E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed kanadında ilk kez yüzde 5 telaffuz edildi---

Fed kanadında ilk kez yüzde 5 telaffuz edildi

Fed kanadında ilk kez yüzde 5 telaffuz edildi
30 Eylül 2022 - 08:24 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Piyasaların küresel durgunluk ve hemen her ülkede sıkılaşan para politikası sayesinde  enflasyonun düşeceğine ve şahin bakışın 2024’e sarkmayacağına inancı da kısmen güçlü duruyor. Çünkü; Ham Petrol Mart ayının yükseğine göre yüzde 40, Küresel navlun oranları yılbaşına göre yüzde 57, İkinci el araba fiyatları yıllık yüzde 13, haziran ayındaki zirveye göre ev fiyatları yüzde 13 gerilemiş durumda.

Ama ; Fed yetkililerinden gece boyunca yapılan şahin yorumlar, son döviz ve tahvil piyasası dramasının merkez bankasının faiz artırım rotasından geri çekilmesine yol açacağına dair hiçbir belirti vermedi. Üstelik, San Francisco Fed Başkanı Daly, Fed’in enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranının bu yıl sonuna kadar yüzde 4,0-4,5 ve gelecek yıl yüzde 4,50-5,00 aralığına yükselteceğine ve 2023 sonuna kadar o seviyede tutacağına inandığını söylerken, yüzde 5 ilk kez telaffuz edilmiş oldu.

Fed’in agresif faiz artırımlarına rağmen işgücü piyasasının dirençli kalması ki geçen hafta işsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısında beş ayın en düşük seviyesine düştüğünü görüyorduk.

Sonuç; Wall Street’de, FED’in enflasyona karşı agresif mücadelesinin ABD ekonomisini engelleyebileceği endişeleri ve yatırımcıların küresel para ve borç piyasalarında bozulma endişesi duymasıyla yine keskin düşüş yaşadı.

Bu arada Hindistan Merkez Bankası da gösterge repo faiz oranını 50 baz puan artırarak yüzde 5,90’a çıkarıyordu.

MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi, Çin de İmalat sektörünün iki aylık daralmanın ardından Eylül ayında büyümeye dönmesiyle birlikte, piyasa beklentilerini aşan Çin fabrika faaliyet verilerinden aldığı destekle yatay harekette bulunurken, Japonya’da Nikkei  yüzde 1.6 düştü.

ABD doları, bir önceki gün yüzde 0.9 geriledikten sonra 111.88’de majör para birimleri sepeti karşısında pek değişmedi. Ancak, Nisandan beri en iyi performansını göstermiş durumda ve aylık  yüzde 2,9 yükselmiş durumda.

Euro bölgesinde ise; Bölgenin en büyük ekonomisi Almanya’da enflasyonun bu ay yüzde 10’luk beklentinin üstünde yüzde 10,9’a çıkması ve bir bütün olarak blok için yeni bir rekor kırmasının ardından,  ECB politika yapıcıları yeni bir büyük faiz artırımına ( 75 baz puan) daha fazla destek vereceklerini açıklayarak pariteyi 0,96’lardan alıp 0,98’lere çıkmasına yardımcı oluyorlardı. Bunu açıklamak ve yapmak zorundalar çünkü; 125 baz puanlık faiz artışına rağmen yüksek gıda ve enerji fiyatları ekonominin geri kalanına işleyerek fiyat baskılarını yoğunlaşmasına imkan veriyor.

ABD Hazine tahvilleri, Merkez Bankası yetkililerinin şahin görüşmeleri üzerine satışların yeniden başlamasının ardından bir miktar istikrar kazandı ve 10 yıllık tahvillerin getirisi 4 baz puan artarak yüzde 3,7815’e , İki yıllık Hazine getirisi de benzer bir miktarda artarak yüzde 4,2048’e yükseldi.

Petrol fiyatlarında çok değişiklik var. ABD ham petrolü yüzde 0.11 artışla varil başına 81.32$’a , Brent ham petrolü varil başına 88.51$’a yükseldi. Görünen OPEC+’ın 5 Ekim toplantısında üretimi azaltacağından emin olana kadar petrolün yükselmesine pek izin verilmeyeceği.

Hisse senetlerinin günlük fiyat-kazanç performansları (29.09.2022)

 

Dow Jones da ayı piyasasını girdi

 

Kur korumalı mavduatta 'tüzel kişiler' için düzenleme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)