E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed’in iletişim tarzı analistleri ikna etse de kamuoyunu ikna edemiyor---

Fed’in iletişim tarzı analistleri ikna etse de kamuoyunu ikna edemiyor

Fed’in iletişim tarzı analistleri ikna etse de kamuoyunu ikna edemiyor
10 Mayıs 2024 - 11:17 borsagundem.com

Araştırmalar, Fed’in uyguladığı para politikası ve bunu sunma biçiminin analistler için makul ancak kamuoyu için yetersiz olduğunu ortaya koyuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yüksek enflasyonla mücadele kapsamında Fed’in başlattığı agresif faiz artırım kampanyası ve kurduğu iletişimin, bazı kesimleri memnun ederken bazılarını ikna edemediği görülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed'in iletişim tarzı analistlerin gözünde makul olsa da kamuoyu nezdinde ikna edici bulunmuyor.

Basın toplantıları faydalı

Reuters’tan Howard Schneider’in haberine göre, akademik ve özel sektör tarafından yapılan bir ankete göre, yüksek enflasyon, agresif faiz artırımları ve küresel istikrarsızlıkla dolu çalkantılı bir dönemde ABD Merkez Bankası, içinde bulunduğu yoğun belirsizliğe rağmen para politikası iletişimleri nedeniyle nispeten yüksek notlar alıyor.

Brookings Enstitüsü'nün Hutchins Maliye ve Para Politikası Merkezi (Brookings Institution's Hutchins Center on Fiscal and Monetary Policy) tarafından sorulan sorulara 31 akademi üyesi ve 24 özel Fed gözlemcisinin verdiği yanıtlar, Fed Başkanı Jerome Powell yönetimindeki ABD Merkez Bankası’na, merkez bankası operasyonlarının önemli bir yönü olan genel iletişim açısından ortalama B+ puanı verdi. Bunun, para politikasının kendisini daha fazla veya daha az etkili hale getirebileceği düşünülüyor.

Puan, Powell liderliğindeki Fed'in 2020'de merkez bankasının Kovid-19 salgınına yanıt olarak karmaşık bir dizi program uygulamaya koyması sırasında aldığı A- ortalamasından biraz daha düşük. Ancak yine de Fed'in temel iletişim araçlarının, özellikle de Powell'ın her politika toplantısından sonra düzenlediği basın toplantılarının, merkez bankasının kararlarını ve bakış açısını açıklamada ‘son derece faydalı veya yararlı' bir rol oynadığını gösteriyor.

Nokta grafiği ‘kafa karıştırıcı’

Ankete katılanların yüzde 80'inden fazlası Powell'ın basın toplantısını bu şekilde değerlendiriyor ve yüzde 70'ten fazlası politika yapıcıların enflasyon, işsizlik ve ekonomik büyüme hakkındaki görüşlerini ve Fed'in politika rotasını bir araya getiren üç aylık ekonomik görünüm hakkında da aynı şeyi söylüyor.

Politika yapıcıların faiz tahminlerinin ‘nokta grafiği', katılımcıların yalnızca yarısı tarafından faydalı görüldüğünden, Fed'in iletişiminin belirli bir kısmının açıklayıcı olmaktan çok, kafa karıştırıcı olup olmadığı konusunda süregelen tartışmayı yansıtması bakımından önemli bir bulgu olarak öne çıkıyor.

Fed Yönetim Kurulu'nun diğer üyelerinin, Fed'in 12 bölgesel banka başkanının konuşmaları ve medyada yer alan haberler ise daha da az ikna edici görülüyor. Katılımcıların yüzde 60'ından fazlası bunları yalnızca bir dereceye kadar yararlı buluyor ya da hiç yararlı bulmuyor.

Anket, Fed'in yakın faiz indirimi görünümünden daha sürdürülebilir sıkı para politikasına doğru beklentilerin sıfırlandığı bir döneme girdiği 22 Mart ile 5 Nisan arasında gerçekleştirildi. Bu geçiş, Powell'ın karşılaştığı en son iletişim sorunu olarak değerlendiriliyor ve genel anlamda pek de başarılı olamadığı kabul ediliyor.

