E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED faiz artırırken küçük yatırımcı ne yapmalı?---

FED faiz artırırken küçük yatırımcı ne yapmalı?

FED faiz artırırken küçük yatırımcı ne yapmalı?
15 Haziran 2022 - 11:36 borsagundem.com

Küresel ekonomi FED’in faiz kararına kilitlenmiş durumda. Uzmanlar bu süreçte bireylerin de alması gereken önlemler olduğuna dikkat çekiyor. Alınabilecek en ciddi önlemse var olan borçların ödenmesi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED), ABD ekonomisini resesyona götürmeden son kırk yılın en yüksek enflasyonunu yavaşlatmak amacıyla faiz oranlarını artırmaya hazırlanıyor.

FED’in bu yıl her toplantıda gösterge faiz oranını muhtemelen yarım puan artırması bekleniyordu. Ancak, Mayıs ayında ABD tüketici fiyat endeksinin beklenenden çok daha kötü bir tabloyu göstermesiyle, bazı analistler FED’in 75 baz puanlık bir artış yapabileceğini öngörüyorlar.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre faiz oranlarının artmasına karşı, finans uzmanları söz konusu ortamda tüketicilerin daha iyi bir konumda kalabilmesi ve yaklaşmakta olan herhangi bir ekonomik gerilemeye hazırlıklı olabilmesi için bazı önemli strateji önerileri açıklıyor. Bu öneriler genellikle var olan borçların ödenmesini ve ekonomide oluşabilecek ani şok dalgalarına karşı bireysel bütçelerin desteklenmesini içeriyor.

CNBC’nin haberine göre, Baker Boyer’in Başkan Yardımcı ve Aile Ekonomisi Mali Danışma Genel Müdürü Cathy Schaeffer, “Yeni yıldaki planınız bir hanehalkı bütçesi oluşturmaksa, bu planın yenilenmesi ve gözden geçirilmesi gerekebilir” dedi. Aynı zamanda yeminli mali müşavir (YMM) olan Schaeffer, “faiz artışlarının devam etmesi beklenirken kişisel bütçenize yeniden bakmak ve borçlarınızı daha agresif bir şekilde ödemenin bazı yollarını belirlemek" için şu an doğru zaman olduğunu söyledi.

Borçlarınızı ödeyin

Habere göre yüksek miktarda borçları bulunanların önümüzdeki döneme özellikle dikkat etmesi gerekiyor. New York merkezli fintek firması Stash’in Mali Danışma Müdürü YMM Lauren Anastasio ev ve araba alacaklara veya kredi kartlı borçlularına önemli uyarılarda bulundu.

Anastasio, “Bir ev satın alacaksanız, bankanıza faizi şu anki oranda kilitleyip kilitleyemeyeceğini sormak isteyebilirsiniz. Bazı durumlarda borç veren firmalar, sabit bir ücret karşılığında, anlaşmayı henüz bitirmemenize rağmen bugünün faiz oranına kilitlenmenize izin verebilir" açıklamasında bulundu.

Bazı borçlular, daha düşük başlangıç oranları sunan, ancak sonunda piyasa koşullarına geri dönen ayarlanabilir oranlı mortgage (ARM) kredilerini düşünüyor. ARM kredisi olan ve sürenin sonuna yaklaşan bireyler sabit bir oranla yeniden finansman sağlamayı düşünmek isteyebilir.

Otomobil satın almak isteyenler yeni modellere bağlı kalmak ve fiyatların aşırı yükseldiği ikinci el otomobil pazarından kaçınmak isteyebilir. Alışveriş yaparken bulunabilecek en iyi anlaşma için zaman harcamak da tüketicinin yararınadır.

New Jersey merkezli kredi şirketin Affinity Federal Credit Union’ın Marka Başkanı ve Strateji Sorumlusu Jacqui Kearns faizlerin tüm yükselişlere rağmen hala tarihi derecede düşük olduğuna dikkat çekti.

Kredi kartı borcu olan bireylerinse, bir anlaşma yapıp yapamayacaklarını görmek için bankalarıyla iletişime geçmesi gerekebilir. Anastasio konuyla ilgili açıklamasında, “Her zaman insanların bankalarını aramalarını ve faiz oranlarını düşürüp düşüremeyeceklerini görmelerini öneririm” dedi.

Kredi kartı borcunu sabit bir orana sahip bir varlıkla birleştirmek de mantıklı olabilir. Zira bu tür borçlar faiz artışlarına karşı en hassas olan varlıklardır ve genellikle en yüksek faize sahiptir. Kredi araştırmaları firması LendingTree verilerine göre ABD’den yeni bir kredi kartının uyguladığı ortalama faiz oranı yaklaşık %20.

Eğer yapılabiliyorsa kredi kartı borcunun tamamını ödemek en iyi fikir olarak öne çıkıyor. Kearns nispeten düşük bakiyeye sahip kartlarla mücadele edilmesini öneriyor: “Eğer sadece 200 dolar veya 300 dolar civarında bir borçla uğraşıyorsanız, borcunuzu ödeyin.”

