E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED küresel borsaları perişan edebilir---

FED küresel borsaları perişan edebilir

FED küresel borsaları perişan edebilir
15 Haziran 2022 - 13:32 borsagundem.com

Küresel piyasalar FED’in faiz kararını bekliyor. Ünlü borsa uzmanı Jim Bianco yüksek istihdam rakamlarından destek alan FED’in ‘borsaları perişan edebileceğini’ söyledi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü borsa uzmanı Jim Bianco ABD’de enflasyonun zirveye ulaşmasının ardından ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararı öncesi piyasaların gidişatına ilişkin öngörülerde bulundu. FED faiz artışlarını durdurmadığı sürece borsalardaki düşüşlerin devam edeceği açıklamasında bulunan borsa uzmanı “Şu anda her şey tek yöne doğru gidiyor ve bu yol yanlış” dedi.

CNBC’nin haberine göre borsa araştırmaları şirketi Bianco Research’ün Başkanı Jim Bianco, “FED’in
Enflasyonu düşürebilmek için tek bir aracı var ve bu talebi yavaşlatmak zorunda oldukları anlamına geliyor. Olanları sevmek zorunda değiliz. Ancak Washinton, Eccles’in (FED yönetim kurulu binası) son birkaç haftadır borsada gördüklerinden dolayı çok üzgün olduğunu sanmıyorum” dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi Salı günü itibariyle üst üste beşinci işlem gününde düştü. 4 Ocak tarihinde tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmanan endeks o tarihten bu yana %23 düştü ve ayı piyasasının derinliklerine doğru ilerliyor.

ABD borsalarındaki diğer endekslerde ise Nasdaq ve Dow Jones endeksleri ise tüm zamanların en yüksek seviyesinin sırasıyla %33 ve %18 aşağısında.

Bianco FED’in para politikasına ilişkin tahminlerinde, “İyi haberlerin kötü haber olduğu bir senaryo içerisindeyiz. Zira Mayıs ayında istihdam 390.000 geldi. FED işsizlik sorunu yaratmadan borsayı perişan edebileceğini düşünüyor” ifadelerine yer verdi.

Bu arada 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise Nisan 2011’den bu yana en yüksek seviyede. 10 yıllık tahviller geçen haftaya göre %17 artışla %3,48 seviyesinde işlem görüyor.

Tahvil piyasasında tarihin en kötü yılı

Bianco tahvil piyasasına ilişkin açıklamasında “Tahvil piyasası ve çok teknik bir terim kullanacağım, şu anda tam bir karmaşa içerisinde. Tahvil piyasasında bugüne kadar gördüğünüz kayıplar şimdiye kadarki en büyük kayıplardır. Önümüzdeki tablo, tahvil piyasası tarihindeki en kötü yılı olacak biçimde şekilleniyor. Mortgage destekli tahvillerde de piyasa daha iyi durumda değil. Likidite korkunç durumda” ifadelerine yer verdi.

Bianco, iki yıldır enflasyona geri dönüş için hazırlanıyor. Aralık 2020'de CNBC'deki başka bir röportajında, enflasyonun bir nesilde görülmeyen yüksek seviyelere yükseleceği konusunda uyarmıştı. Borsa uzmanı, “Parasal sıkılaştırma dönemi geliyor. En büyük tahvil alıcısı piyasadan çekiliyor ve bu alıcı ABD Merkez Bankası. Oranları yükseltme konusunda fazlasıyla şahin olmaya niyetliler” demişti.

Borsa uzmanı Wall Street beklentileriyle aynı şekilde bugün FED’in 75 baz puan faiz artıracağına inanıyor. Bununla birlikte Bianco Temmuz ayında da 75 baz puanlık faiz artışı öngörüyor.

Bianco açıklamasında, “Faizleri yeterince yükseltebilir, ekonomiyi katledebilirsiniz ve bu yolla talebin uçurumdan düşmesini sağlayabilir ve enflasyonun düşmesini sağlayabilirsiniz. Ancak bu yapılması gereken yol ya da benim istediğim yöntem değil. Çok fazla ileri gitmeleri ve bunun sonucunda daha büyük bir karmaşanın yaratılması yüksek bir ihtimal” dedi.

Borsa uzmanı FED'in sıkılaştırma politikasından vazgeçmesi için ekonomide ciddi bir zarar görmesi gerektiğini savunuyor. Bianco ekonominin her köşesini etkileyen enflasyonla birlikte finansal piyasalardaki neredeyse tüm varlıkların sert kayıplara karşı savunmasız olduğu konusunda uyarıyor. Borsa uzmanına göre yumuşak bir inişe ve hatta yumuşak iniş benzeri bir ortama ilişkin olasılıklar ciddi biçimde azaldı.

Bianco’nun istisna olarak gördüğü tek alansa emtia piyasaları. Ancak borsa uzmanı bu alanda da çok ciddi riskler olduğu konusunda uyardı: “Talebin yıkılması durumuna henüz ulaşılmadı. Bu gerçekleşene kadar emtia fiyatlarının yükselişini sürdürmeye devam edeceğini düşünüyorum. Ancak insanlara emtialar hakkında yapacağım uyarı kripto paralar seviyesindeki volatiliteye hazırlıklı olmalarıdır.”

Ayı piyasası, alım için bir fırsat mı?

 

FED faiz artırırken küçük yatırımcı ne yapmalı?

 

Altın da Fed'in faiz kararına odaklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)