E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD’nin tarihi endeksi S&P 500’ü solladı---

ABD’nin tarihi endeksi S&P 500’ü solladı

ABD’nin tarihi endeksi S&P 500’ü solladı
10 Mayıs 2024 - 11:29 borsagundem.com

30 şirketten oluşan Dow Jones Endeki mayıs ayı performansıyla göz dolduruyor. 7 seanstır hiç düşüşle kapanmayan endeks mayıs ayı performansıyla S&P 500’ü de geçti.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında mayıs ayı başından bu yana oldukça nadir görülen bir durum yaşanıyor. Dow Jones Sanayi Endeksi ayın başından bu yana tüm işlem günlerini yükselişle kapadı. Endeks yüksek performansıyla Amerikan borsalarının gösterge endeksi olarak kabul gören S&P 500’ü de geride bıraktı. Insider’ın haberine göre Dow Jones’un yapısı nihayet endeksin genel performansına zarar vermek yerine yardımcı olmaya başladı.

Ayın başından bu yana Dow Jones Endeksi’ndeki 30 şirketten sadece üçü endeksin puan kaybetmesine sebep oldu. Intel hisseleri endekse 2,5 puan kaybettirirken Walt Disney ve McDonald’s hisseleri ise sırasıyla 34,82 ve 33,44 puan kaybına sebep oldu. Ancak üç şirketin getirdiği kayıplar sadece Amgen hisselerinin puan getirisiyle gölgede kaldı. Amgen hisselerinin yükselişinden Dow Jones mayıs ayında 255,69 puan sağladı. Goldman Sachs, Microsoft, UnitedHealth ve Caterpillar hisselerinin her biri Dow Jones’a 100’den fazla puan ekledi. Amazon ve Apple hisseleri de 90 puanın üzerinde katkı yaptı.

Öte yandan S&P 500 Endeksi’ndeki hisse senetlerininse sadece %80’i yükseliş kaydetti. Endekste işlem gören EPAM Systems, CVS Health, Qorvo, Expedia, Starbucks, Norwegian Cruise Line, Skyworks Solutions, Baxter International ve Estée Lauder hisseleri ay başından bu yana %10’un üzerinde değer kaybetti. Bu hisselerin hiç birisi Dow Jones Endeksi’nde yer almıyor.

Teknik analiz firması CappThesis’in kurucusu olan Frank Cappelleri Barron’s’daki açıklamasında endeksteki hisse senedi miktarı ve bu hisselerin ağırlıklarının fark yarattığını belirtiyor. S&P 500 Endeksi’nin bileşenleri piyasa değerlerine göre ağırlıklandırılıyor. Fiyat ağırlıklı olan Dow Jones Endeksi’nde ise en yüksek fiyatlı hisseler en büyük etkiye sahip oluyor. S&P 500 hisse senetlerinin %30’u teknoloji sektöründe ve %13’ü finans sektöründe yoğunlaşıyor. Dow Jones içinse ağırlıklandırma %24 finans, %19 teknoloji şeklinde.

Cappelleri konuyla ilgili açıklamasında, “Bu sektörlerin içerisindeki endüstrilerin de farklı ağırlıkları vardır. Aynı durum diğer sektörler için de geçerlidir” dedi.

S&P 500 bunun dışındaki etkenler nedeniyle de düşük performans gösteriyor olabilir.

Macro Risk Advisors’ın Baş Stratejisti John Kolovos, “S&P 500 fiyatlara göre değil zamana dayalı bir düzeltme geçiriyor. Bu aynı zamanda endeksin ticaret aralığının geliştiğini söylemenin daha süslü bir yoludur” açıklamasında bulundu.

Borsa uzmanına göre S&P 500 Endeksi için 5.265 puan seviyesi kilit bir direnç seviyesi niteliğinde ve bunu 5.390 puan takip edecek. Kolovos endeksin en önemli destek seviyesinin 4.950 puanda olduğunu söyledi.

Perşembe günü S&P 500 Endeksi %0,5 yükselişle 5.214,08 puanda kapandı. Dow Jones Endeksi ise 331 puan veya %0,9 daha yükseldi. Dow Jones Endeksi üst üste yedinci seansını yükselişle tamamladı.

1896 tarihinde kurulan Dow Jones Sanayi Endeksi kuruluşundan bu yana sadece 190 kez yedi gün üst üste yükselebildi. Endeks 1950’den bu yana sadece 369 kez beş veya daha fazla art arda yükseliş gösterebildi. Bu yükselişlerin ardından gelen performanssa yatırımcılara heyecan vermekten çok uzak. Dow Jones, 1950’den bu yana beş veya daha fazla seans yükseldikten sonra ay boyunca ortalama %0,02’lik yükseliş elde edebiliyor.

Dow Jones'un 2024'te S&P 500'ü geride bırakması için çok daha uzun bir seriye ihtiyacı olacak. Zira Dow Jones yıl başından bu yana %4,5 yükselirken S&P 500’ün kaydettiği artışsa %9,3 oldu. Ancak Insider haberine göre borsa rallisinin kapmamı genişlerse ve yapay zeka rallisinin kazananları geride kalırsa, Dow Jones Endeksi iyi bir yaz dönemi geçirebilir.

Fed’in iletişim tarzı analistleri ikna etse de kamuoyunu ikna edemiyor

 

Küresel tahvil fonlarına rekor giriş

 

Resesyon borsaları nasıl etkiler?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)