Geleceğe hazırlanın

Borç ödemek, gelecekte finansal başarı için kendinizi hazırlamanın sadece bir yoludur. Resesyon risklerinin tartışıldığı bir dönemde bu önemli bir yöntemdir.

ABD Merkez Bankası’nın ekonomiyi resesyona sokmadan enflasyonu düşürmek için elinden geleni yaptığına fakat Ukrayna savaşı gibi birçok belirsizlik faktörünün FED’in kontrolü dışında olduğuna dikkat çeken Anastasio, “Bu FED’in yürüttüğü çok hassas bir dans” dedi.

Finans uzmanları, sağlam bir denge kurmak için harcamalarınızı ve tasarrufunuzu gözden geçirmek için doğru bir zamanda olduğumuzu belirtiyor.

“Sahip olduğunuz parayı harcamak için akıllı davranın” diyen Kearns önümüzdeki süreçte isteğe bağlı satın alımların azaltılması veya artan harcama kalemlerine karşı bütçe yapılması gerekebileceğini söyledi. Ayrıca, yükselen fiyatları karşılamak için yeterince birikim yapıldığından emin olmak için acil durum tasarruflarının da gözden geçirilmesi gerekebilir.

Anastasio, insanların yaklaşan tatil harcamaları gibi gelecekteki isteğe bağlı planlı harcamalarından normal zamanlara göre daha fazla bütçe yapmak isteyebileceklerini söyledi.

Yeminli mali müşavir, “Gerçek şu ki, maliyetlerdeki hızlı artışın düşüşe geçmesini görebiliriz. Ancak bu, bebek maması almak için markete gittiğimizde, aniden üreticinin iki yıl önceki fiyata geri döneceği anlamına gelmez” ifadelerine yer verdi.

Fırsatları değerlendirin

Elbette, yükselen faiz oranlarının bazı faydaları vardır. Schaeffer, zamanla, tasarruf sahiplerinin vadeli mevduatlarında daha iyi oranlar görmeye başlayabileceğini söyledi. Kearns, yatırımcıların piyasa oynaklığından da getiri sağlama fırsatlarına sahip olduklarını söyledi.

Kearns, “Eğer iştahınız varsa yatırım yapmak için harika bir zaman. Kelimenin tam anlamıyla gün içerisinde gördüğümüz volatilite birkaç dolar civarında. Uzun vadeli yatırımda kalırsanız çok fazla değer elde edebilirsiniz” dedi.

Paralarını yönetmek için mücadele edenler veya mevcut ekonomik ortam hakkında stresli hissedenler, daha iyi bütçeleme veya gelecek planlaması için profesyonel yardım almak isteyebilirler.

Schaeffer, "Hedeflerinize, risk toleransınıza ve finansal planınıza derinlemesine bakmak için gerçekten doğru zaman" dedi. Yeminli mali müşavir özellikle emekliliğe yaklaşan veya çocuğunu üniversiteye göndermek için hazırlanan bireyler için bu gibi geçiş dönemlerinin önemli olduğunu söyledi.

Dijital araçlardan, yatırım platformlarına ve yüz yüze danışmanlara kadar farklı fiyat derecelerine göre birçok kaynak olduğuna dikkat çeken Kearns, “Bir planınız olsun ve bu planı oluşturmak için biriyle birlikte çalışın” diyor.

Altın da Fed'in faiz kararına odaklandı

 

Bugün gözler Fed'de

 

Küresel piyasalar Fed'in faiz kararına odaklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KY15 Haziran 2022 18:06

    Borsaya girip meze olmayı düşünmüyorum açıkçası  :) 

  • Seko15 Haziran 2022 12:31

    Kısacası parası olana para kazandırdı kimin parasıyla asgari ücretlinin vergisi yle

  • Mucise Reis ;)15 Haziran 2022 11:56

    1- vadesi gelecek ödeme ile asla kumar oynanmaz. vadesi gelecek ödeme parası sabit ana para borumalı alanlara gidebilir yüzde 20 üzeri getiriler var, sabit getirili fonlar , repolar var ...2 - bilgi birikimi olmayan biri bu çalkantılı alanlarda bulunmamalı, çok riskli hiç bişe anlayamadan toz duman olur ortada kalırsın :D bir haber akışının ne olduğunu bilemeden etki tepkisini anlayamadan  olan olur biter.. 3- illaki sepet hep olmalı bir mıktar paran o sette daha garantide olmalı. 4 - finansal piyasalarda kendini geliştirmelisin. grafık bolenger mac rsi mesela ekran izlemeli , oluşan grafıkten derslar alıp sonuçlar çıkarmalısın. haber akışlarının manasını anlamalısın. şuan piyasalarda iyi yatırımcılar mal çevirebilir kendini çevirebilir. Küçükler için kararsızlar için çok zor piyasa, tam kumar havasında. daha bir sürü şeyler işte..