek bir iki senedir abd borsaları yerin de saymakta olup, büyük br kriz çıksınki küçük yatırımcı hisseleri satıp endeksleri düşssün bunlar alttan toplayıp yine zengin olsunlar

  • baran19 Ocak 2023 14:04

    Fed reseyon istiyor!  Sadece silah tüccarları ve bağlı ortaklıkları kazansın. Bu arada Dünya nüfusu da azalsın! Savaş vs. artsın. Türkiye ve Rusya zorlamasaydı Dünya bir açlık krizi ile karşı karşıya kalacaktı!  Zerre kadar bu konuda bir çaba göstermeyen Amerika nın hala köpekliğini yapanlar utanması gerekir.

  • baran19 Ocak 2023 13:59

    FED niyeti belli artık niyetlerini açık etmekten geri de durmuyorlar!  Nedeni belli zenginliklerine ve Dünya daki her bir ülkede ki köpeklerine aşırı güveniyorlar.  Her bir ülkede menfaat ya da gönül bağı ile bağladıkları Medya Siyaset Askeri ve Yargı alanında kendilerini karşı çıkan iktidar ya da politikacıları ya da gazetecileri etkisiz hale getirmek konusunda hiç bir şüpheleri bulunmuyor.  Daha dün pos bıyıklı bir eski Amerikan Dış işleri görevlisi çomar Türkiye de muhalefeti destekleyin ve Cumhurbaşkanını kötüleyin diye açıkça ilan etti.  Buradaki finolarda emri almış derhal!  Hemen harekete geçti. Amerikadan aldıkları dolarlar sindirmek için muhtelif kanallarda bilinen 10 yalanı tekrarlamaya başladılar!  Sanki robot gibi bu alçaklar!  En sıradan gerçekleri bile saptırmak kargayı kartal diye tanıtmak boz eşeği yarış atı diye halka satmaya çalışıyorlar!  Millet çok iyi farkında Seme değişir ama eşek değişmez!