Ocak ayında New York Fed'in Wall Street'teki piyasa yapıcılarına yönelik yaptığı ankette Fed'in iletişimine ilişkin görüşlerin olumsuza yaklaştığı görülüyor ancak Powell liderliğindeki Fed, ortalama olarak selefleri Janet Yellen ve Ben Bernanke'nin merkez bankası başkanlığına geldiği döneme göre daha iyi bir puan elde ediyor.

Kamuoyunun Powell’a güveni düşük

ABD ekonomi yönetimine ilişkin bu hafta yayınlanan yıllık Gallup anketi de kamuoyunun Powell'a olan güveninin düşük olduğunu gösteriyor. Ankete katılanların yalnızca yüzde 39'u ‘Ekonomi için doğru olan şeyi yapmak veya tavsiye etmek' konusunda ‘büyük veya makul miktarda güven’ duyduklarını söylüyor.

Son not, Fed’in geçen yıl aldığı yüzde 36'lık seviyenin biraz üzerinde. Bu, Fed başkanları arasında düşük bir puan olarak kabul ediliyor ve Powell'ın, Fed'in geri adım atarken, Kovid-19 tepkisinin yoğun olduğu dönemde aldığı yaklaşık yüzde 60'lık güven notuna göre keskin bir düşüşe karşılık geliyor.

Bu aynı zamanda derin bir parti ayrılığını da ortaya koyuyor; Demokratların yüzde 56’sı, Cumhuriyetçilerin ise sadece yüzde 30'u Powell'a güvendiğini dile getiriyor.

Powell’ın sözlerinin ağırlığı

Fed yetkilileri iletişimlerini ayrı bir politika aracı olarak görüyor. Merkez bankası, her politika toplantısından sonra, bir sıfatın eklenmesinin veya silinmesinin finansal piyasaları sarsabileceği özenle düzenlenmiş açıklamalar yayınlıyor ve bu toplantılar arasında toplantı tutanakları ve anekdotsal ekonomik incelemeler de dahil olmak üzere çeşitli diğer belgeleri paylaşıyor. Fed yetkilileri ayrıca çok sayıda röportaj ve kamuya açık konuşma yapıyor.

Ankete katılanların yaklaşık yüzde 60'ı Fed bölgesel banka başkanlarının daha az konuşması gerektiğini düşünürken yüzde 88'i Powell'ın aynı miktarda veya daha fazla konuşması gerektiğini söylüyor. Bu, Powell’ın sözlerinin öneminin devam ettiğinin kanıtı olarak kabul ediliyor.

Brookings anketi, Fed iletişimlerinin ötesindeki konuları da içeriyor ve özellikle katılımcıların üçte ikilik güçlü bir çoğunluğunun, Fed yetkililerinin en azından şimdilik tamamen reddettiği bir politika seçeneği olan ‘mevcut yüzde 2'lik enflasyon hedefinin yükseltilmesi’ne karşı çıktığını ortaya koyuyor.

Maksimum istihdam vurgusu

Fed'in 2020'de elden geçirilen ve yakın zamanda yeniden gözden geçirilmesi beklenen mevcut para politikası yaklaşımına ilişkin olarak, maksimum istihdam vurgusunun sürdürülmesi yönünde ise genel bir destek mevcut.

Bu desteğin, enflasyonun zayıf olduğu zamanlarda enflasyonu yönetme yaklaşımını sürdürme bakımından daha düşük olduğu görülüyor. Bu stratejinin, 10 yıllık ılımlı fiyat artışlarından sonra benimsenmesi mantıklı olsa da, enflasyonun 2022'de 40 yılın en yüksek seviyesine çıkmasından sonra değerini yitirmiş görünüyor.

Ankete katılanların yaklaşık yüzde 60'ı, Fed'in çalışma çerçevesinin bu bölümünü 'büyük ölçüde gözden geçirmesi’ veya en azından 'ince ayar yapması’ gerektiğini ifade ediyor.

Fed'in esrarengiz yolu piyasanın dikkatini çekiyor

 

Morgan Stanley, Fed'den faiz indirimi beklentisini değiştirdi

 

FED’in faiz indirimi eylüle veya aralıkta

 

Yatırımcılara uyarı: FED dostunuz değil

 

Ed Yardeni: Faiz indirimi hisse senetlerinde ani yükselişi tetikler

 

Faiz indirimlerinin gecikmesi borsa boğalarını korkutmamalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)